GLEDALIŠČE IN LUTKE

 

 

 

Festivali

 

 

 

Festival VIZIJE
- Festival mladinskih gledaliških skupin Slovenije 2009

Nova Gorica, 15. - 17. maj 2009

 

NAGRADE

 

 

Za najboljšo predstavo v celoti:
EDdA2, avtorski projekt Gledališča Moment

 

Avtorskemu projektu EDdA2, za katerega je zaslužna ekipa Gledališča Moment, je uspelo poleteti na krilih nebesednega slikanja evolucije človeštva in znotraj tega dveh posameznikov, da o kuri niti ne govorimo. Navidezna enostavnost obravnavanja skoraj filozofskih vprašanj, ki opajajo osnovni uprizoritveni okvir, je prikazana z veliko mero domišljije in premisleka. Minimalna sredstva za prestavljanje gledalca skozi prostor in čas so sveža, preprosta in predvsem funkcionalna. Iskanje drugačnih izraznih sredstev in ekipna usklajenost privedeta do filigranske izvedbe, ki je motor uprizoritve.

 


Za izjemen igralski dosežek:
Matej Repič za vlogo kaplana v predstavi ŽERJAVI, Dramsko gledališka gimnazija Nova Gorica

 

Da se vloge ne delijo na velike in male, ampak na dobre in slabe je Matej Repič dokazal v vlogi kaplana v predstavi Žerjavi. Doslednost izvedbe in ravno prav začinjeno podajanje lika, z minimalnimi igralskimi sredstvi, a vseeno s širokim diapazonom domiselnosti in obvladovanjem besed in telesa, nam postreže s pravo igralsko poslastico.

 

 

Za igralsko usklajenost in iskrenost pri obravnavanju teme:
5. PUNC.SI, Gledališka skupina Lokal patrionir

 

Entuziazem, iskrenost in povezanost skupine je edina prava in uspešna formula dobrega gledališča; še posebej amaterskega. Pet punc v predstavi 5. punc.si nas je prepričalo prav z ekipnim duhom in željo po premlevanju problemov, s katerimi se same srečujejo. Odtujitev posameznika sebi in družbi, procesi spoznavanja in raziskovanja sebe, potreba po kritičnem pogledu na svet in razmišljanje o vrojenih in privzgojenih principih obnašanja, delajo uprizoritev živo in aktualno že na nivoju same dramske predloge. Prepričljiva izvedba, spontanost in usklajenost, ki živi še na poklonu, je tisto, kar začara - najprej njih, že v samem procesu dela in tako posledično tudi nas - gledalce.

 


Za izredno gibalno usklajenost:
GUERRnicA - PROPAD EVROPE, Teater Šentjanž

 

Gibalno - plesni vložki v predstavi GUERRnicA - Propad Evrope so izvedbeno zelo zahtevni in kompleksni. Igralci uspejo precizno izvajati fizično zahtevne koreografije in delujejo kot dobro uplesana ekipa, kjer vsak posameznik z doslednostjo svojega izraza prispeva kamenček v mozaik skupinske pisanosti in trdnosti gibalnega dela predstave.

 

 

Dodatne informacije

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5, 1000 Ljubljana

 

Matjaž Šmalc,
strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

 

Franci Cotman,

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

Fotogalerija

 

Program

 

Razpis

 

Fotogalerija

Program

Razpis