GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / ZABAVNO

27. TEKMOVANJE GODB SLOVENIJE V ZABAVNEM PROGRAMU ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA - 2023   

Ormož, 11. november 2023

 

Na martinovo soboto, 11. novembra 2023, je v Ormožu potekalo 27. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla..

Zadnja sobota, 11. november 2023, je bila v Ormožu zaznamovana z vrhunsko predstavo slovenske godbene scene na 27. tekmovanju godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla, ki je združila 11 godb z več kot 500 godbeniki. Tekmovanje je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož.

Razprava o slovenski prepoznavnosti v svetovnem merilu nenehno odmeva v medijih. Pomemben dejavnik, ki prispeva k tej prepoznavnosti, je slovensko godbeništvo, ki igra ključno vlogo pri oblikovanju nacionalne kulturne identitete. Kvaliteta izvajanja slovenske godbe tako uvršča med najboljše in najbolj prepoznavne elemente slovenske identitete. Godbe se izjemno uspešno lotevajo raznovrstnih glasbenih žanrov, vključno s klasično glasbo, narodnozabavnimi skladbami, koračnicami in glasbo lahkotnejšega karakterja. Poleg rednih koncertov so godbe aktivne tudi v promenadnih nastopih ter na festivalskih dogodkih, kjer predstavljajo glasbo z zabavnim značajem.

Tekmovanja slovenskih pihalnih orkestrov so tako vsako leto odlična priložnost za spodbujanje rasti kvalitete glasbe zabavnejšega karakterja. Ta glasbena zvrst je sestavni del vseh godbenih nastopov, predstavlja prepoznaven element slovenskega godbeništva in zahteva visoko kakovostno izvedbo, enako kot koncertna glasba. Pri taki glasbi gre za karakterno zasnovan program, ki lahko vključuje avtorske skladbe in priredbe različnih glasbenih žanrov. Namen glasbe zabavnejšega karakterja je ustvariti prijetno vzdušje v družbi, pri čemer ritem, dinamika in glasbeno izrazoslovje sledijo enostavnim glasbenim linijam.

Na tekmovanje, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je tokrat organizator izbral 10 slovenskih godb. V okviru tekmovanja je bil izpeljan tudi skupni nastop sodelujočih godb na Kerenčičevem trgu, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje. Na prireditvenem prostoru za Grajsko pristavo, kjer je potekalo tekmovanje, pa so poslušalci ter tekmujoči godbeniki v dveh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljene na podlagi števila nastopajočih, imeli napeto tekmovalno vzdušje. Strokovna žirija, ki sta jo sestavljala dirigenta Miran Šumečnik in Gašper Salobir, je imela težko delo, saj godbe nista ocenjevala glede na težavnost izvajanega, ter pestrost tekmovalnega programa, temveč sta morala v vsej vrhunski kvaliteti nagraditi izpostaviti izvedbe.

V skupnih nastopih so godbe zaigrale naslednje skupne koračnice: Vinko Štrucl – Vivat Holermus, Emil Glavnik – Gremo na Štajersko, ter koračnico Draga Lorbka – Slovenci. Vse koračnice je dirigiral Slavko Petek, idejni oče tekmovanja godb v Ormožu.

Tekmovanje je s svojim programom, kjer je zaželeno, da vsak pihalni orkester izvede čim več slovenskega programa in vsaj eno skladbo skladatelja Vinka Štrucla, skladatelja, ki se je rodil v bližini Ormoža in se vedno rad vračal v te kraje, odlično prikazalo delovanje slovenskega godbeništva, ki po aktivnostih sodi med najbolj opazna področja ljubiteljskega ustvarjanja v Sloveniji.

Desetim tekmujočim pihalnim orkestrom/godbam: Kulturno društvo godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici; Prvačka pleh muzika, Kulturno društvo Pihalni orkester Prevalje; Kulturno društvo Pihalni orkester Ljubljana; Kulturno društvo Pihalni orkester Šentjur; Prosvetno društvo Središče ob Dravi sekcija Godba na pihala; Godba Domžale; KD Godba Zgornje Savinjske doline; KD Pihalni orkester Logatec in Pihalni orkester Glasbene šole Ormož je strokovna žirija podelila 5 zlatih plaket s pohvalo, 4 zlate plakete in 1 srebrno plaketo. Najbolje ocenjeni godbi posameznih kategorij, sta poleg priznanja prejeli tudi pokala absolutnega zmagovalca svojih kategorij – Pokal Vinka Štrucla. Na tekmovanju so tokrat nastopili tudi gostje iz sosednje Hrvaške, Limena glazba Lepoglava.

Nagrajenca v posameznih kategorijah, ki sta prejela zmagovalni pokal sta Prvačka pleh muzika (kategorija do 34 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Gregor Bralić in Kulturno društvo Pihalni orkester Šentjur (kategorija nad 41 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Jurij Hladnik. Nagrade so jim podelili Danijel Vrbnjak (župan občine Ormož), Daniel Leskovic (producent za inštrumentalno glasbeno dejavnost JSKD), Barbara Podgorelec (direktor tekmovanja). Miran Šumečnik in Gašper Salobir (oba člana žirije).

 

Točkovne ocene:

Kategorija do 34 članov

GODBA

%

PRIZNANJE

PRVAČKA PLEH MUZIKA

92,0

Zlata plaketa s pohvalo

PROSVETNO DRUŠTVO SREDIŠČE OB DRAVI, SEKCIJA GODBA

88,5

Zlata plaketa

KULTURNO DRUŠTVO GODBA NA PIHALA SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI

83,5

Srebrna plaketa

 

Kategorija nad 41 članov

GODBA

%

PRIZNANJE

KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER ŠENTJUR

96,0

Zlata plaketa s pohvalo

KD GODBA ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE

94,0

Zlata plaketa s pohvalo

KD PIHALNI ORKESTER LOGATEC

92,5

Zlata plaketa s pohvalo

GODBA DOMŽALE

90,0

Zlata plaketa s pohvalo

KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER LJUBLJANA

89,0

Zlata plaketa

KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER PREVALJE

89,0

Zlata plaketa

PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE ORMOŽ

88,0

Zlata plaketa

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si