GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / 53. LINHARTOVO SREČANJE

 

O festivalu

 

V POSTOJNI JE SLAVIL LOŠKI ODER


S podelitvijo matičkov, priznanj za najboljše gledališke stvaritve pretekle sezone, se je v Postojni končalo 53. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki ga pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Matička za najboljšo predstavo v celoti je prejelo KD Loški Oder Škofja Loka za predstavo Igre je konec avtorja Simona Graya v režiji Jaše Jamnika. Tako je odločila strokovna žirija v sestavi igralka in nosilka Borštnikovega prstana Jožica Avbelj (predsednica), igralec Vlado Novak in igralka Ana Ruter, ki si je v treh festivalskih dneh ogledala deset predstav, od tega sedem tekmovalnih.


»Edina dramska predstava na festivalu nas je osupnila. Izvedba Loškega odra nas je od začetka do konca držala v popolni pozornosti. Psihološko zapletena tematika je bila zasnovana in odigrana natančno, razvidno in čisto. Igralski ansambel je ustvaril optimalni ritem predstave in ga dosledno držal. Uživali smo ob raznovrstnih igralskih podobah in njihovih usodah. Vsak igralec je impostiral svoj lik v celoto zgodbe na svojstven način. Nastala je uprizoritev, ki je s svojo kvaliteto postavila izziv sebi in prihodnji ljubiteljski gledališki ustvarjalnosti,« je v utemeljitvi zapisala žirija.


Žirija je poleg matička za najboljšo predstavo v celoti podelila še tri matičke in dve posebni priznanji. Matička za igro v predstavi Igre je konec, avtorja Simona Graya v izvedbi KD Loški oder Škofja Loka je prejela Tamara Avguštin za vlogo Marianne. Matička za igro v predstavi Ljubezenske in šaljive slike al fresco avtorja Jose Luis Alonsa de Santosa za vloge Maca, Isabel, Glorie in Žene je prejel Gregor Podričnik iz KD Slovenj Gradec, Studio A. Matička za igro je prejel tudi celotni ansambel gledališke skupine KD Brce, Gabrovica pri Komnu, za uprizoritev Češpe na figi avtorja Marjana Tomšiča.


Žirija je podelila tudi dve posebni priznanji, in sicer Sandri Pörš in Boštjanu Lačnu za vlogi gostilničarke Lidije in hišnika Gustija v uprizoritvi Tokrat res republika avtorja Aleša Nadaija v izvedbi gledališke skupine KUD Štefan Kovač Murska Sobota.


Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejše gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. V sezoni 2013/14 se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 131 predstav, kar priča o izjemni vitalnosti ljubiteljskega gledališča pri nas.


Letošnji selektor dramaturg, režiser, scenarist in umetniški vodja Gledališča Glej Marko Bratuš je izmed 27 predstav, ki so se z občinske uvrstile na regionalno raven za zaključni festival v Postojni izbral naslednje predstave: KD Slovenj Gradec, Studio A, Jose Luis Alonso de Santos: LJUBEZENSKE IN ŠALJIVE SLIKE AL FRESCO; KUD Franc Kotar Trzin, Nikolaj Erdman: SAMOMORILEC; Gledališki ansambel KUD »Zarja« Trnovlje – Celje,
Carlo Goldoni: KRČMARICA MIRANDOLINA; Gledališka skupina KUD Štefan Kovač Murska Sobota,
Aleš Nadai: TOKRAT RES REPUBLIKA!; Šentjakobsko gledališče Ljubljana, Antony Jay, Jonathan Lynn: DA, GOSPOD PREMIER; KD Loški oder Škofja Loka, Simon Gray: IGRE JE KONEC; Gledališka skupina KD Brce, Gabrovica pri Komnu
Marjan Tomšič: ČEŠPE NA FIGI.


V spremljevalnem programu festivala smo si ogledali še tri spremljevalne predstave, in sicer zmagovalno predstavo festivala Vizije Prve gimnazije Maribor Razmerje po Beckettu in kratki enodejanki Questors Theatra iz Londona z naslovom Potterjeve neverjetne bolhe in Nekogaršnja prtljaga.

 

 

UTEMELJITVE PRIZNANJ


Matička za najboljšo predstavo v celoti dobi KD Loški oder Škofja Loka za uprizoritev Igre je konec avtorja Simona Graya v režiji Jaše Jamnika.


Edina dramska predstava na festivalu nas je osupnila. Izvedba Loškega odra nas je od začetka do konca držala v popolni pozornosti. Psihološko zapletena tematika je bila zasnovana in odigrana natančno, razvidno in čisto. Igralski ansambel je ustvaril optimalni ritem predstave in ga dosledno držal. Uživali smo ob raznovrstnih igralskih podobah in njihovih usodah. Vsak igralec je impostiral svoj lik v celoto zgodbe na svojstven način. Nastala je uprizoritev, ki je s svojo kvaliteto postavila izziv sebi in prihodnji ljubiteljski gledališki ustvarjalnosti.

 

IGRE JE KONEC

KD Loški oder Škofja Loka: Simon Gray: IGRE JE KONEC

 


Matička za igro v predstavi Igre je konec avtorja Simona Graya v izvedbi KD Loški oder Škofja Loka dobi Tamara Avguštin za vlogo Marianne.


Marianne je zadnja vloga Tamare Avguštin na loškem odru, preden je bila sprejeta na AGRFT. V svoji vlogi je dosegla, da se ji čudimo, jo maramo, držimo pesti zanjo, da nam je zoprna. Skratka, polnokrvna vloga mlade igralke. Njena postava, njena hoja in njen govor so natančno izoblikovani in je izvrstna soigralka. Že samo s svojim prihodom ustvari atmosfero. S pomočjo duhovitega dialoga nas osvoji in nas do konca ne izpusti.

 

Tamara Avguštin

Tamara Avguštin, KD Loški oder Škofja Loka: Simon Gray: IGRE JE KONEC

 


Matička za igro v predstavi Ljubezenske in šaljive slike al fresco avtorja Jose Luis Alonsa de Santosa za vloge Maca, Isabel, Glorie in Žene dobi Gregor Podričnik iz KD Slovenj Gradec, Studio A.


Na prvi pogled je fantu igrati žensko vlogo lahko. Posebej pri tako študioznem delu. A igralski, govorni, glasbeni in ritmični talent Gregorja Podričnika je več kot to. Ustvarja vloge, hecne in duhovite, ki jim daje posebno težo izraziti smisel za mímesis. Ta in jasnost njegove dikcije nas mestoma prav osupneta in očarata.

 

Gregor Podričnik

Gregor Podričnik, KD Slovenj Gradec, Studio A: Jose Luis Alonso de Santos: LJUBEZENSKE IN ŠALJIVE SLIKE AL FRESCO

 


Matička za igro dobi celotni ansambel gledališke skupine KD Brce, Gabrovica pri Komnu za uprizoritev Češpe na figi avtorja Marjana Tomšiča.


Igralski ansambel KD Brce iz Gabrovice pri Komnu je izpričal neverjetno odrsko radoživost in igralski šarm. Pod vodstvom Sergeja Verča in Minu Kjuder so nas prepričali s skrbno pretehtanim in odmerjenim igralskim izrazom. To ni le priznanje za tako imenovano ansambelsko igro, ampak tudi priznanje prav vsakemu posamezniku v tej igralsko izenačeni in živahni uprizoritvi.

 

Gregor Podričnik

Gledališka skupina KD Brce, Gabrovica pri Komnu: Marjan Tomšič: ČEŠPE NA FIGI

 


Komisija podeljuje tudi posebni priznanji Sandri Pörš in Boštjanu Lačnu za vlogi gostilničarke Lidije in hišnika Gustija v uprizoritvi Tokrat res republika, avtorja Aleša Nadaija v izvedbi gledališke skupine KUD Štefan Kovač Murska Sobota


Epizodne vloge so velikokrat spregledane, čeprav so bistvene za mozaik prestave. Sandra Pörš si je v vlogi gostilničarke Lidije vsako sekundo dala opraviti z minimalnimi opravili, svojim telesom in reakcijami.


Hišnik Boštjana Lačna nas s svojo navidezno prijaznostjo in dobrodušnostjo ni pustil hladnih. Neprestano smo ga imeli na očeh.
Pri obeh sta tudi optimalni izbor rekvizitov in igralska prisotnost ves čas omogočala naravno in prepričljivo igro. Miniaturna bisera!

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

 

 

Programska knjižica