FILM - IZOBRAŽEVANJE /SEZONA 2014/2015

 

Miha Čelar

režiser, scenarist, celovečerni film AMIR

"Najbolj celovit in hkrati najbolj uporaben izbor teoretičnih filmskih znanj pa trenutno pri nas ponuja Zveza kulturnih organizacij Slovenije (sedaj Javni sklad RS za kulturne dejavnosti !), ki razpolaga tudi z majhno kino dvorano, kjer v okviru različnih filmskih delavnic in predavanj potekajo filmske projekcije šolskih filmskih klasik. Za sodobno razumevanje filma znotraj prostora in časa je zelo koristno poznavanje filmske zgodovine in nastanka filmskega jezika. Pri tem je pomembno, da pogled ni avtorski ampak psihološko analitičen. Pri ZKOS je mogoče pridobiti tudi kakovostne informacije iz dramaturgije in scenaristike, pri čemer pa je potrebno opozoriti, da je namen učenja osvojiti razumevanje, ki nato služi lastni osebni produktivnosti..."

iMDb

V: PREMIERA, oktober 2000

 

 


Janez Burger

režiser, scenarist, avtor celovečernih filmov V LERU, RUŠEVINE

"...Hodil sem v Kinoteko.Tam sem videl oglas za filmski seminar, ki ga ima Joco Jovanovič na ZKOS.V bistvu mi je Joco Jovanovič odprl oči. Film sem začel gledati kot filmar, ne več kot gledalec. Potem sem tako gledal filme , vendar si nisem upal predstavljati, da bom kdaj filmski režiser, to se mi je zdelo preveliko zame...


V: STOP, intervju z Mihom Brunom, po uspehu s filmom V LERU

 


...No, po Kinoteki pride Joco Jovanović iz ZKOS, človek , ki ga je, kot sam pravi, naučil gledati filme, obrti.Je bilo šolanje na FAMU potemtakem sploh še potrebno? Zato takoj naslednje logično vprašanje : kaj si s FAMU največ odnesel?Odgovor: Srečanje s sošolci (šlo je za izjemno homogen in "avtorski" letnik) s katerimi še vedno ohranja stike..."

V: Portret tedna, JANEZ BURGER, Sobotna priloga, 17. april 99, avtor Simon Popek

 

iMDb

 

Vojko Anzeljc

režiser, scenarist, avtor celovečernega filma ZADNJA VEČERJA, avtor cele vrste Odklopov, TV serij, glasbenih spotov etc.

...In tako je Vojko Anzeljc črpal znanje od vsepovsod, največ pa ga je dobil na filmskih seminarjih, ki jih je in jih še organizira ZKOS, glavni predavatelj pa je Jovan Jovanovič - Joco. Na teh seminarjih, pravi Vojko, mladi ljudje dobijo ogromno kvalitetnega teoretičnega znanja in obrti, o tem kaj film je . Ta seminar je vsekakor dober temelj. In Vojko veliko govori o sreči...


V: MLADINA, intervju z Vojkom Anzeljcem, februar 98

 

 

iMDb

 


Boris Petkovič

avtor prve zgodbe v celovečernem omnibusu MARMELADA, avtor kratkih filmov, spotov, glasbenih filmov, predavatelj filske režije na pariški šoli EICAR(!):

"... in nazadnje pristal na tečaju ZKOS za filmsko režijo, kjer ga je predavatelj Jovan Jovanović "zastrupil" s filmom. Klasična zgodba, klasična bolezen, zasvojenost in obsedenost. Nastal je Naprej, kratki film o dveh invalidih, slepcu in paraplegiku (Matjaž Jaušnik in Drago Milinovič), ki je lani na festivalu neodvisnega filma v Sankt Petersburgu dobil nagrado kot najboljši kratki prvenec. Ob Petkoviču kot siva eminenca snemalec in direktor fotografije v eni osebi Radovan Čok, motor filma in amortizer za stresne situacije in konflikte, človek redkih besed, ki priletijo v natančno izbranem trenutku. V šestih snemalnih dneh na žgočem soncu je njegova že tako temna koža potemnela do take mere, da se je zdelo, kot bi se v temni majici in hlačah zlil skupaj s kamero, kot eno samo oko, ki opazuje, meri, kadrira. In molči..."


V: intervju Vesne Milek z Borisom Petkovičem ob snemanju celovečernega omnibusa MARMELADA, DELO, Sobotna priloga 2003

 

iMDb

 

Franci Kek

avtor celovečernega filma NA SVOJI VESNI, tv oddaj, humorističnih nanizank etc.

"Vse kar vem o sedmi umetnosti, sem izvedel na filmskih delavnicah, ki jih je v okviru ZKO vodil Jovan Jovanović..."


V: intervju, NEDELO, julij 2000

 

iMDb

 

Wes Burd

nekdanji ameriški svetovalec na Kanalu A, sedaj predsednik mreže CEO at United Broadcast Companies UBC

"... Poleg tega je precej gledana tudi domača produkcija na Kanalu A, predvsem Atlantis in Odklop. Po mojem mnenju sta ti dve oddaji tudi med najboljšimi v domači slovenski produkciji."


Ali ste tako menili tudi, ko ste bili še na POP TV?


"Moram priznati da res, čeprav mi to,razumljivo, ni bilo všeč! Najbrž ste imeli pri POP TV vpliv na produkcijo?
Prav gotovo, toda takšnih oddaj pač nismo znali narediti."


intervju v: DELO, september 97


Uroš Goričan

scenarist, tekstopisec v agenciji LUNA, nagrajenec številnih scenarijev za reklame in tv nadaljevanke

"... Seminar nam je pomagal, da smo začeli na film gledati drugače, ne več kot na neko vzvišeno umetnost, ki nam je nedosegljiva , temveč predvsem kot na obrt, na posel, ki je takšen kot vsak drug..."


V: MLADINA, januar 97, ob uspehu filma NAJ GRE USE U PMD

 

iMDb

 

Samo Rugelj

filmski publicist in založnik

"...Nekaj kasneje sem se zaposlil v farmacevtskem podjetju Lek, v oddelku marketinga in prodaje in sčasoma postal odgovoren za prodajo na nekatere trge Bližnjega, Srednjega in Daljnega vzhoda, občasno pa sem še zmeraj pisal in objavljal krajše prozne tekste. Pozno spomladi leta 1994 sem na scenaristični delavnici Zveze kulturnih organizacij Slovenije spoznal Jovana Jovanovića - Joca, režiserja in filmskega pedagoga. S svojimi razlagami filma in narave njegove naracije me je popeljal v nov svet in me zastrupil s scenaristiko..."


V knjigi SOBOTNE FILMSKE ZGODBE, Ljubljana,2001, zbirka MODRA PREMIERA