FILM \ Izobraževanje

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
in
Društvo za izvajanje filmske vzgoje SLON

LUTKOVNI ANIMIRANI FILM
(mentorica: Andreja Goetz)

Spletna delavnica, 1. – 22. april 2021
Dodatni termin 12. in 19. april ter 3. in 10. maj 2021

Spletna delavnica LUTKOVNI ANIMIRANI FILM je namenjena (filmskim) animatorjem, režiserjem ter mentorjem filmskih in lutkovnih skupin, ki bi se radi podrobno seznanili s filmskim ustvarjanjem v tehniki lutkovne animacije. Predznanje iz animiranja ni potrebno. Bo pa samo delo v toliko večje veselje vsem, ki vam ročne spretnosti niso tuje.

Udeleženci bodo skozi štiri srečanja na praktičen način spoznali, kako se pripravimo na delo v lutkovni tehniki animacije. Izdelali bomo scenografijo, različne dodatke in lutko za animirani film. Na koncu pa se bomo posvetili še animiranju.

Delavnica bo potekala 4 ponedeljke: 12. in 19. aprila ter 3. in 10. maja 2021 med 17. in 20. uro.

Izobraževanje traja 16 pedagoških ur. V skladu 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje ovrednoti z 1 točko.

Izobraževanje bo potekalo v štirih sklopih:

I. Izdelava scenografije

Na prvem srečanju bomo izdelali 3D scenografijo za lutkovni animirani film. Interier, eksterier in posamezne dodatke. Spoznali bomo materiale in postopke dela. Scenografijo, ki jo bomo izdelali bodo udeleženci lahko uporabili večkrat in prilagodili svojim potrebam.

- Izdelava večnamenske postaje za snemanje lutkovnega animiranega filma

- Izdelava scenografije za interier

- Izdelava scenografije za eksterier

- Izdelava manjših dodatkov za scenografijo ali uporaba že obstoječih

II. Izdelava lutke za animirani film, prvi del

Na drugem srečanju bomo na podlagi risbe izdelali žičnato ogrodje za lutko in iz mase za modeliranje oblikovali glavo, roke in stopala. Izdelali bomo tudi podrobnosti za obraz, kot so usta različnih oblik, oči in obrvi s katerimi omogočimo večjo izraznost lutke.

- Idejna zasnova lika, skiciranje

- Izdelava žičnatega ogrodja

- Modeliranje glave, dlani in stopal

- Izdelava ust različnih oblik, ki omogočajo, da lutka spregovori

III. Izdelava lutke za animirani film, drugi del

Na tretjem srečanju bomo nadaljevali z izdelavo lutke. Zanjo bomo izdelali tudi kostum in obarvali dele izdelane iz modelirne mase.

- Idejna zasnova kostuma, skiciranje

- Izdelava kostuma

- Barvanje delov iz modelirne mase

IV. Animiranje

Na zadnjem srečanju se bomo posvetili sami pripravi na animiranje. Pogovarjali se bomo o kadriranju, osvetlitvi prizora, režijski dinamiki in posneli posamezne kadre, v katerih bomo lutko animirali v različnih položajih in na različnih ozadjih.

- Priprava na snemanje

- Oblikovanje svetlobe

- Animiranje posameznih kadrov (različni plani, različna ozadja)

KAJ POTREBUJEM ZA UDELEŽBO

Seminar bo potekal preko videokonferenčnega sistema ZOOM. Udeleženci se morajo predhodno registrirati za https://zoom.us/ (brezplačno). Čeprav je možna uporaba ZOOM-a neposredno preko spletnega brskalnika, priporočamo uporabo aplikacije ZOOM, ki si jo lahko brezplačno namestite na svoj računalnik (https://zoom.us/). Seveda potrebujete računalnik s (spletno) kamero in mikrofonom.

Za udeležbo potrebujete pametni telefon ali tablico ter različne likovne materiale in orodja za samostojno delo. V kolikor boste na seminarju želeli le spremljati potek dela, omenjeni materiali niso potrebni oziroma jih lahko uporabite, ko se boste sami lotili dela. Na zadnjem srečanju bo delo potekalo z aplikacijo Stop Motion Studio, ki si jo lahko brezplačno namestite preko portala Google Play. Navodila za likovni material in ostale potrebščine boste prejeli po prijavi.

Vsi štirje sklopi delavnice se bodo snemali in bodo na voljo udeležencem. Posnetke bomo pošiljali sproti, po vsakem sklopu in bodo namenjeni interni uporabi.

O MENTORICI

ANDREJA GOETZ

ANDREJA GOETZ, samozaposlena v kulturi kot pedagoginja in filmska animatorka, je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani z avtorskim animiranim filmom Knjiga te čaka, poišči jo! Od leta 2006 deluje kot mentorica različnih delavnic in seminarjev animiranega filma.

Leta 2014 je bila zaposlena v Nacionalnem filmsko-vzgojnem programu Art kino mreže Slovenije kot koordinatorka in mentorica delavnic animiranega filma. V projektu je skupaj s sodelavkami izvedla 252 delavnic, ki so potekale po vrtcih in osnovnih šolah po vsej Sloveniji. Kot avtorica besedil je sodelovala pri nastajanju prvega priročnika za animirani film v Sloveniji z naslovom Animirajmo!, ki je izšel pri Zavodu RS za šolstvo leta 2016.

Leta 2017 je kot predavateljica sodelovala v projektu Razumevanje filma namenjen srednjim šolam po Sloveniji, ki ga je izvajala Slovenska Kinoteka. Je koordinatorka programa in mentorica delavnic pri Društvu za izvajanje filmske vzgoje Slon, ki izvaja predvsem dejavnosti za otroke in mlade na področju animiranega filma. Kot članica žirije za izbor animiranih filmov sodeluje pri natečaju Živel strip! Živela animacija! za osnovnošolce in srednješolce Furlanije- Julijske krajine in Slovenije.  Je koordinatorka otroškega programa na Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, kjer je tudi članica žirije za otroški program ob katerem izvaja tudi pedagoško vodene pogovore.

URNIK

Seminar bo potekal 4 ponedeljke: 12. in 19. aprila ter 3. in 10. maja 2021 med 17. in 20. uro preko videokonferenčnega sistema ZOOM.

CENA

Cena izobraževanja je 50,00 EUR (z že vštetim DDV) za vse 4 termine.

PRIJAVE

E-prijavo za seminar OSNOVE ANIMIRANEGA FILMA najdete na spodnji povezavi:

e-prijava

Rok prijave: četrtek, 8. april 2021.

INFORMACIJE

Kontaktna oseba:

Matjaž Šmalc

tel.: 01 24 10 511

e-mail: matjaz.smalc@jskd.si

 

 

 

 

e-prijava