GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / VIZIJE 2015

 

FESTIVAL VIZIJE - FESTIVAL MLADINSKIH SKUPIN SLOVENIJE 2015

gledališče, lutke, glasba in likovna dejavnost

NOVA GORICA, 15. - 17. MAJ 2015


NAJBOLJŠA GLEDALIŠKA PREDSTAVA JE PREDSTAVA
PRORAČUN OBCESTNE SVETILKE GLEDALIŠČA ggNeNi, KD TEATER GROSUPLJE

NAJBOLJŠA MLADA ROCK SKUPINA TEENAGERS IZ ŠMARJA PRI KOPRUNOVA GORICA – V Novi Gorici so se konec tedna (od petka, 15. 5., do nedelje, 17. 5.) na Festivalu mladinske ustvarjalnosti Vizije 2015 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) zbrali številni mladi igralci, lutkarji, fotografi in glasbeniki, ki so v treh dneh predstavili sedem gledaliških in tri lutkovne predstave, dve razstavi fotografij devetih avtorjev in pet krajših rock koncertov. Festival se je danes popoldne zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim. Med gledališčniki je slavilo Gledališče ggNeNi, KD Teater Grosuplje, ki je žirijo navdušilo z ugledališčeno poezijo Srečka Kosovela z naslovom Proračun obcestne svetilke. Predstava se je tako uvrstila v spremljevalni program 54. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal konec septembra v Postojni. Vizionarja za najboljšo rock skupino je prejela mlada rock skupina Teenagers iz Šmarja pri Kopru, ki ji bo Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici za nagrado omogočila brezplačno snemanje videospota. Direktor festivala Vizije je Matjaž Šmalc, samostojni strokovni svetovalec za gledališče in lutke pri JSKD.

 

Vizije so bile uvodni festival Tedna ljubiteljske kulture, ki bo po vsej Sloveniji in v zamejstvu potekal do nedelje, 24. 5. 2015, in katerega častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.


Vizionarje leta 2015 je ocenila in izbrala strokovna žirija v sestavi dramaturg, scenarist, režiser in umetniški vodja gledališča Glej Marko Bratuš (predsednik žirije), glasbenik in kantavtor Zoran Predin, raper, igralec in lutkar Jose ter gengsta raper primorske regije Smaal Tok, ki je letos podelila še naslednje vizionarje:

vizionarja za skupinsko igro je prejela Gledališka šola Prve gimnazije Maribor s predstavo Jaz ali kdo drug avtorice Maje Pavelić,

vizionarja za najboljšo moško in žensko vlogo sta prejela Lovro Zafred in Alja Osmani za vlogi Len in Pam v predstavi Rešeni avtorja Edwarda Bonda Gledališča Gnosis II. gimnazije Maribor,

rock vizionarja za najboljšega inštrumentalista je prejel Aljaž Omejec, bobnar skupine The Spankakes iz Višnje Gore,

rock vizionarja za avtorski pristop pa skupna Ice on fire iz Novega mesta.

 

Programska knjižica (pdf, 2MB)

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

 

 

Daniel Leskovic

strokovni sodelavec za inštrumentalno glasbo
Tel: 01/ 2410 532
Faks: 01/ 2410 536
E-pošta: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

 

 

 

 

Programska knjižica (pdf, 2MB)