GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / VIZIJE 2016

 

STROKOVNA ŽIRIJA FESTIVALA

 

Andrej Karoli, predsednik žirije

Andrej Karoli je glasbeni urednik in voditelj na Valu 202. Letnik 70, usmerjeni izobraženec, DJ,  študent (neizpolnjeni), potem Radio. Aktiven od 11 meseca starosti, takoj, ko je shodil. Mladost čudovita, služba je hobi, zasebno je miren. Želel je prodajati plošče, a ni želel propada glasbene industrije. Prvo se ni, slednje se je uresničilo. In potem, Radio. 1990. Avdicija, brez govornih napak, zatem dve leti in pol »drsanja mikrofona« v zaodrju. Mentorji/ke: Nataša Dolenc, Ajda Kalan, Ivi Korošec, Ivan Lotrič, torej TOP GUN slovenskih radijskih imen. Se zdi, da se kar pozna. Po dveh letih in pol  prvi posnetki (anketa o prodaji glasbe), dežurstva, pisanja (neobjavljenih) novic, vse, kar se zdi, da današnjim »voditeljem« radia primanjkuje. Prijateljski prevzem oddaje Popevka meseca, preobrazba v Popevko tedna, dodatek domačega in tujega dela, ostalo je zapisano v arhivih. Tipanje kolegov v uredništvu za glasbo (pet let smo se tipali) in končno so »prostozidarji« popustili in sem pristopil. Naskok na vodenje programa, prvi (bogokletni) začetki tikanja z javnega Radia, dodajanje glasb, prestop v glasbeno uredništvo, zametki produkcije dogodkov v imenu Radia, idejni so-vodja projekta Siddharta za Bežigradom, glasbena in koncertna produkcija Dneva 202 (Dan D, Tabu, Elevators / Keane), sicer pa, 80% Radia ni pred mikrofonom, je pa bolj pomembnih.

 

Lara Jankovič

Lara  Jankovič je igralka, šansonjerka in voditeljica. Sodelovala je z več slovenskimi gledališči: SNG Nova Gorica, SSG Trst, MGL Ljubljana, Gledališče Glej Ljubljana, MG Ptuj, PG Kranj, Špas teater ter Cafe teater v Ljubljani. Poleg ostalih vlog je poleg svoje avtorske monodrame posvečene Edith Piaf Kot jaz ustvarila še dve glasbeni monodrami: jugonostalgičen kabaret Kabaret zlatih let Marka Vezoviška in Mojmirja Sepeta ter rokgre-jev krošnjarski kabaret Sirup sreče.
S televizije jo poznamo kot voditeljico razvedrilnih oddaj Povabilo med zvezde in Narečne popevke ter drugih priložnostnih oddaj. Nastopila je v več slovenskih filmih in nanizankah (Halgato, Brezno, Hotel Poldruga zvezdica…) Izdala je zgoščenko s šansoni, tangom in ciganskim melosom »Pred vami stojim gola« ter zgoščenko »Na kožo zapisane zgodbe«, kjer poje pesmi Ferija Lainščka.
Je dobitnica številnih nagrad, med drugim Borštnikove nagrade za mlado igralko, Zlate paličice, nagrade Združenja dramskih umetnikov, zlatega odličja za najboljšo monodramo na 33. mednarodnem festivalu »Pantomime i monodrame« v Zemunu 2008, ter istega leta nagrade za igro na festivalu »Zlati Vitez« v Moskvi.

 

Anže Virant

Anže Virant je dramaturg in igralec. Rodil se je leta 1988 v Ljubljani. Po končani gimnaziji je odšel na enoletni študij gledališke režije na Menu fakultetas v Litvi. Po zaključni diplomski produkciji se je vpisal na študij dramaturgije na AGRFT, kjer je tik pred diplomo. Je član gledališke skupine Artizani, prejemnik študentske Prešernove nagrade za delo uredniškem odboru revije Oderuh, pisal je prispevke za več revij (TSD, FBS, Oderuh, Pogledi). Kot dramaturg in/ali oblikovalec svetlobe je sodeloval pri več projektih (Zavod Bufeto, SMG, LGL, AEIOU Gledališče, LG FRU-FRU, AGRFT ...), predstava Junak našega časa (LGL), kjer je podpisan pod avtorstvo besedila in dramaturgijo, je bila uvrščena v spremljevalni program Lutkovnega bienala 2015, predstava Srce in popek (AEIOU, Hiša otrok in umetnosti), kjer je sodeloval kot dramaturg, pa je na Lutkovnem bienalu 2015 dobila nagrado za dramaturgijo. Je član upravnega odbora Ustanove lutkovnih ustvarjalcev. Zaposlen je v Hiši otrok in umetnosti, kjer kot dramaturg in igralec nastopa v več produkcijah.

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si