PLES

 

 

Izobraževanje

 

 

PLESNI IZZIV 2009

v povezavi s temo za tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev

OPUS 1- PLESNA MINIATURA 2010

Ljubljana, 24. - 28. oktober 2009

 

Plesni studio Intakt, Poljanska cesta 59, Ljubljana

 

 

URNIK:


11.30 - 13.00
Tanja Skok: Cunningham plesna tehnika I ali II*

13.15 - 14.45
Tanja Skok: Cunningham plesna tehnika II ali I*

15.00 - 18.00
Barbara Krajnc in Jelena Rusjan: Ustvarjalna delavnica

*glede na št. prijav in glede na povezavo z ustvarjalno delavnico se bomo odločili ali bo najprej Cunningham I ali II

 

 

O PREDAVATELJIH IN PREDMETIH:

 

TANJA SKOK je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja, ki deluje v Sloveniji že 13 let, predvsem na področju sodobnega plesa. Diplomirala in magistrirala je na London Contemporary Dance School. V Londonu je v bila v zadnjem letu študija članica London Contemporary Dance School Performance Group. Kot plesalka je sodelovala s številnimi koreografi. Redno je poučevala sodobne plesne tehnike na Umetniški gimnaziji za sodobni ples, že leta pa tudi poučuje v Plesnem Studiu Intakt in soustvarja njegov program in produkcije. Kot soavtorica projektov je sodelovala v številnih glasbenih, vizualnih in filmskih projektih (Terra Mystica, Print- Lara Badurina, Neiztrohnjeno srce, Simon Obleščak- RTV Slovenija...). Zadnjih 5 let se intenzivno poglablja v zgodovinske plese - renesanso in barok. Večina njenega avtorskega koreografskega dela izhaja iz raziskovanja in sinteze zgodovinskih plesov v spoju s sodobnim plesnim izrazom. V tem kontekstu je ustvarila že 4 celovečerne predstave (Bassa continua (PTL), Barok (PTL), Contretemps (Primorski poletni festival), Patricijin vez (Plesni Teatar Ballo, Črna Gora)).

 

 

Tanja Skok

 


JELENA RUSJAN je diplomirala iz igre na Akademiji scenskih umetnosti v Sarajevu. Že med študijem je kot igralka, plesalka in koreografinja sodelovala v številnih profesionalnih predstavah in performansih. Leta 2004 je bila sprejeta v celoletni izobraževalni in raziskovalni program iz uprizoritvenih umetnosti zavoda En-Knap AGON-R, ki ga je zaključila v predstavi Galerija mrtvih žensk. Od leta 2005 živi in dela v Ljubljani ter nastopa v številnih gledaliških in plesnih predstavah (Drage Drage, Serata Artistica Giovanile, Iz principa, Večna Medikacija ...). Je avtorica glasbeno-gledališke predstave Škrip Orkestra, v kateri se tema nasilja sooča z estetiko noir-kiča.


BARBARA KRAJNC
je končala magistrski študij igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Kot igralka se je predstavila v veliko predstavah, igrala pa je tudi v študentskih filmih in televizijski nanizanki ‚Hotel poldruga zvezdica'. V okviru Studia za raziskavo umetnosti igre je vodila igralski trening ter seminarje s področja igre. Od leta 2001 poučuje igro na dramski šoli Barice Blenkuš v Ljubljani. Za svoje predstave je še kot študentka prejela Študentsko Prešernovo nagrado ter Severjevo nagrado. Barbara Krajnc veliko sodeluje tudi s plesnimi koreografi in je nastopila v več kot 10 plesnih predstavah. Z Jeleno Rusjan sta sodelovali v veliko projektih in za Večno medikacijo, ki jo nastopata že več kot 3 leta, prejeli nagrado za najbolj pogumno predstavo na festivalu PATOSOFIRANJE v Smederevu leta 2009.

 

 

Jelena Rusjan in Barbara Krajnc


CUNNINGHAM PLESNA TEHNIKA:


Cunningham plesna tehnika bazira na dolgih linijah telesa, njegovih krivuljah in na lahkotnosti giba. Namenjena je Students should come to Cunningham class with their "thinking caps on," says Robert Swinston, assistant to the choreographer and a member of the Merce Cunningham Dance Company.ustvarjanju moči in fleksibilnost, tako telesa in duha. "You have to be alert and focused in class." Cunningham technique challenges a dancer's ability to change direction within the body and in space, so explore your internal sense of direction as you move through a day. Močan občutek o lastni hrbtenic je sestavni del tehnike Cunningham, ki raziskuje način, da le-ta deluje bodisi v nasprotju z nogami ali v sozvočju z njimi.Space is also an important factor, as is a sense of direction. S tehniko plesalec pridobi sposobnost spreminjanja smeri v telesu in v prostoru. Struktura klasa je točno določena in se začne z vajami za hrbet (curve, bounce, twist, tilt), nadaljuje z vajami za noge ter napreduje do povezav in variacij ter skokov. Vaje postavijo osnovo za povezavo hrbtenice in nog z uporabo trebušnih mišic kot centra in "povezovala" med ostalimi deli telesa. S Cunningham plesno tehniko se pridobi in ohranja pravilno vertikalo telesa, ta pa vodi v ustvarjanje ravnotežja zgornjega dela telesa v razmerju do ostalih. Tako se vzpostavi zgornji del telesa kot ravnotežni center ali kot motor gibanja. In the documentary Cage/Cunningham , Cunningham explains, "You have to think you're going from yourself in a direction, and when you get there, that's where you are.Bistven element tehnike je tudi razvijanje občutka za ritem, ki prihaja iz plesa in ne iz glasbe, skozi ritmično zahtevne vaje skokov, obratov, izrabe ravnotežij in drugih elementov (vaje na pet, šest...- neobičajni ritmični obrazci).

 

 

USTVARJALNA DELAVNICA: PLESNO GLEDALIŠČE NA TEMO MICHAEL JACKSON


Izraz plesno gledališče je ime plesnega žanra, ki ga je razvila Pina Bausch in njen cilj je bil osvoboditi ples uprizarjanja zgodbe, da bi razkrili resničnost. V delavnici se bodo udeleženci skozi principe plesnega gledališča spopadli z različnimi vprašanji, ki bodo razvita na podlagi osnovne teme - Michael Jackson. Proces dela se bo začel z iskanjem in razvijanjem vprašanj in asociacij na temo, ki lahko udeležencem služi kot začetek dela na lastni plesni miniaturi za plesno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 2010. Delo se bo nadeljevalo na gradnji posameznih prizorov, kateri se bodo lahko po principu montaže povezali v neko "potencialno" celoto. V delavnici se bodo rušile meje med plesom, verbalnim in glasbenim gledališčem.

 


ŠOLNINA:

 

PROGRAM : vplačila do 19. oktobra vplačila po 19. oktobru
(če bo še prostor)
Tanja Skok: Cunningham plesna tehnika 35,00 EUR 50,00 EUR
Barbara Krajnc in Jelena Rusjan: Ustvarjalna delavnica 50,00 EUR 65,00 EUR

 

 

- v ceno je že vključen 20% DDV
- posamezen klas: 10,00 EUR. Lahko se prijavite isti dan, če je še prostor.
Prosim, preverite možnosti pri organizatorju.

- popusti: - 10, 00 EUR za vsak dodaten predmet - če vzamete dva predmeta - 10 EUR, če vzamete tri - 20 EUR.
- društvo ali klub, ki prijavi 5 ali več oseb ima 10% popust na celotni znesek (prijavnice poslati skupaj!)
- družina, ki prijavi vsaj dva člana - plesalca ima 10% popust na celotni znesek (prijavnice poslati skupaj!)
- profesionalci s statusom SUNPK imajo 10% popust na celotni znesek (priložiti kopijo dokazila!)
- tečajniki in pedagogi Plesnega Studia Intakt imajo 20% popust

 

Na podlagi prispele prijavnice vam bomo poslali predračun za plačilo kotizacije, ki ga morate poravnati do začetka delavnic.

 

Če je plačnik kotizacije ustanova, mora le-ta obvezno potrditi vašo prijavnico s podpisom odgovorne osebe in žigom. Poleg tega vam omogočamo, da se prijavite in hkrati vplačate šolnino tudi osebno na JSKD, Štefanova 5, Ljubljana, vsak dan od 8.30 - 15.00 (Franci Cotman) ter si s tem zanesljivo zagotovite udeležbo na delavnicah.

 

Pohitite s prijavami, ker je število mest omejeno!


Bivanje:


- informacije o ugodnih možnostih prenočevanja so na voljo v Turističnem informacijskem centru v Ljubljani (Adamič-Lundrovo nabrežje 2, Ljubljana, tel.: 01 306 12 15, e-mail: tic@ljubljana-tourism.si

 

 

Razno:

- zapisovanje, fotografiranje in snemanje med urami ni dovoljeno, razen po dogovoru z organizatorjem in učiteljem
- organizator si pridržuje pravico do manjših sprememb v programu in urniku, o čemer bodo udeleženci pravočasno obveščeni
- organizator ne prevzema odgovornosti za morebitne poškodbe in tatvine
- v primeru odpovedi udeležbe organizator ne vrača šolnine, razen v primeru bolezni ipd. (ustrezno dokazilo!)
- možnost prijave le na posamezno uro klasa (cena:10 €)

PARTNER: Plesni studio Intakt


PRIJAVE IN INFORMACIJE:
Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana,
tel.: 01 24 10 523 (organizator Franci Cotman), faks: 01 24 10 510;
e-mail: franci.cotman@jskd.si

Plesni izziv in prijavnica na internetu: http://www.jskd.si/

Prijavnica

 

Razpis Opus 1 - plesna miniatura 2010

 

Prijavnica

Razpis Opus 1 - plesna miniatura 2010