GLEDALIŠČE IN LUTKE

 

 

 

 

Gledališka knjigarna

 

 

 

DRAMOBER 2008

(tri drame)

 

Alenka Hain: VEDNO OB SOBOTAH

Simona Hamer: TAUBEKA

Miha Mazzini: PRST

 

 

Alenka Hain: Vedno ob sobotah


Nekonvencionalna družinska drama o materinski in očetovski ljubezni nam, v različnih časovnih okvirih, predstavi Jožico, mamo propadlega grafičnega oblikovalca Mareta, ki ima iz razpadlega zakona hčerko Mojco. Jožičino nezadovoljstvo s svojim življenjem vpliva na sina, ki svoje lastne neuspehe teši z alkoholom. Odnos mati-sin se zaostruje na verbalni ravni in tako vzpostavi problem psihičnega nasilja, do katerega pride tudi zaradi slabih socialnih razmer v katerih živijo dramski akterji. Ko Mareta njegov neodgovoren življenjski stil pripelje do bolezni, dobita babica in vnukinja možnost vzpostavitve novega, bolj ljubečega odnosa. A niti Maretova smrt ne more pogasiti prikritega sovraštva in starih zamer. Bo tudi Mojca končala kot zagrenjena, osamljena starka?

 

 

Simona Hamer: Taubeka


On in Ona - mlad par, ki iščeta sebe in njiju. "Mini bikini drama" skozi poetičnost največje zaljubljenosti prehajata v vse večje in večje konflikte, ko se med njima zgodi usoden prelom in se več ne obračata drug k drugemu, niti ne sama vase, ampak navzven, v svet, ki pa jima s svojo površnostjo ne zna ponuditi zadovoljujočih odgovorov. Ali obstaja sreča v ljubezni? Ali obstaja ljubezen? Ali sploh obstajam jaz?

 

 

Miha Mazzini: Prst


Realiteta s pesmijo se s humorjem in posmehom loteva problema slovenskega pisatelja, našega največjega razumnika in oporečnika, Janka in njegove družine, ki ga je demokracija, za katero se je v "prejšnjih časih" boril in bil celo zaprt (seveda v drami zvemo, da razlogi le niso bili tako zelo politični) pustila praznega v ustvarjalnem smislu, a polnega gledano z materialne plati. Tako zgodbice krade njihovi služkinji Suzi, dokler se njegova žena Barbra (prej Barbara), popularizatorka literature in organizatorka bralnih krožkov (prej manekenka), ne domisli rešitve, ki Janka povzdigne med svetnike in povzroči čudeže tudi pri njunem sinu Andyju, največjem slovenskem gejevskem pesniku, Desirée, bodoči miss nedolžnosti in članicam Barbrinega krožka.

 

Naročilnica

 

Naročilnica