PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

VOKALNA GLASBA

5. 8. 2018

ZASTAVA FESTIVALA EUROPA CANTAT V TALINU PREDANA LJUBLJANI


Od sobote, 27. julija do nedelje, 05. avgusta 2018, v Talinu potekaL največji zborovski festival v Evropi, na katerem so sodelovali udeleženci z vsega sveta, Europa Cantat. Na prizorišču je bila ves čas aktivno prisotna tudi Ljubljana, Slovenija, kot gostiteljica prihodnjega festivala Europa Cantat 2021, ki ga podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Vlada Republike Slovenije, izvaja pa Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

V Slovenski hiši so se vse dneve festivala odvijale številne aktivnosti, preko katerih so lahko obiskovalci na sproščen in zabaven način pobliže spoznavali bodočo gostiteljico.
Na posebni slovesnosti, na gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki je potekal v petek, 3. avgusta 2018, je Talin Ljubljani predal zastavo in s tem gostiteljstvo festivala Europa Cantat. Ob tej priložnosti sta podžupan Ljubljane Dejan Crnek in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik tudi uradno povabila vse ljubitelje zborovskega petja na naslednji festival, ki bo potekal od 16. do 25. julija 2021 v Ljubljani.

 

Europa Cantat je največje srečanje pevskih zborov v Evropi, ki poteka vsaka tri leta v izbranem evropskem mestu. Projekt je spodbudila Evropska zborovska zveza po drugi svetovni vojni, da bi z njim mlade različnih narodnosti povezala in jih motivirala za prijateljsko sodelovanje preko pevskega udejstvovanja.

Prvi festival Europa Cantat je potekal leta 1961  v mestu Passau v Nemčiji, letošnji, že dvajseti, pa je  gostila estonska prestolnica Talin.

Europa Cantat je projekt velikih razsežnosti, srečanja se namreč udeleži preko 3.500 pevcev, zborovodij, skladateljev in drugih ljubiteljev glasbe z vsega sveta. V dobrem tednu festivalskega dogajanja se odvije množica koncertov, zborovskih delavnic in predavanj, posebnost pa so izjemno atraktivna vsakodnevna množična skupna petja na prostem, kjer se pevci povežejo tudi z lokalnim prebivalstvom. Festival ima tako kulturno umetniški, poustvarjalni, izobraževalni, družabni in še kakšen značaj, ki močno presega zgolj srečanje pevskih zborov.

Slovenija se bo v vlogi gostiteljice festivala Europa Cantat predstavila prvič in privabila več tisoč ljubiteljev zborovskega petja iz vsega sveta, to pa prinaša niz izjemnih priložnosti in odgovornosti, ki se jih na Javnem skladu za kulturne dejavnosti, ki je prevzel vlogo organizatorja festivala, še kako dobro zavedamo.
Slovenija in Ljubljana, ki sta  prevzeli vlogo gostiteljice festivala Europa Cantat 2021,  sta imeli v Talinu posebno nalogo in vlogo. V posebni Slovenski hiši, ki je bila odprta za vse obiskovalce festivala, je bilo tako vse dni živahno. Odvijale so se številne aktivnosti, preko katerih so obiskovalci na sproščen in zabaven način lahko pobliže spoznavali bodočo gostiteljico.


Kot posebne gostje so se predstavile pevke Dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič, ki so imele tudi dva samostojna koncerta, prvega v metodistični cerkvi v Talinu, drugega pa v mestu Tartu.

Še zlasti svečano je bilo v petek, 3. avgusta, ko je Slovenija na gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki je bil posvečen 100. letnici Estonije, od Talina prevzela zastavo festivala Europa Cantat. Dogodka sta se udeležila tudi podžupan Ljubljane Dejan Crnek in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik, ki sta ob tej priliki tudi uradno povabila vse ljubitelje zborovskega petja na naslednji festival, ki bo potekal od 16. do 25. julija 2021 v Ljubljani.

S tem je Ljubljana tako uradno kot simbolno prevzela veliko nalogo in odgovornost. JSKD, organizator Europa Cantat 2021, v duhu povezovanja, ki ga prinaša petje, in v želji po ustvarjalnem sodelovanju kliče: Sing with Slovenia!

predaja zastave
Song Celebration Ground, prizorišče koncerta Happy Birthday Estonia, 6000 udeležencev

 

predaja zastave
Predaja festivalske zastave podžupanu MOL, g. Dejanu Crneku

 

predaja zastave
Nagovor direktorja JSKD, Marka Repnika, ob prejemu festivalske zastave

 

predaja zastave
Nastop Dekliškega zbora ŠKG pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič

 

gostje
Gostje prireditve (od leve) predstavnica oddelka za kulturo mesta Talin, predsednik Estonske zborovske zveze Raul Talmar s sinom, Dejan Crnek, podžupan MOL, Marko Repnik, direktor JSKD, Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja JSKD in Laine Randjarv, nekdanja estonska ministrica za kulturo

 

Slovenska hiša
Slovenska hiša

Slovenska hiša
Utrinki iz slovenske hiše

 

Slovenska hiša
Utrinki iz slovenske hiše

 

Slovenska hiša
Utrinki iz slovenske hiše

 

Slovenska ekipa
Team slovenske hiše

 

5. 8. 2018

RTV Slovenija obiskala Slovensko hišo v Tallinu

 

22. 7. 2018

Usklajena ekipa JSKD potuje na EUROPA CANTAT XX v Tallin

Osemčlanska ekipa JSKD je odpotovala v Tallin, kjer bo poskrbela, da v Slovenski hiši uspešno predstavi Slovenijo za naslednji festival leta 2021.

 

4. 2. 2017:

Izbrali smo slogan festivala EUROPA CANTAT 2021

 

Obveščamo, da je bil izbran slogan, ki ga nam je posredovala avtorica Katja Bajec in se glasi:

 

 

Iskrene čestitke in naj Slovenija zapoje z ljubeznijo!

 

 

19. 10. 2017

Preplet generacij in narodov – festival Europa Cantat deluje povezovalno v vseh mogočih pogledih

Slovenija uspešno kandidirala za gostiteljstvo festivala Europa Cantat 2021!

Obeta se največji glasbeni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije – Med 3000 in 4000 zborovskih pevcev, skladateljev, dirigentov in instrumentalistov z vsega sveta

 

LJUBLJANA – V torek, 17. oktobra 2017, je v prostorih Ministrstva za kulturo potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavniki  Ministrstva za kulturo, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Mestne občine Ljubljana potrdili, da bo znameniti mednarodni zborovski festival Europa Cantat leta 2021 med 17. in 25. julijem potekal v Sloveniji. To bo največji glasbeni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije, ki je z mestom Ljubljana uspešno kandidirala za gostiteljstvo uveljavljenega festivala, pri tem pa prehitela mesti Dublin in Utrecht.


Mag. Igor Teršar, generalni direktor Direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo, je takoj ob začetku poudaril, da se Slovenci lahko malokrat pohvalimo s tako pomembnim dogodkom, kot je Europa Cantat 2021 na naših tleh. Letnica 2021 je še posebej pomenljiva zato, ker Slovenija isto leto praznuje tudi tridesetletnico samostojne države, hkrati pa bo predsedovala Svetu Evropske unije. Ob teh dveh prelomnicah pa ni nič manj ključen festival Europa Cantat, ki bo po besedah Katarine Culiberg, vodje Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje na Ministrstvu za kulturo, zagotovo okrepil slovensko prisotnost na kulturnem zemljevidu. V prvi vrsti gre po njenih besedah za pomembno priznanje slovenskemu zborovstvu, ki dosega izjemne uspehe. Tudi v Evropi je zborovsko petje močno in veliko kulturno gibanje, ki združuje 37 milijonov pevcev. Organizacija Europa Cantat 2021 bo tako Sloveniji dala možnost, da bo svojo pevsko kulturo razvijala kot mednarodno blagovno znamko. Projekt sledi prizadevanjem Ministrstva za kulturo na področju uveljavitve kulturnega turizma, podprlo pa ga je tudi več vladnih resorjev, med drugim Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki so vsa izrazila pripravljenost za različne oblike sodelovanja pri sami izvedbi festivala.


Pomembna pri projektu je vloga Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki je kandidaturo tudi predlagal, da so bili pri tem uspešni, pa je plod dolgoletnega sodelovanja v druženju Europa Cantat in temeljitih priprav. Direktor JSKD mag. Marko Repnik je povedal, da se na Skladu veselijo izziva in da se bodo dela lotili s polnimi pljuči, več o sami izvedbi projekta pa je nato povedala samostojna strokovna svetovalka JSKD za vokalno glasbo Mihela Jagodic. Gre za osem dni trajajočo prireditev, na kateri sodeluje 3000–4000 zborovskih pevcev, skladateljev, dirigentov in instrumentalistov z vsega sveta in okoli 50 najboljših svetovnih dirigentov in mentorjev, ki se prilagodijo znanju udeležencev festivala. Udeleženci, med katerimi so tako profesionalci kot ljubitelji, imajo različne možnosti sodelovanja: od enega dneva do vseh osem dni, zborovski program pa spremlja bogat spremljevalni program kulturnega dogajanja v mestu, ki teh osem dni živi z glasbo. Ob pripravi kandidature je morala Slovenija zagotoviti, da ima za tako pomembno prireditev ustrezne pogoje – ustrezno kapaciteto prostorov in možnih partnerjev pri organizaciji projekta. Prestala je nadzor izborne komisije in si tako prislužila priložnost, da se res izkaže pri organizaciji mednarodnega kulturnega dogodka, ki bo pripomogel tudi k rušenju mnenja, da so zbori dolgočasna stvar. »Zbori niso statična zadeva, tudi niso nekaj, kar bi bilo primerno le za otroke ali starejše, temveč gre za živo entiteto, v katero je mogoče vključevati vse aktualne glasbene trende,« je še povedala Mihela Jagodic.


Projekt bo pomembna referenca za vse izvajalce, je ob zaključku konference dejala Vanda Vrhovnik Straka, predstavnica Mestne občine Ljubljana, ki bo poskrbela za 30-odstotno finančno kritje projekta, preostalih 70 odstotkov deleža pa bo pokrila vlada RS. Pričakujejo, da se bo vložen denar povrnil najmanj enkrat.


Več o pripravah in vsebini festivala bo objavljeno v prihodnjih prispevkih na spletni reviji Naši zbori, www.nasizbori.si. Vabljeni k spremljanju.


O prejšnjem festivalu Europa Cantat smo poročali v naslednjih člankih:

https://www.nasizbori.si/lacni-petja-pevci-iz-50-drzav-na-19-festivalu-europa-cantat/

https://www.nasizbori.si/najvecji-evropski-pevski-festival-v-polnem-pogonu/

 

 

 

 

 

 

EC 2021

SPLETNA STRAN FESTIVALA EUROPA CANTAT 2021 LJUBLJANA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festival 2018

 

Festival 2015