PLES / OPUS 1 - PLESNA MINIATURA 2023

 

Opus 1

31. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev
OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2023

 

Regijsko tekmovanje - izbor za državno tekmovanje,
od 20. do 22. januarja 2022
Državno tekmovanje v Španskih borcih v Ljubljani, 18. in 19. februarja 2022

 

ŽIRIJA

Žirija za XXS, XS in S:

Liza Šimenc, Bojana Robinson, Snježana Premuš

Žirija za M, L in XL:

Sinja Ožbolt, Anamaria Klajnšček, Jan Rozman

 

Liza Šimenc

Liza Šimenc

Liza Šimenc je samozaposlena v kulturi kot plesalka, koreografinja in pedagoginja, ki ustvarja v prepletu področij sodobnega plesa ter vizualne umetnosti. Rojena v Kranju 1991 je v rani mladosti pod mentorstvom Dane Renčelj začela svoje plesno izobraževanje na Internacionalni baletni šoli Bled. Sledil ji je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, katerega je končala 2010, ko se je tudi priključila plesnem ansamblu Kjara's Dance Project, kjer je soustvarjala predstave do leta 2015 ter se v tem času dodatno izpopolnjevala na področju sodobnega plesa, performansa, somatike idr. v mestih; Hong Kong, Madrid, London, Dunaj, New York, Bruselj, Amsterdam, Budimpešta, Milano in Berlin. Aktivno deluje pri izvedbi in celostnem angažmaju avtorskih predstav in dogodkov kot izvajalka, scenografinja, kostumografinja ter kreatorica svetlobne podobe.

Bojana Robinson

Bojana Robinson

Bojana Robinson je plesalka in koreografinja iz Beograda ki živi v Sloveniji. Leta 2005 je diplomirala na Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD) in končala Erasmus program Dance as intergrated in society and humanity (SEAD in SNDO). Kod plesalka in koreografinja je sodelovala z veliko tujimi in slovenskimi avtorji. Kot koreografinja je sodelovala tudi v veliko dramskih predstavah. Avtorska predstava Oh how very ordinary je gostovala na festivalu Mladi levi 2022, Desire Central Station Festivalu 2022 in je uvrščena na festival Gibanica 2023. Kot plesna pedagodinja je poučevala v različnij plesnih šolah in plensih studiih. Trenutno je na master študiju Transdiciplinarne humanistike in teorije umetnosti na Fakultetu za medije in komunikacije v Beogradu pod mentorstvom dr. Miška Šuvakovića.

Snježana Premuš

Snježana Premuš

Snježana Premuš je študirala na London Contemporary Dance School, kjer je leta 1998 magistrirala v koreografiji. Sodelovala je na rezidencah in festivalih in prejela številne štipendije. Kot koreografinja je sodelovala s številnimi umetniki v plesu in gledališču. Snježana Premuš se na različne načine, v okviru večletnega raziskovalnega projekta Fizične manifestacije (2012 - 22) in Dialogi (2022 - ), ukvarja z vprašanjem telesnosti (telesne podobe) in s kolektivnim telesom. K premišljevanju se v različnih formatih delovanja pridružijo umetniki in strokovnjaki iz različnih področij (ples, arhitektura, dramaturgija, filozofija). Zanima jo razvoj somatskih principov skozi telo in njihovih manifestacij ter načini soobstajanja in organiziranja. Razvija intrigantne predstave, plesne filme, publikacije ter participatorne instalacije. Leta 2017 je dobila nagrado Ksenije Hribar za koreografsko delo.

Sinja Ožbolt

Sinja Ožbolt

Sinja Ožbolt se je plesno izobraževala na številnih plesnih seminarjih, tudi na London Contemporary Dance School v Angliji. Je med ustanovnimi članicami PTL in članica Društva za sodobni ples Slovenije. Kot plesalka in koreografinja je ustvarjala na neodvisni in institucionalni sceni: Studio za svobodni ples, Gledališče Glej, SNG Drama, Slovensko mladinsko gledališče, Mestno gledališče ljubljansko, Plesni Teater Ljubljana, Koreodrama in sodelovala s številnimi ustvarjalci. Je avtorica ter umetniški vodja sodobno-plesnega programa “Delavnice in Dancelabi” v Plesnem Teatru Ljubljana. Z Rokom Vevarjem sta leta 2008 zasnovala program festivala plesnih perspektiv UKREP. Od leta 2010 je redna plesna pedagoginja in koreografinja na SVŠGL – smer sodobni ples. Leta 2019 je prejela nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo na področju sodobnega plesa.

Anamaria Klajnšček

Anamaria Klajnšček

Anamaria Klajnšček je slovenska performerka in koreografinja, ki trenutno deluje predvsem med Španijo in Slovenijo. Leta 2014 je po zaključenem šolanju na SVŠGUGL v Ljubljani nadaljevala s študijem na amsterdamski Akademiji za Teater in Ples. Po treh letih študija, je v sezoni 2017/2018 delala v plesnem ansamblu TanzMainz v Nemčiji, kjer je sodelovala v predstavah s Sharon Eyal, GN/MC in Guyem Weismanom & Roni Haver. Od leta 2018 dela kot freelancerka, največ v Španiji in Sloveniji, kjer pleše za različne koreografe, med katerimi so Guy Nader & Maria Campos, Roser Lopez Espinosa, Pere Gay Faura in Žigan Krajnčan. Poleg tega ustvarja lastne projekte in trenutno nastopa s kolaborativnim duetom COSSOC skupaj z Magijem Serra, oktobra 2022 pa je imela premiero tudi s svojim plesno-glasovnim solom ONA.

Jan Rozman

Jan Rozman

Jan Rozman deluje kot performer, koreograf, plesalec in improvizator med Ljubljano in Berlinom. S plesom se je začel ukvarjati kot otrok v okviru kulturnega društva Qulenium Kranj. Šolal se je na Umetniški gimnaziji v Ljubljani, na oddelku za sodobni ples, študiral koreografijo na Amsterdamski SNDO (AhK) in opravil magisterij na programu SODA v okviru HZT (UdK) v Berlinu. Kot plesalec/performer je sodeloval z domačimi in tujimi koreografi. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humorjem. Ustvaril je več avtorskih del in z njimi gostoval doma in v tujini. Je tudi prejemnik različnih štipendij, udeležil se je več rezidenc v tujini, ukvarja pa se tudi s pedagoškim delom.

 

 

 

 

 

pravilnik

 

časopis

Časopis - programski list

(2,5 MB, datoteka pdf)

 

 

Lanski OPUS 1 - 2022