GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / PRIREDITVE / SENIORJI

 

 

12. FESTIVAL VETERANSKIH GODB

 

PROGRAM

 

PRLEŠKA GODBA Društva upokojencev Ljutomer

dirigent: JANKO ŠKRAJNAR
predsednica: SLAVICA SUNČIČ

C. M. Peters & K. Feltz, prir. Aleš Lubi: MOJ ČRNI KONJ
Sebastian Yradier: LA PALOMA
Hans Schmidt: ALPENJÄGER

 

PRLEŠKA GODBA Društva upokojencev Ljutomer

Pobudo za ustanovitev »PRLEŠKE GODBE« Društva upokojencev Ljutomer je podal skladatelj Alojz Krajnčan. V letošnjem letu bo godba tako 9. novembra praznovala svojo 20 letnico delovanja. Godba nastopa za potrebe Občine Ljutomer in tudi drugih, sosednjih, občin, prireja svoje samostojne koncerte po domovih za starejše, prav tako nastopa tudi na različnih proslavah in prireditvah. S svojo glasbo je prisotna tudi na praznovanjih rojstnih dni svojih članov. Repertoar godbe je raznolik in pester, kar vabi k poslušanju številne poslušalce.

 

KD MENGEŠKA GODBA – sekcija veterani

dirigent: JANEZ PER                                          
predsednik: BOJAN BURNIK

Primož Kosec: PO SLOVENSKO I. – venček polk
Primož Kosec: PO SLOVENSKO II. – venček valčkov
Jože Burnik, prir. Primož Kosec: ZDRAVICA VESELI DRUŽBI
Slavko&Vilko Avsenik, prir. Primož Kosec: PASTIRČEK
solo: Primož Kosec

 

KD MENGEŠKA GODBA – sekcija veterani

Ideja za nastanek veteranske sekcije se je porodila na prireditvi Pod mengeško marelo, v februarju leta 2000. Lojze Pišek je opazoval in prešteval starejše člane godbe, ki niso več igrali v godbi. Ugotovil je, da bi lahko sestavil manjšo zasedbo godbe, ki bi lahko delovala kot veteranska sekcija. Po polletnih pripravah se je oktobra 2000 zbralo 29 starejših godbenikov, ki so že prenehali igrati v godbi in nekaj starejših iz naše godbe. Na tem zboru je bila ustanovljena Veteranska sekcija Mengeške godbe, ki je štela 29 članov. Vodja sekcije je postal Lojze Pišek, ki je sekcijo vodil celo desetletje.  Igrali so na proslavah državnih praznikov, visokih obletnicah društev, otvoritvah športnih prireditev, pomembnih objektov, okroglih osebnih obletnicah naših članov in naših prijateljev ter žalnih slovesnostih, na sejemskih prireditvah, festivalu koračnic in srečanju veteranskih godb. Ponosni so na sodelovanje v TV oddajah: Raketa pod kozolcem, Na zdravje, V dobri družbi in Alpskem večeru. Desetletno delovanje so praznovali s samostojnim koncertom in izdajo CD in DVD s posnetki s koncerta. V posebno zadovoljstvo pa so jim nastopi v vrtcih, kjer se jim ob igranju otroških pesmi pridružijo otroci z inštrumenti (tolkala, piščali, troblje, kitare) in v strumnem mimohodu korakajo mimo godbenikov. Sekcija trenutno šteje 25 članov. Posebno ponosni so, da imajo v svoji sredini tudi eno članico. Za uspešno delovanje sekcije so zaslužni, dirigent Vinko Sitar in dolgoletni vodja sekcije Lojze Pišek ter Janez Per.

 

GODBA VETERANOV UTŽO ŽALEC

Dirigent: MARKO REPNIK
Predsednik: LEON PADER

Igor Podpečan: CVETLIČNA KORAČNICA
Brane Klavžar: BELO OBLEIKO SI ŽE NOSILA
Vinko Štrucl: ŠOPEK DOMAČIH

 

GODBA VETERANOV UTŽO ŽALEC

Godba veteranov Žalec je bila ustanovljena leta 2013 in spada pod okrilje Univerze za III. življensko obdobje občine Žalec. Letos bodo praznovali že 5. obletnico obstoja. V svojih vrstah združujejo godbenike iz godbe Zabukovica in godbe Liboje. Povprečna starost godbenikov je 66 let, najstarejši pa jih šteje 78 let in igra trobento.  Repertoar zajema večinoma koračnice domačih in tujih avtorjev in  lahke promenadne skladbe. Udeležujejo se prireditev univerze, kakor tudi drugje po občini Žalec. Poprečno imajo letno 10 do 15 nastopov. Vsako leto izvedejo božično novoletni koncert za širšo javnost v občini Žalec. Udeležujemo se tudi vseh srečanj – festivalov veteranskih godb Slovenije.
Godbo vodi mag. Marko Repnik.

 

GODBA VETERANOV Univerze za 3. življenjsko obdobje VELENJE

predsednica društva MARIJA VRTAČNIK
animator godbe: LOJZE KRIČEJ
dirigent: ALJOŠA PAVLINC

Franc Šegovc, prir. Vinko Štrucl: NA PAURE
Lex Abel: LONGSTREET DIXIE
Robert Allmend: ALPEN MARS
Thomas Berg: PFEIF POLKA

 

GODBA VETERANOV Univerze za 3. življenjsko obdobje VELENJE

Godba veteranov, ki deluje v okviru Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje je bila ustanovljena leta 2007. Sestavljajo jo starejši glasbeniki, ki so vse življenje igrali pri godbah in po upokojitvi izredno pogrešali muziciranje in druženje v orkestrih. Pomemben vzvod za druženje je prijateljstvo in sodelovanje, ki se s pomočjo veteranov med godbami še krepi in poglablja. Prepričani smo, da jih prav ta glasba ohranja mladostne in pri zdravju. Povprečna starost godbenikov je 68 let in so pravi mojstri, saj imajo za sabo pol stoletja igranja. Glasbeni program godbe je izredno pester in vsebuje koračnice, zabavni, koncertni in v zadnjem času tudi otroški program. Godba veteranov je izredno dobrodošla in iskana, saj ima na leto  najmanj 20 različnih nastopov  v mestni občini Velenje, regiji in republiki. Igrajo na občinskih praznovanjih, otvoritvah razstav, medgeneracijskih prireditvah, v domovih za varstvo odraslih, otroških vrtcih, na proslavah in tudi na pogrebih. Vsako leto v tednu vseživljenjskega učenja organizirajo samostojno javno vajo.

 

GODBA VETERANOV "GAMBRINUS" LAŠKO

dirigent: IVAN MEDVED
predsednik: JOŽE OJSTERŠEK

Franc Šegovc, prir. Vinko Štrucl: BUKVE NA ČRNEM VRHU
Franc Šegovc, prir. Vinko Štrucl: KAM LE ČAS BEŽI
Franc Šegovc, prir. Vinko Štrucl: GREMO NA PURE

 

GODBA VETERANOV "GAMBRINUS" LAŠKO

Zasedba je sestavljena iz godbenih veteranov iz širše celjske regije, torej v godbi igrajo godbenice in godbeniki iz naslednjih orkestrov oziroma godb: Laško, Celja, Štor, Šentjurja, Svetine, Šmarja pri Jelšah, Radeč, Zidanega Mosta in Vrha nad Laškim. Prvo vajo in tako tudi začetek delovanja je imela godba 23.3.2015, ko so se na pobudo Ivana Medveda in Jožeta Ojsterška zbrali v prostorih glasbene šole Laško - Radeče in začeli z vajami. To se pravi sedež delovanja veteranske godbe je v Laškem, kapelnik in vsestranski vodja je Ivan Medved – Medo.  V svojem repertoarju imajo skladbe lahkotnega - razvedrilnega značaja (koračnice, polke, valčki). S svojimi nastopi na prireditvah pa znajo spretno zapolniti termine, kateri so za ostale lokalne godbe težje izvedljivi (nastopi v dopoldanskem času). Za današnji nastop so izbrali skladbe Franca Šegovca, vodje ansambla Štirje Kovači, ki je lani dopolnil 80 let.

 

KD GODBA LJUBLJANSKIH VETERANOV

dirigent: JURIJ CIZEJ
predsednik: MILAN PAVLIHA

Vinko Štrucl: LJUBLJANSKI VETERANI
Mojmir Sepe, prir. Jože Privšek: S TEBOJ
Vilko&Slavko Avsenik: NASVIDENJE
Ati Soss, prir. Tomaž Grintal: PRELEPA SI BELA LJUBLJANA

 

KD GODBA LJUBLJANSKIH VETERANOV

Februarja 2005 je Ljubljana dobila nov pihalni orkester Godbo ljubljanskih veteranov, ki je najstarejši po »mladosti« svojih članov, saj šteje preko 3000 let. Mesto Ljubljana in vsi ljubljanski orkestri so z novim seniorskim orkestrom pridobili priliko za dodatno druženje, muziciranje in nastopanje v tretjem življenjskem obdobju. Godbeniki so najbolj ponosni na vsakoletne celovečerne koncerte v Slovenski filharmoniji. Orkester je gostoval v Števerjanu, Bazovici, Gropadi, Novem Vinodolskem, Puli in že dvakrat na srečanju pihalnih orkestrov MID EUROPE v Schladmingu. V orkestru uspešno deluje komorna skupina kvartet klarinetov. Godba ljubljanskih veteranov je ob desetletnici delovanja 2014 prejela srebrno priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana. Z vrhunskimi izvedbami svoje programske zvrsti si je prislužila laskave ocene glasbenih kritikov doma in v tujini. S festivalom za tretje življenjsko obdobje ljubljanski godbeni seniorji sodelujejo neprekinjeno že od leta 2005. Že dvakrat je Radio Slovenija posnel celovečerni premierni koncert v Slovenski filharmoniji. GLV je Ministrstvo za kulturo podelilo status društva v javnem interesu na področju kulture. Ocenilo je, da društvo izkazuje pomembnejše dosežke svojega delovanja s koncerti, z udeležbo na domačih in mednarodnih festivalih in s prispevkom k medkulturnemu dialogu. Umetniški vodja orkestra in dirigent je od leta 2018 Jurij Cizej, njegov predsednik pa od rojstva godbe do danes prof. Milan Pavliha.

 

GODBA VETERANOV ŠTAJERSKE

dirigent: ERVIN HARTMAN
predsednik: BRANKO SMRTNIK

Harold L. Walters: HOOTEANANNY
Acker Bilk; prir. Ted Parson: STRANGER ON THE SHORE
Drago Lorbek: KORENJAKI

 

GODBA VETERANOV ŠTAJERSKE

Godba veteranov Štajerske je na pobudo dirigenta Ervina Hartmana bila ustanovljena leta 2002 in deluje v okviru KUD Pošta Maribor. Ker je bistven poudarek delovanja veteranske godbe v druženju in šele nato na muziciranju, je sodelovanje med svojimi »vrstniki« manj zahtevno. Vaje, ki so vsak prvi ponedeljek v mesecu so zato tudi zelo dobro obiskane. Trenutno sestavlja Godbo veteranov Štajerske 47 članic in članov. Godbenice in godbeniki prihajajo iz 16-h različnih godb, tudi iz zelo oddaljenih krajev in sedem tudi iz sosednje avstrijske Štajerske. Zelo so priljubljeni in prejemajo številna vabila, izberejo pa jih le kakšnih pet na leto, saj morajo biti godbenikom predvsem v veselje in sprostitev. Kljub dogovorjeni omejitvi števila nastopov je Godba veteranov Štajerske že nekajkrat  gostovala v Avstriji in po drugih krajih Slovenije. Godba veteranov Štajerske je izdala že dve zgoščenki: prvo je posnela založba AMOS na festivalu MID EUROPE v Schladmingu, drugo pa je godba izdala ob svoji 5-letnici delovanja. Letos ob 15. letnem jubileju bo izšla že tretja zgoščenka. V letu 2012, ko je mesto Maribor bilo Evropska prestolnica kulture in je Godba veteranov Štajerske praznovala svojo 10. obletnico delovanja so svoj jubilej obeležili s slavnostnim koncertom in z razvitjem svojega praporja v dvorani UNION v Mariboru. V okviru Godbe veteranov Štajerske zelo uspešno deluje tudi dixieland ansambel, ki je izdal tudi svoj o zgoščenko, ''Glasba in spomini ostajajo''. Dirigent godbe je njen ustanovitelj Ervin Hartman, sicer tudi dirigent Pihalnega orkestra KUD Pošta Maribor, katerega vodi že 51 let. Predsednik Godbe veteranov Štajerske je Branko Smrtnik.

 

SKUPNI NASTOP:

Aljoz Krajnčan: OBLETNICA

Primož Kosec: VEČNO MLADI

Emil Glavnik in Vladimir Mustajbašić: GREMO NA ŠTAJERSKO

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si