GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / 52. LINHARTOVO SREČANJE

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti organizira 52. Linhartovo srečanje - Festival gledaliških skupin Slovenije 2013. Namen festivala je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne ljubiteljske gledališke predstave in s tem vzpodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne gledališke produkcije.

Letošnji festival je že tradicionalno potekal v Postojni
od četrtka, 26. do sobote, 28. septembra 2013.

 

NA 52. LINHARTOVEM SREČANJU SLAVILI ZAMEJCI


S podelitvijo matičkov, priznanj za najboljše gledališke stvaritve pretekle sezone, se je v Postojni končalo 52. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki ga pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Matička za najboljšo predstavo v celoti je prejela predstava Umor v vili Roung Dramske družine F. B. Sedej iz italijanskega Števerjana, režiser predstave Franko Žerjal pa je prejel matička za režijo. Tako je odločila strokovna žirija v sestavi igralka in nosilka Borštnikovega prstana Minu Kjuder (predsednica žirije), arhitektka in scenografinja Ana Rahela Klopčič ter igralec Gorazd Žilavec, ki si je v treh festivalskih dneh ogledala deset predstav, od tega sedem tekmovalnih.

Žirija je poleg matička za najboljšo predstavo v celoti in režijo podelila še dva matička. Matička za najboljšo žensko vlogo je prejela Neža Strenčan za vlogo Nore v predstavi Nora Nora v izvedbi Gledališkega ansambla KUD Zarja Trnovlje – Celje, matička za najboljšo moško vlogo pa Niko Turk za vlogo jezičnega dohtarja v predstavi Burka o jezičnem dohtarju v izvedbi Gledališke skupine KD Slomšek, Slovenska Bistrica.

»Letošnje predstave so bile izredno raznolike in zanimive. Pokazale so na bogastvo ljubiteljskega gledališkega izraza. Kot žirija smo bili popolnoma enoglasni pri izboru najboljše predstave v celoti, saj je predstava izstopala v vseh pogledih. Navdušuje nas, da so vse skupine v Postojni prisotne skozi ves čas trajanja festivala, se spodbujajo in izmenjujejo izkušnje. Ne gre samo za tekmovanje, temveč za pravi gledališki praznik. Linhartovo srečanje je še vedno vrhunec ljubiteljske gledališke ustvarjalnosti,« je ob zaključku festivala povedala žirija.

Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejše gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. V sezoni 2012/13 se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 125 predstav, kar priča o izjemni  vitalnosti ljubiteljskega gledališča pri nas.


Državni selektor Marko Bratuš je za zaključni festival v Postojni izbral naslednje predstave: ZA NARODOV BLAGOR Ivana Cankarja v izvedbi KUD Milke Zorec, Hotinja Vas, UMOR V VILI ROUNG Achilla Campanila v izvedbi Dramske družine F. B. Sedej, Števerjan, Italija, NAVAJENI NA ŠOK Dejana Spasića v izvedbi ŠODR teatra, Srečna mladina, KUD Šentvid nad Ljubljano, NORA NORA Evalda Flisarja v izvedbi Gledališkega ansambla KUD »Zarja« Trnovlje - Celje, KRIPL Martina McDonaugha v izvedbi Šus teatra KD, Draženci, ANA MIGRENA Andreja Rozmana Roze v izvedbi Teatra KD Janez Jalen, Notranje Gorice in BURKA O JEZIČNEM DOHTARJU neznanega avtorja v izvedbi Gledališke skupine KD Slomšek, Slovenska Bistrica.


V spremljevalni program smo uvrstili še zmagovalno predstavo Festivala Vizije – Festivala mladinskih gledaliških skupin Slovenije (Nova Gorica, maj 2013) VAJE IZ SEDENJA avtorice Alenke Hain v izvedbi Teatra Šentjanž – SPD Šentjanž, Avstrija, predstavo MJESEČINA ZA LADY MACBETH Milana Milišića v izvedbi Studentskog teatra Lero, Dubrovnik, Hrvaška in predstavo JA ILI NEKO DRUGI Maje Pelević v izvedbiTeatra Fedra, Bugojno, Bosna in Hercegovina.

 

 

UTEMELJITVE NAGRAD

matička za najboljšo predstavo v celoti prejme
DRAMSKA DRUŽINA F.B. SEDEJ, ŠTEVERJAN
za predstavo Umor v vili Roung

Absurdna komedija Umor v vili Roung v izvedbi Dramske družine F.B. Sedej iz Števerjana je harmonično oblikovana in kompleksna uprizoritev, tako v smislu likovne podobe, glasbenih vložkov, vodenju igralca v prostoru in seveda v ekspresivni, predvsem pa natančni igralski interpretaciji. Z neverjetno energijo, igralskim žarom, dovršenimi koreografijami in izjemnimi pevskimi točkami
preigravajo duhovite, izredno domišljene ter disciplinirano izvedene prizore.
Verjetno največja odlika predstave je v tem, da se kljub temu igralci na odru nikoli ne pozabijo zabavati. Z odrskim veseljem preplavljajo občinstvo, ki – kakor začarano – niti za trenutek ne more ostati ravnodušno. Predstava, po kateri si na koncu rečeš le še: ŠE!

 


Dramska družina Sedej, Števerjan, Italija, Achille Campanile: UMOR V VILI ROUNG

 

 

matička za najboljšo žensko vlogo prejme
NEŽA STRENČAN
za vlogo Nore v predstavi Nora Nora v izvedbi Gledališkega ansambla KUD Zarja Trnovlje - Celje

Neža Strenčan suvereno vodi svoj dramski lik iz zdolgočasene, brezdelne gospodične, preko nepotešene žene do ženske, ki se sooči z realnostjo in se z njo sprijazni. Njena igra je značajsko trdna, kar vlogi daje poseben žar. Nežo odlikujejo jasna dikcija, prepričljivo in sproščeno odrsko gibanje in sposobnost, da odrskim partnerjem omogoča živahno soigro. Vlogo gradi natančno, zrelo in disciplinirano ter s tem ustvari polnokrven odrski lik.

 


Neža Strenčan

 

 

matička za najboljšo moško vlogo prejme
NIKO TURK
za vlogo jezičnega dohtarja v predstavi Burka o jezičnem dohtarju v izvedbi Gledališke skupine KD Slomšek Slovenska Bistrica

Niko Turk je svojega dohtarja zasnoval kot preračunljivega in nepredvidljivega odvetnika ostrega jezika, ki nikoli ne zamudi priložnosti, da se okoristi s tujim denarjem ali nesrečo. Je suveren v verzu in jasen v interpretaciji. Je hiter v mislih in v gibu, z lucidno energijo preigrava posamezne situacije in jih stke v duhovite prizore. Z občutkom za ritem komedije izžareva pozitivno energijo in radost do življenja, s katero nase priklene gledalčevo pozornost.

 


Niko Turk

 

 

matička za najboljšo režijo prejme
FRANKO ŽERJAL
za režijo predstave Umor v vili Roung v izvedbi Dramske družine F.B. Sedej iz Števerjana

Franko Žerjal je Umor v vili Roung zasnoval kot zabavni variete. Njegova režija je izčiščena, polna duhovitih domislic in gagov, ki jih spretno vpleta v tok dogodkov. Z varno roko potrpežljivo vodi igralce, ki kljub svoji stilizirani, na trenutke že kar nadrealistični igri, nikoli ne prestopijo meje okusnega. Z virtuozno natančnostjo splete vse segmente predstave – kostumografijo, scenografijo, koreografijo, glasbo, oblikovanje svetlobe in seveda igro – v izredno homogeno in duhovito uprizoritev.

 

NEKAJ BESED O DRAMSKI DRUŽINI F.B. SEDEJ IZ ŠTEVERJANA

 

Čeprav začetki Dramske družine F. B. Sedej segajo v konec 19. stoletja, je njeno delovanje uspešno in intenzivno predvsem v zadnjih letih. Na 9. mavhinjskem festivalu je za komedijo »Harvey«  v režiji Franka Žerjala prejela 1. nagrado ex-aequo, v lanski sezoni pa se je publiki predstavila kar z dvema produkcijama: z zborovsko komedijo »Grozdi so dozoreli« (besedilo in režija Jasmin Kovic, glasba Adi Danev) ter  Möderndorferjevo »Limonado slovenico« v režiji Franka Žerjala, s katero se je uvrstila na regijsko Linhartovo srečanje Severne Primorske.  Predstava je bila uvrščena tudi na gledališki festival Čufarjevi dnevi na Jesenicah.
Zadnja predstava Umor v vili Roung je na 10. mavhinjskem srečanju ljubiteljskih gledališč prejela prvo nagrado v  kategoriji »odrasle gledališke skupine«, Zvonko Simčič pa je prejel posebno priznanje regijska selektorja Linhartovega srečanja Severne Primorske za najboljšo stransko moško vlogo.

 

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

 

 

 

PROGRAMSKA KNJIŽICA 2013

 

 

 

 

 

 

51. Linhartovo srečanje - utrinki