SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2014/15

 

Naziv seminarja:

 

PLES V GLASBI - GLASBA V PLESU - plesna in glasbena dejavnost

     

Kraj izvedbe:

  Cankarjeva 5, dvorana Cepetka, Ljubljana

Termin:

  Ljubljana, 14. in 15. november 2014

Mentor:

  Peter Kus, Kolektiv Federacija, Jana Kovač Valdés

Cena:

  40,00 EUR (z DDV)

Rok prijave:

  6. 11. 2014

 

 

 

 

 

Eden izmed ciljev NIP UMETNOST je učencem predstaviti raznolikost umetnosti, kjer so različne zvrsti povezane v umetniško celoto. Dober pedagog prepleta različne umetniške prakse in s tem učenca spodbuja k iskanju lastnega umetniškega izraza. Pod vodstvom vrhunskih mentorjev smo vam pripravili tri samostojna izobraževanja, kjer boste skozi teorijo in preverjeno prakso dobili nova uporabna znanja na področju umetnosti, seminarji pa vsebujejo tudi primere dobre prakse – ogled predstave, filma.

Izobraževanje je namenjeno učiteljem predmeta Umetnost v 2. vzgojno izobraževalnem obdobju.

VSEBINA IN CILJI

Glasba in gib sta že od najzgodnejših obdobij razvoja človeštva močno povezana. Zlasti sta v tesni povezanosti gib in glasbeni element-ritem. Pri tem gre za spontano povezavo. Ritem je gibanje, je v naši naravi. Če razumemo gib telesa, razumemo tudi gibanje v glasbi. Vse oznake, načine v glasbi se lahko prenese v gib. Gib je neka aktivnost v prostoru in času,  s posebno energijo. S kombiniranjem giba in glasbe se doseže večja vitalnost, ekspresivnost in učinkovitost. Povezava med glasbo in gibanjem je naravna in nujna.


Glasbe brez gibanja pravzaprav ni. Zato bo tudi glasbena vzgoja uspešna in popolna le v primeru tesne povezanosti z gibalno vzgojo in obratno.

 

Udeleženci bodo na seminarju pridobili praktično in teoretično znanje o tem, kako se gib in glasba medsebojno povezujeta in pogojujeta. Seznanjeni bodo s sredstvi, s katerimi bodo lahko uvajali otroke v svet giba v povezavi z glasbo.


Brezplačen ogled plesne predstave OTTETTO (8 nihajev za njegovo visokost)
V »vizualni mojstrovini« Iztoka Kovača (Kreisezeitung), ki koreografsko razstavi in vizualizira izjemno kompozicijo Igorja Stravinskega Oktet (1921), ples postane matematika, glasba ples, vizualni elementi glasba, koreografija partitura, note plesalci in inštrumenti scenografija. več o predstavi >>>

 

O MENTORJIH

 

 

 

Peter Kus je skladatelj, lutkovni režiser, izdelovalec instrumentov in pedagog. V zadnjem času ustvarja avtorske predstave v katerih raziskuje območje, kjer se križata področji glasbe in gledališča. Rezultat tega dela so številne lutkovno–glasbene predstave, s katerimi je gostoval na številnih mednarodnih festivalih in zanje prejel več nagrad za izvirnost in glasbo. Peter Kus tudi oblikuje in izdeluje izvirne glasbene instrumente. Septembra 2008 je v Etnografskem muzeju v Ljubljani postavil prvo izmed cikla razstav izvirnih glasbenih inštrumentov Evfonija, s katerimi je v letih 2009 – 2011 gostoval še v Celju in Mariboru. Oktobra 2010 je z ilustratorko Kajo Avberšek izdal Pojoči grad – priročnik za izdelovanje izvirnih inštrumentov v stripu.

 

 

Kolektiv Federacija s segmentom kolektivnega dela razvija načine dela z otroki različnih starosti. Izhajajo iz gibanja in izražanja z gibom. Ples kot način obnašanja razumejo kot idealen način, da se otroci in odrasli lahko srečamo, začutimo in izrazimo ter odlično povežemo in nadgradimo zaupanje.

 

 

 

 

 

 

 

Jana Kovač Valdés, plesna pedagoginja, je zaključila Pedagoško akademijo v Ljubljani in Akademijo za glasbo (glasbena pedagogika). Plesno izobrazbo si je pridobila na različnih plesnih seminarjih. Od leta 1983 je zaposlena na Oddelku za sodobni ples Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer od leta 2008 poučuje tudi plesalcem prilagojen Nauk o glasbi. Vzporedno s pedagoškim delom je v okviru ZŠŠ aktivno sodelovala pri prenovi plesnega izobraževanja na osnovni stopnji. Od leta 1996 sodeluje s PeF v Ljubljani kot izvajalka vzorčnih nastopov za plesno vzgojo študentom 1. letnika »Predšolska vzgoja«. Je avtorica priročnika ustvarjalnega giba in sodobnega plesa za otroke z osnovami plesnih tehnik Plesna žgečkalnica (JSKD 2011).

 

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

Seminar bo potekal 14. 11. od 15.30 - 19.30 in 15.11.  od 9.00 do 18.30 v dvorani Cepetka na Cankarjevi 5 v Ljubljani.
5. 11 ob 20.00 - ogled predstave Otteto ( Španski borci Ljubljana)


ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave je 6. 11. 2014.

Prijavnice lahko pošljete po navadni ali e-pošti na: franci.cotman@jskd.si; JSKD (za NIP UMETNOST), Štefanova 5, 1000 Ljubljana.


CENA

Cena posameznega seminarja je 40,00 EUR (z DDV).
Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Nina Meško

samostojna strokovna svetovalka za ples
T: (01) 2410 522
F: (01) 2410 510
e-pošta: nina.mesko@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si