SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2013/14

 

Naziv seminarja:

 

 

 

MEDNARODNE POLETNE GLEDALIŠKE DELAVNICE

     

Kraj izvedbe:

 

Izola

Termin:

 

25. – 30. avgust 2014

Mentorji:

 

 

Gorazd Žilavec, Eric Dean Scott, Sara Šoukal, Marko Gvero, Michael Green Alujević (Miha Alujevič)

Cena:

 

140 EUR (z DDV).

Rok prijave:
 

10. 8. 2014 oz. do zapolnitve mest

 

Poletne gledališke delavnice predstavljajo edinstveno priložnost pridobiti in dopolniti osnovno gledališko znanje. Mednarodno uveljavljeni domači in tuji mentorji posredujejo udeležencem svoje znanje in predvsem izkušnje. Udeleženci delavnic imajo tako priložnost ob delu in pogovorih skozi različne perspektive mentorjev na gledališče izoblikovati svojo suvereno gledališko podobo.

 

VSEBINA

  1. I. KOMEDIJA, OD KOD LEPOTE TVOJE?!

  2. Mentor: Gorazd Žilavec

V delavnici se bo skupina pod mentorskim vodstvom diplomiranega igralca Gorazda Žilavca poglabljala in raziskovala neslutene širjave in globine smešnega, duhovitega in komičnega. V tej »SDK« skupini bomo s pomočjo Gorazda poskusili dokazati, da se v gledališču dá na smešen, duhovit, komičen način (SDK-način) uprizoriti prav vse – od Shakespeara, kuharskega recepta, celo Partljiča pa do osmrtnice. Dotaknili se bomo tudi zakonitosti komike v klasičnem, improvizacijskem in uličnem gledališču, ter posneli tudi kak TV skeč. Ko pa bomo na vajah že (za zdravje) nevarno smešni, duhoviti, komični (SDK-jevski), nas bo Gorazd nagnal na plažo – ampak kopanje bo moralo biti »za crkn't smešno«!

 

II. INTENZIVNO SHAKESPEARE – FIZIČNI PRISTOP

Mentor: Eric Scott, ZDA

Delavnica bo raziskovala igralčevo telo kot eno izmed njegovih osnovnih igralskih sredstev. Osredotočila se bo na fizični trening, skupinske improvizacije in ustvarjanje skupinskih neverbalnih gledaliških prizorov. V te bomo vkomponirali Shekespearove tekste, se igrali z njihovimi deli in sestavili kratke prizore.
Delavnica bo razdeljena na tri dele: v prvem delu bomo s pomočjo tehnik velikana svetovnega gledališča Jerzyja Grotowskega sprostili impulze glasu in telesa ter raziskali njihov odnos do igralčevih dejanj, čustev, namenov. Osnovni namen tega dela delavnice je pripraviti telo, da bo sposobno ozavestiti, formirati in izraziti te primarne primarne impulze. V drugem delu se bomo po metodi »Six viewpoints« ameriških režiserk in gledaliških pedagoginj Anne Bogart in Mary Overlie ukvarjali z razmerji v neverbalnih improvizacijah: prostor, tempo, oblika, telesna reakcija, zgodba, lik. Skozi improvizacije bomo raziskovali prostor med necenzuriranimi igralskimi impulzi in zavednimi dejanji. Čeprav gre za v osnovi za tehniko neverbalnega gledališča, bomo raziskovali, na kakšen način lahko v improvizacije vključimo Shakespearova tekste in jih nadgradimo s poigravanjem z besedami, gestami, in idejami. V tretji fazi – Kompoziciji – bomo uporabili material iz improvizacij bomo nadgradili z dodatnimi materialom (fragmenti teksta, glasba, sanje...) in sestavili zaključene prizore.
Za udeležbo na delavnici potrebujete zgolj osnovno znanje angleškega jezika.


  1. III. IMPROVIZIRAN DOLGOMETRAŽEC/LONGFORM ZA ZAČETNIKE

  2. Mentorica. Sara Šoukal

Tekom delavnice bomo raziskovali različne oblike improviziranih dolgometražnih predstav ter spoznavali bomo različna orodja s katerimi si lahko improvizatorji in režiserji pomagajo pri ustvarjanju daljše improvizirane predstave. Vseskozi bomo tudi sami skušali oblikovati svoj lasten format, ki ga bomo predstavili na zaključni produkciji. Delavnica je namenjena tisti, ki so se z impro gledališčem že malce spoznali, pa bi radi odkrili še kaj novega.


  1.  IV. GLEDALIŠKA IGRA: GLEDALIŠČE IGRALCA – SVET BREZ IGRE

  2. Mentor: Marko Gvero, Srbija

Delavnica se bo posvetila igralcu in njegovemu procesu ustvarjanja vloge. Udeleženci bodo iskali svoj osebni izraz in govorico in kako vse skupaj preko igralske samodiscipline artikulirati v odrski prostor. Poskušali bomo odkriti ter se znebiti vseh igralskih klišejev in »bližnjic«, ki uporabljamo. Iskali bomo lastne, še neodkrite ustvarjalne vire ter iz njih skušali črpati material za kasnejšo gradnjo lika.


Delavnica bo največji del pozornosti posvetila izkoreninjanju preprek za ustvarjalni proces. Šele ko se kot igralci očistimo vseh preprek in ovir, ustvarimo pogoje za ustvarjanje. Raziskovali bomo proces, kjer bomo začeli globoko v igralčevi notranjosti; izogibali se bomo igranju efekta / rezultata, temveč bomo iskali pot do njega preko notranjih vzgibov.


V drugem delu delavnice se bomo posvetili sami igralski veščini in gradnji lika. Raziskali bomo razmerje med igralsko spontanostjo in disciplino in skušali ustvariti suveren in živ gledališki lik.


Delavnica bo potekala v slovenskem in srbskem jeziku.


  1.  V. MUSICAL, GLASBENO GLEDALIŠČE

  2. Mentor: Miha Alujevič

Letos se bomo posvetili musicalu Broadwaya, West Enda, Hamburga, Dunaja ... in seveda tudi Slovenije. Na delavnici se bomo najprej na kratko seznanili z osnovami izvedbe musicala, različnimi zvrstmi in podzvrstmi, kompleksno sestavo samega musicala, ipd., ter se posvetili vsakemu posameznemu elementu oziroma sestavini musicala, potrebni za sestavo celote (petje, igra, ples, kostumografija, scenografija, režija, glasbena spremljava,…).
Glavni del delavnice bo izvedba samega musicala oz. posameznih scen/songov iz zakladnice svetovnih musicalov. Delavnica se bo pričela vsako dopoldne s plesnim klasom v baletni dvorani, opoldan z individualnimi pevskimi urami (vocal coaching) in popoldan s koreografskimi vajami na odru.
K sodelovanju vabimo vse, ki jih veseli petje, ples in igra, vse, ki jih musical zanima in veseli, vse, ki bi radi to najkompleksnejšo odrsko zvrst spoznali pobližje in se v živo – na odru preizkusiti v svetovno znanih musicalskih vlogah.
Pomembno je, da s sabo prinesete ustrezno športno/plesno opremo.....in VELIKO DOBRE VOLJE

  1.  

O MENTORJIH

 

 

 

 

 

 

 

 

Gorazd Žilavec je še pred vpisom na ljubljansko Akademijo ustanovil odmevno gledališko skupino Torpedo in bil dobitnik Severjeve nagrade za mladega igralca, med in po študiju dramske igre pa bil trikratni državni prvak Improlige (s skupinama Improvokatorji in Končno sprejeti), ter v sezoni 2000/01 postal Improvizator leta v istem tekmovanju. Med drugim je zaljubljen v ulično gledališče, iz katerega je tudi pisal diplomo in z dvema uličnima predstavama bil na 7. in 8. Internacionalnem mednarodnem festivalu uličnega teatra v Bogoti (Kolumbija). Zanima ga raziskovanje vsega, kar je povezano s komedijo. Z Gledališčem Koper, katerega član je bil sedem let, je osvojil tudi laskava naslova »Žlahtna komedija« na celjskih Dnevih komedije s predstavama Chicchignola in Duohtar pod mus. Sodeloval je pri več humorističnih TV serijah, med drugim tudi v Naši mali kliniki in A si ti tud not padu. Njegovi najprepoznavnejši liki so se pojavljali v TV serijah Panika (RTV Slovenija) in Lepo je biti sosed (POP TV).

 

 

 

Eric Dean Scott je igralec, režiser in dramatik. Diplomiral je na Univerzi v New Yorku (NYU, Experimental Theater Wing) iz fizičnega in eksperimentalnega gledališča. Od leta 1991 ustvarja v različnih eksperimentalnih gledališčih v New Yorku. Je član večih gledaliških skupin:  Gorilla Repertory Theater Company, International WOW Company, The Faux-Real Theater Company, WaxFactory idr. V svojem delu kombinira eksperimentalne tehnike s tradicionalnim načinom pripovedovanja gledališke zgodbe. V Sloveniji ga poznamo kot režiserja predstave Teater za ptice (Zavod Emanat, Špnaski borci 2010), ter igralca v predstavah Marzipan or Plexi (Marijs Boulogne, Stara Elektrarna 2009) ter v svojem mono performansu  Tales from bordertown
   

 

 

 

 

Sara Šoukal se je z improvizacijskim gledališčem začela ukvarjati že v 5. razredu osnovne šole. Sprva je igrala v prvi ŠILA skupini osnovnošolcev v Sloveniji, Grupa z rufa, kasneje pa je skozi celotno gimnazijo tekmovala v državni srednješolski impro ligi-ŠILA, v kateri je s svojo ekipo dosegla trikratni zaporedni naslov prvaka. Kot študentka je sodelovala tudi v Impro ligi, kjer je v sezoni 2005/2006 z ekipo Jajo je papajo osvojila 2. mesto. Sedaj sodeluje v podmladku Impro lige, Improgojnici, zadnje 3 leta pa deluje kot  mentorica ŠILA ekipe (gimnazija Vič in gimnazija Šiška) ter sodnica. Ves čas se je udeleževala različnih impro delavnic tako naših kot tujih mentorjev in sodelovala pri doktorski raziskavi: Improvizacijsko gledališče in njegovi vplivi pri delu z otroki iz socialno ogroženih družin. Trenutno je vpisana na podiplomski študij geografije, zaposlena pa kot pomočnica programske vodje v Trubarjevi hiši literature Ljubljana.
   

Marko Gvero je diplomiral iz dramske igre na BK Akademiji v Beogradu. Zaposlen je v Srbskem narodnem gledališču  Kikinda, kot gostujoči igralec pa sodeluje tudi z ostalimi profesionalnimi gledališči v Srbiji. V zadnjih letih je močno prisoten tudi na srbskem filmu in TV serijah (Doktor Rej i djavoli, Zduhac znaći avantura, Nadrealna televizija, idr. Kot mentor sodeluje v številnih delavnicah in seminarjih v Srbiji in tujini, tudi v Sloveniji.

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michael Green Alujević (Miha Alujevič) je pevec, igralec, plesalec. Najprej je študiral gledališko režijo in magistriral na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu in se sprva ukvarjal le z režijo dramskih predstav, vendar se je že med študijem režije spoznal s petjem in študiral najprej v Ljubljani, nato pa na Dunaju na Vienna Musical School. Svoje izobraževanje je nadaljeval (in še nadaljuje) tako v Evropi, kot v ZDA, ki so zibelka musicala (Performdance Wien, Broadway dance center, Steps on Broadway...) Izobražuje se pri velikih svetovnih ustvarjalcih muzikalov Broadwaya – skladateljski team Pasek and Paul , koreografi in plesalci Dianne Laurenson, Jim Cooney, Christian Riedel, …. Redno nastopa v produkcijah musicalov po Evropi, s koncerti pa tudi v ZDA. V sezoni 2014/15 je član ansambla KAMMEROPER KÖLN – DEUTCHE MUSICAL COMPANY kjer sodeluje v glavnih vlogah v predstavah LA CAGE AUX FOLLES in MY FAIR LADY.  V preteklih dveh letih je sodeloval tudi pri DER KLEIEN SCHMIED VON RUHLA opera - Der Landgraf (Neues Attelier Wien, Avstrija),  BROADWAY BABY (Theater Drachengasse Wien, Avstrija), TITANIK.SI (ARTBARK festival New York, ZDA), TWO OF A KIND (America Haus Vienna, Avstrija), MACBETH THE MUSICAL (Savatelli – Streha, CWM Rome, Teatro ili Sistino, Italija).

 

  1.  

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

Izola, več lokacij 25. 8. – 30. 8. 2014. Podrobne informacije naknadno.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave je 10. avgust 2014
Cena delavnice je 140,00 EUR (DDV vključen).


Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.
Že vplačano kotizacijo vrnemo le ob predložitvi zdravniškega potrdila. Če je plačnik kotizacije ustanova, mora le-ta obvezno potrditi vašo prijavnico s podpisom in z žigom. Opozarjamo vas, da si s predhodnim plačilom zagotovite udeležbo na delavnicah. Posamezna delavnica se izvede, če je na delavnico prijavljenih vsaj deset (10) udeležencev. Kotizacija mora biti poravnana še pred začetkom delavnic, sicer udeležba ni mogoča.
Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa in razporeda udeležencev po skupinah, če bi bila mesta pri izbranem mentorju že zapolnjena ali če bi bila delavnica iz kakršnihkoli razlogov odpovedana, zaradi tega vas prosimo, da na prijavnici z »X« označite izbrano delavnico in z »R« nadomestno delavnico, v kolikor se izbrana delavnica ne bi izvedla. 

 

 

BIVANJE

Bivanje si udeleženci zagotovijo sami. Priporočamo SGTŠ Izola - Dijaški dom, Ulica Prekomorskih brigad 7, kjer stane polni penzion v dvoposteljni sobi 33 EUR, polpenzion pa 30 EUR.

 

Informacije in rezervacije: 05 66 21 740 ali 041 639 263.

Če se odločite za bivanje v Dijaškem domu Izola morate sobo rezervirati najkasneje do 7. 7. 2014.


Kamp Belvedere - informacije: www.belvedere.si, telefon: 05/66 05 100.
Turistična agencija Laguna Izola (apartmaji in sobe): 05/640 0278

 

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Ker delavnice potekajo istočasno, je udeležba možna le na eni sami delavnici!
Prijavi obvezno priložite kratek opis vaših dosedanjih gledaliških izkušenj!
V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si