PLES / OPUS 1 - PLESNA MINIATURA 2018

 

Opus 1

 

TEMA

 

VČERAJŠNJI DNEVI PLEŠEJO Z MENOJ

 

“Narod brez poznavanja svoje lastne zgodovine, izvora in kulture je kot drevo brez korenin.” / Marcus Garvey

“Bolj kot poznate svojo zgodovino, bolj svobodni ste.” / Maya Angelou

 

UNESCO je leto 2018 razglasil za evropsko leto kulturne dediščine. Zato tudi letošnja tema OPUS-a želi spodbuditi ustvarjalnost skozi obujanje kulturne dediščine.
Kulturna dediščina je podedovana dobrina, ki jo opredeljujemo kot odsev in izraz vrednot, identitet, etnične pripadnosti, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij.

Mladi plesni ustvarjalci, poglobite se lahko v raziskovanje svoje najožje družinske dediščine z raziskovanjem podstrešij in kleti svojih dedkov in babic, poiščite stare slike in predmete, razglednice ali pisma ter pripravite svoje plesne miniature. Izberete si lahko znamenitost v svojem kraju ali v širši okolici in raziščite njeno zgodovino. Obravnavate lahko tako snovno kot nesnovno dediščino: naravne in kulturne znamenitosti, šege, navade, običaje, tradicionalne dogodke, …
Pretvorite in preuredite priljubljene spomine in zgodovine ter razvijte lastne analize, interpretacije in mnenja o svoji preteklosti in koreninah.

Zgodovinske zgodbe so povedane, zapisane, odplesane, fotografirane, odpete, naslikane, izrezane… Postanite posojilojemalci, remixerji, preurejevalci, kritični misleci svoje kulturne zgodovine in jo povežite z današnjim časom. Poglejte nazaj, raziščite svoje kulturne korenine, razmišljajte z današnje perspektive in poskušajte razumeti/definirati/razvijati prihodnost – skozi ples. Saj kot je rekla Rosa Luxemburg: “Tisti, ki se ne premikajo, ne opazijo svojih verig”.


Navodilo mentorjem:


Razpisana tema naj bi vsem ustvarjalcem, ne glede na starost, ponujala širok razpon možnosti. Tekst o temi je morda v nekaterih delih prezahteven za najmlajše ustvarjalce, zato jim mentorji poskusite približati temo na njim primeren način. Z njimi se pogovarjajte, sicer pa naj bodo v oblikovanju ideje in miniature avtonomni ter ustvarjalni.
Obvezen del ustvarjalnega procesa je tudi prevajanje idej in postopkov v besede. Kot vsako leto morajo mladi ustvarjalci sami napisati opis ideje in proces dela ( literarno izhodišče, misli, ideje, postopki, odločitve...). Razmišljajte in delajte na tem z namenom, da se resnično poglobijo v  nastajanje in oblikovanje plesne miniature.
Naloga mentorja je svetovanje, vodenje in usmerjanje otroka/mladostnika v oblikovanju ideje, plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela.

 

Dodatne informacije

 

Nina MEŠKO

samostojna strokovna svetovalka
za ples

 

T: (01) 2410 522
F: (01) 2410 510
E: nina.mesko@jskd.si

 

 

 

 

 

pravilnik

e-prijavnica

 

 

 

 

 

Lanski OPUS 1 - 2017