FILM \ Izobraževanje

 

PRVI FILM – delavnica filmske pedagogike
mentorica: Hanna Szentpeteri

Zoom, januar - februar 2022

Delavnica je namenjena vsem mentorjem otroških in mladinskih filmskih skupin ter učiteljem filmske vzgoje in predmeta umetnost. Delavnica bo obdelala celoten proces ustvarjanja filma, od prve ideje, izdelave scenarija, osnov filmske režije do montaže. Hkrati po podala osnovni pregled filmske zgodovine in teorije ter filmskega opismenjevanja otrok in mladine.

Delavnica bo potekala 4 torke: 18. in 25. januarja ter 1. in 15. februarja 2022 med 17. in 20. uro, preko videokonferenčnega sistema ZOOM. Med posameznimi termini bo potekalo individualno delo/svetovanje z mentorico.

Izobraževanje traja 16 pedagoških ur. V skladu s 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje ovrednoti z 1 točko.
Izobraževanje bo potekalo v štirih sklopih:

  1. Zelo kratka zgodovina in teorija filma

  2. V prvem srečanju bomo predstavili kratko zgodovino svetovnega in slovenskega filma ter raziskali, kaj film sploh je. S pomočjo slikovnega in predvsem video materiala bomo preleteli razvoj filma. Izdelali bomo kinegraf (flipbook) in pogledali, kako se je film sploh začel.

  3. Scenaristika

  4. V drugem srečanju se bomo posvetili tridelni strukturi scenarija in si ogledali nekaj kratkih filmov, ki dobro ponazarjajo to scenaristično strukturo. Spoznali bomo Celtx, program, namenjen pisanju scenarijev. Sledilo bo praktično delo, kjer bo vsak napisal svoj scenarij za enominutni kratki film.

  1. Režija

V tretjem srečanju bomo spoznali osnove režije in izdelali zgodboris za svoj kratki film. Spoznali bomo kadriranje, snemanje, delo z igralci, filmske sektorje in vlogo režiserja na setu.

  1. Montaža

V zadnjem srečanju bomo spoznali z aplikacijo za montažo video materiala Openshot in aplikacijo za pametne telefone VivaVideo. Osvojili bomo osnove filmske montaže ter posneti material zmontirali v kratke filme.

Tekom celotnega izobraževanja bomo iskali primere, kako posamezne faze ustvarjanja filma prilagoditi za delo z otroki in mladostniki in kako s po močjo praktičnih vaj spodbuditi njihovo ustvarjalnost. Predstavili bomo tudi seznam filmov za otroke in mladino z močno vzgojno-izobraževalno noto ter kako z otroki/mladostniki opraviti analizo filma in voditi pogovor o ogledanem filmu.

KAJ POTREBUJEM ZA UDELEŽBO

Seminar bo potekal preko videokonferenčnega sistema ZOOM. Udeleženci se morajo predhodno registrirati za https://zoom.us/ (brezplačno). Čeprav je možna uporaba ZOOM-a neposredno preko spletnega brskalnika, priporočamo uporabo aplikacije ZOOM, ki si jo lahko brezplačno namestite na svoj računalnik (https://zoom.us/). Seveda potrebujete računalnik s (spletno) kamero in mikrofonom.

Scenarije bomo pisali v programu Celtx. Uporaba Celtxa poteka neposredno preko spletnega brskalnika. Vse kar potrebujete je, da se brezplačno včlanite (registrirate) pred začetkom delavnice o scenaristiki na strani https://www.celtx.com/index.html.

Za udeležbo udeleženci potrebujejo pametni telefon ter montažerski program Openshot, ki je brezplačno dosegljiv na https://www.openshot.org/download/. Za montažo preko pametnih telefonov bomo uporabili brezplačno aplikacijo Vivavideo, ki je dosegljiva na portalih Google Play oz. Apple Store.

O MENTORICI

 

HANNA SZENTPETERI

 

HANNA SZENTPETERI, scenaristka in režiserka, je z odliko diplomirala filmskih študij na Univerzi Kingston, magisterij iz filmske režije pa trenutno končuje na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Kot scenaristka in režiserka je podpisala kratka igrana filma Maruška in Iva, 24 ter dokumentarni film Bend vs Brand.

Hanna ima pet let izkušenj s predavanjem scenaristike, dokumentaristike, režije, in videa. Vodi filmske delavnice za otroke in odrasle po vsej Sloveniji. Ima tudi dolgoletne izkušnje z mentorstvom in vodenjem filmskega tabora za otroke.

URNIK

Delavnica bo potekala štiri torke: 18. in 25. januarja ter 1. in 15. februarja 2022 med 17. in 20. uro preko videokonferenčnega sistema ZOOM. Med posameznimi termini bo potekalo individualno delo/svetovanje z mentorico.

CENA

Cena izobraževanja je 50,00 EUR (z že vštetim DDV) za vse 4 termine.

PRIJAVE

E-prijavo za delavnico PRVI FILM najdete na spodnji povezavi:

e-prijava

Rok prijave: 16. januar 2022.

INFORMACIJE

Kontaktna oseba:

Matjaž Šmalc

tel.: 01 24 10 511

e-mail: matjaz.smalc@jskd.si

 

 

 

 

 

e-prijava