PLES / DELAVNICE, IZOBRAŽEVANJA

 

34. Zimska plesna šola 2019 v Mariboru

Maribor, 22. - 25. februar 2019

SPREMLJEVALNI PROGRAM

PLESNA PREDSTAVA

Točka osi, Trilogija Dinamike prostorov, 2016-2018

Sobota, 23. februar, ob 20:00  – Mala dvorana Narodnega doma Narodni dom Maribor (ulica Kneza Koclja 9)

Platforma sodobnega plesa v okviru pred-festivalskih dogodkov Platforma pred Platformo in v sodelovanju z Zimsko plesno šolo (JSKD) gosti plesno predstavo z naslovom Točka osi, Trilogija Dinamike prostorov, 2016-2018 v produkciji Muzeuma Ljubljana. Vabljeni na gibalno instalacijo, ki raziskuje odnos med vizualno in gibalno umetnostjo z odlično plesalko Tino Valentan v sodelovanju s Polono Maher.

Vstopnina:
– za udeležence Zimske plesne šole (ZPŠ): vstop s kartico ZPŠ – ogled predstave brezplačen
– ostali: 3 eur (prostovoljni kulturni prispevek)

Platformo sodobnega plesa podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor.

Točka osi, Trilogija Dinamike prostorov, 2016-2018 performans

premiera:
13. november 2018, 19.00, Mestni muzej Ljubljana - MGML, Ljubljana
ponovitve:
14. november 2018, 19.00, Mestni muzej Ljubljana - MGML, Ljubljana
24. november 2018, 20.00, Narodni dom Maribor, Maribor
29. november 2018, 20.00, Layerjeva hiša Kranj, Kranj
gostovanja:
7. februar 2019, 17.00, 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje BOBRIMestni Muzej Ljubljana - MGML, Ljubljana
23. februar 2019, Narodni dom, Maribor, 34. Zimska plesna šola in Platforma pred Platformo 2019

Točka osi, Trilogija Dinamike prostorov, 2016-2018

Točka osi raziskuje dinamično izmenjavo med risbo in gibom, pri čemer je v ospredju proces nastajanja, vzpostavljanja odnosa pred končnim produktom. Projekt je zasnovan kot spreminjajoče se okolje, v katerem biva telo. Vizualni in kinestetični proces sta osredotočena na linijo in relacije telesa do ustvarjanja pomena. Izhodišče narisanih, projeciranih in izsekanih kiparskih tvorb so risbe iz serije Neverending (P. Maher, 2010, arhivsko črnilo na papirju), kjer se kiparsko telo oblikuje iz neprekinjene linije. Navidezno gibanje linij in neenakomerno nagibanje teže okoli točke osi ter odmikanje od le-te izoblikuje volumen nakopičenega, izrisanega materiala.

Zdi se, da je risba gibljiva in vedno se spreminjajoča, kot telo performerja. Padanje je osnovno izhodišče gibanja, saj je vztrajanje prisotno v repeticiji nihanja telesa. Ples je postavljen v galerijski prostor, da lahko z gledalci deli isto ravnino. Gibalna instalacija se med drugim ukvarja s pomenom pojma horizontalnosti, s katerim je Pollock osvobodil umetnost vezano na platno in spravil v pogon performersko zasnovano umetnost. Horizontalnost je, kot je zapisal Walter Benjamin, ravnina, ki vsebuje znake, vertikalnost pa je ravnina reprezentacije in vsebuje objekte. Raziskovanje horizontalnosti znotraj preseka plesne in vizualne umetnosti srečamo tudi v nekaterih delih Trishe Brown, ki bodo referenčni material za delo.

Točka osi oživlja in posodablja vprašanje odnosa telesa v gibanju do figuralike, teme, pomena in njegovega pojavljanja v reprezentacijskem prostoru. Sooča se z vprašanji, kako ustvariti prostor, brez da bi označil teritorij, in ustvariti dogodek izven politike kolonializma. Točka osi preči razmerje med ženskim in moškim principom, vztrajanjem in minevanjem. Padajoče telo, v dialogu z gravitacijo upogiba linearno perspektivo, in s svojo konstantno akcijo ustvarja vizualno-kinetično, t.i. ugodje v nelagodju, ki ga pri gledalcu sproži občutek nihanja.

Koncept: Tina Valentan, Polona Maher
Koreografija, ples: Tina Valentan
Oblikovanje prostora: Polona Maher
Dramaturgija: Barbara Novakovič Kolenc
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc
Oblikovanje zvoka: Gal Škrjanec Skaberne
Fotografija: Nada Žgank
Produkcija: Muzeum Ljubljana
koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljana in Layerjeva hiša Kranj
v sodelovanju z: Narodni dom Maribor
S finančno podporo MOL-Oddelek za kulturo.

Tina Valentan je plesalka in koreografinja, diplomantka SNDO (Amsterdam). Kot performerka sodeluje predvsem s Snježano Premuš, Milanom Tomašikom in Matejo Bučar, kot samostojna avtorica je nazadnje ustvarila solo Kalipso (produkcija Mesto žensk). Z JSKD sodeluje kot regijska selektorica plesnih skupin. Leta 2017 je prejela nagrado Ksenije Hribar za plesalko/performerko.

Polona Maher je diplomirala iz kiparstva na Akademiji lepih umetnosti v Bologni. Študijsko se je izpopolnjevala na Fakulteti za umetnost v Bristolu, Velika Britanija. Leta 2006 je prejela nagrado “Aletti” na umetniškem sejmu Art Verona. Njena dela se nahajajo v stalnih zbirkah Mestne galerije Palazzo Forti v Veroni, Umetnostne galerije Maribor, Factor banke in družbe Talum.

Več: http://www.muzeum.si/slo/dinamikeprostorov/dinamikeprostorov.htm

Točka osi Točka osi Točka osi

 

 

 

Točka osi Točka osi Točka osi
     
Platforma muzeum  

 

 

 

 

prijavnica