FILM \ Izobraževanje

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
in
Društvo za izvajanje filmske vzgoje SLON

OSNOVE ANIMIRANEGA FILMA
(mentorica: Andreja Goetz)

Spletni seminar, 7. december 2020 – 11. januar 2021

Pozdravljeni!

Vsa razpoložljiva mesta za delavnico OSNOVE ANIMIRANEGA FILMA smo že zapolnili. Lahko se vpišete na čakalno listo, za primer, da kdo izmed prijavljenih odpove udeležbo.

V kratkem bomo razpisali dodatni termin (predvidoma za konec januarja/začetek februarja 2021). Vsi, ki boste vpisani na čakalni seznam, boste imeli prednost pri vpisu.

Vpis na čakalni seznam je zgolj informativen in Vas kasneje ne obvezuje k udeležbi.

Vpis na čakalni seznam:

e-prijava

Hvala za razumevanje!

 

Spletni seminar Osnove animiranega filma je namenjen vsem animatorjem ter mentorjem otroških filmskih skupin in klubov. Preko kombinacije teorije in praktičnega dela bodo udeleženci spoznali osnovne pojme animiranega filma, preko primerov spoznali različne tehnike animiranega filma ter se praktično preizkusili v ustvarjanju dveh tehnik stop animacije, animaciji s plastelinom in v kolaž animaciji.

Seminar bo potekal 4 ponedeljke in sicer 7. in 14. decembra 2020 ter 4. in 11. januarja 2021 med 16. in 19. uro preko videokonferenčnega sistema ZOOM.

Izobraževanje traja 16 pedagoških ur. V skladu z 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se ostala izobraževanja ovrednotijo z 1 točko.
Izobraževanje bo potekalo v štirih sklopih:

Animiran film in kako začeti

V prvem srečanju bomo predstavili malo teorije, podprte z veliko slikovnimi in video primeri ter interaktivnimi vajami. Obdelali bomo naslednja vprašanja in poglavja:

Kaj je animirani film? Zakaj in kako ga vključiti v učni proces? Izmenjava mnenj in izkušenj s pedagogi.

Nekaj zanimivih in ključnih dejstev o animiranem filmu.

Spoznamo osnovne filmske pojme (kader, plan, snemalni koti, prizor).

Spoznamo različne tehnike animiranja in si ogledamo posamezne primere. Poseben poudarek na tehnikah, ki jih lahko izvajamo v šoli.

 Kako se lotimo animiranega filma? Kakšno opremo potrebujemo, kako razvijemo scenarij, zgodboris, katero tehniko izberemo?

Kako izdelati zgodbo, scenarij in zgodboris? Predstavitev različnih pristopov k snovanju zgodbe. Kako upoštevati različna mnenja, ideje in kako jih strniti v zgodbo, ki bo gledalca pritegnila. Na podlagi izbrane zgodbe skupaj z udeleženci izdelamo zgodboris in ga opremimo z vsemi potrebnimi informacijami za snemanje.

Praktično delo: animacija plastelina

V drugem srečanju se bomo posvetili snemanju pred kamero in animacijski tehniki ustvarjanja s plastelinom, ki ga bomo ustvarili z doma narejenim plastelinom in svojim pametnim telefonom:

Spoznamo opremo in aplikacijo za animiranje.

Spoznamo specifiko načina snemanja pred kamero in tehnike, ki so primerne za ta način snemanja. Spoznamo iznajdljive načine, kako pritrditi opremo za snemanje pred kamero.

Snemamo v tehniki stop animacije. Z animacijo plastelina spoznamo 5 najosnovnejših principov gibanja, ki likom dodajo prepričljiv vtis gibanja. Snema vsak zase, korak za korakom pod vodstvom mentorja. Sproti pregledujemo rezultate.

Kako lahko pridobljeno znanje vključimo v pedagoški proces?

Praktično delo: animacija v tehniki izrezanke (kolaž animacija)

V tretjem srečanju bomo spoznali snemanje pod kamero in animacijo v tehniki izrezanke (kolaž animacija).

Spoznamo specifiko načina snemanja pod kamero in tehnike, ki so primerne za ta način snemanja. Spoznamo iznajdljive načine, kako pritrditi opremo za snemanje pred kamero. Delamo z isto opremo in aplikacijo, ki smo jo spoznali že v 2. srečanju.

V prvi vaji bomo s pomočjo v naprej pripravljenih likov v tehniki izrezanke spoznali različne cikle gibanja značilnih za človeka.  Hoja in poskok.

V drugi vaji bomo spoznali še cikle gibanja bolj značilne za živali. Letenje in lazenje.

Kako lahko pridobljeno znanje vključimo v pedagoški proces?

Praktično delo: filmska montaža

V zadnjem srečanju bomo spoznali še osnove filmske montaže ter zmontirali posneti material v kratke animirane filme.

Spoznamo principe montaže in njen vpliv na dojemanje zgodbe, ritem ter celotno dramaturgijo filma.

Spoznamo brezplačni računalniški program za urejanje slikovnih in zvočnih posnetkov ter se ga naučimo uporabljati.

Predmet montaže bodo kratki animirani prizori posneti po zgodborisu, ki ga bomo skupaj izdelali na prvem srečanju. Vsak udeleženec bo samostojno posnel posamezen prizor (v poljubni tehniki animiranja) v času med 3. in 4. srečanjem. Posnete prizore bomo zmontirali v končni izdelek – kratki animirani film.

KAJ POTREBUJEM ZA UDELEŽBO

Seminar bo potekal preko videokonferenčnega sistema ZOOM. Udeleženci se morajo predhodno registrirati za https://zoom.us/ (brezplačno). Čeprav je možna uporaba ZOOM-a neposredno preko spletnega brskalnika, priporočamo uporabo aplikacije ZOOM, ki si jo lahko brezplačno namestite na svoj računalnik (https://zoom.us/). Seveda potrebujete računalnik s (spletno) kamero in mikrofonom.

Za udeležbo udeleženci potrebujejo pametni telefon ter drobni material, ki ga je moč najti v predalu vsake pisalne mize. Delo bo potekalo z aplikacijo Stop Motion Studio, ki so jo udeleženci pred seminarjem brezplačno namestijo preko portala Google Play. Navodila za doma narejen plastelin bodo udeleženci prejeli po prijavi.

URNIK

Seminar bo potekal 4 ponedeljke in sicer 7. in 14. decembra 2020 ter 4. in 11. januarja 2021 med 16. in 19. uro preko videokonferenčnega sistema ZOOM.

CENA

Cena izobraževanja je 40,00 EUR (z že vštetim DDV) za vse 4 termine.

PRIJAVE

E-prijavo za seminar OSNOVE ANIMIRANEGA FILMA najdete na spodnji povezavi:

e-prijava


Rok prijave: 26. november 2020.

INFORMACIJE

Kontaktna oseba:

Matjaž Šmalc

tel.: 01 24 10 511

e-mail: matjaz.smalc@jskd.si

 

O MENTORICI

ANDREJA GOETZ

ANDREJA GOETZ, samozaposlena v kulturi kot pedagoginja in filmska animatorka, je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani z avtorskim animiranim filmom Knjiga te čaka, poišči jo! Od leta 2006 deluje kot mentorica različnih delavnic in seminarjev animiranega filma.

Leta 2014 je bila zaposlena v Nacionalnem filmsko-vzgojnem programu Art kino mreže Slovenije kot koordinatorka in mentorica delavnic animiranega filma. V projektu je skupaj s sodelavkami izvedla 252 delavnic, ki so potekale po vrtcih in osnovnih šolah po vsej Sloveniji. Kot avtorica besedil je sodelovala pri nastajanju prvega priročnika za animirani film v Sloveniji z naslovom Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.

Leta 2017 je kot predavateljica sodelovala v projektu Razumevanje filma namenjen srednjim šolam po Sloveniji, ki ga je izvajala Slovenska Kinoteka. Je koordinatorka programa in mentorica delavnic pri Društvu za izvajanje filmske vzgoje Slon, ki izvaja predvsem dejavnosti za otroke in mlade na področju animiranega filma. Kot članica žirije za izbor animiranih filmov sodeluje pri natečaju Živel strip! Živela animacija! za osnovnošolce in srednješolce Furlanije- Julijske krajine in Slovenije.  Je koordinatorka otroškega programa na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, kjer je tudi članica žirije za otroški program ob katerem izvaja tudi pedagoško vodene pogovore.

 

 

 

 

 

e-prijava