PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

ZBOROVSKA GLASBA / IZOBRAŽEVANJA

 

 

ZBORI (aktivni udeleženci)

Dekliška zasedba Mladinskega pevskega zbora II. gimnazije Maribor, zb. Viljem Babič

Dekliška zasedba Mladinskega pevskega zbora II. gimnazije Maribor, zb. Viljem Babič

Ta združuje pevke in pevce gimnazije ter tudi nekaj pevcev iz drugih mariborskih srednjih šol. Že več let je glasbena učilnica 2D4 ob ponedeljkih zasedena, saj tam vadi zbor štiri šolske ure, »pevskih« pa je tudi veliko sobot v letu. Njihov program zajema vse od renesanse do zborovskih sodobnih skladb, popularne in jazzovske pesmi, vedno pa jih vodita slovenska pesem in bogata ljudska dediščina. Zborovski repertoar je zelo širok in vsakemu pevcu ponudi izziv in hkrati užitek. Imajo dekliški sestav, v katerem prepeva 44 pevk, in mešano komorno zasedbo. V vsakem šolskem letu nastopijo na številnih šolskih in obšolskih prireditvah, pripravijo kar štiri tradicionalne božično-novoletne koncerte, imajo letni koncert v Kazinski dvorani SNG Maribor, zapojejo na reviji mladinskih pevskih zborov, obogatijo poletje v mestnem parku s programom na Art kampu, sodelujejo pri projektih z drugimi srednješolskimi pevskimi zbori in se odpravijo na mednarodna tekmovanja (Praga, Bratislava, Firence). Zbora vodi Viljem Babič.

 

Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center, zb. David Preložnik

Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center, zb. David Preložnik

Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center (DPZ GCC) je od delujočih pevskih zasedb na šoli najstarejša pevska dejavnost. Od leta 2011 zbor vodi David Preložnik. Vsako šolsko leto v zboru ljubiteljsko prepeva več kot 60 deklet. Skupaj s tradicijo skrbno vzdržujejo tudi kakovost petja, saj so dekleta v tem času dosegla številne uspehe v Sloveniji (na mladinskih pevskih festivalih v Celju in državnih tekmovanjih v Zagorju) in tudi v tujini (Neerpelt, Linz, Budimpešta, Benetke, Rodos, Riva del Garda, Varšava, Jersey, Madrid, Bad Hofgastein, Praga, Malta, Berlin, Firence idr.). Vsako šolsko leto zbor načrtuje številne koncerte doma (Miklavžev, Novoletni in Pomladni koncert Gimnazije Celje – Center ...) in v tujini ter je eden izmed aktivnih ustvarjalcev na odrih knežjega mesta. Številna visoka priznanja in posebne nagrade na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih DPZ GCC uvrščajo h kakovostnejšim sestavom v zborovski piramidi šolskih zborov v Sloveniji in Evropi.

DPZ GCC si šteje v veliko čast, da lahko sodeluje s slovenskimi skladatelji, kot so Ambrož Čopi, Andrej Makor, Tadeja Vulc, Jakob Jež, Marijan Dovič, Leon Firšt in drugi. Zbor, ki je ena izmed obšolskih dejavnosti in je tudi najštevilčnejša, skrbi za osebnostni razvoj dijakov in razvoj kulturno-umetnostne vzgoje; vse to pa na GCC nima svojega mesta le v teoriji, ampak se praktično izraža v vsakdanjem utripu vzgojno-izobraževalnega zavoda. Vsak »GCC-kulturni dogodek« pripomore k utrjevanju statusa kulture v šolskem in lokalnem prostoru ter naziva kulturna šola, ki ga je GCC podelil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Fantovski pevski zbor Gimnazije Kranj, zb. Ana Bec

Fantovski  pevski zbor Gimnazije Kranj

Na Gimnaziji Kranj od leta 2020 deluje Fantovski pevski zbor, ki združuje fante od prvega do četrtega letnika. Ker gre za zelo mlad sestav v razvoju, za zdaj nastopajo predvsem na šolskih prireditvah. Z Dekliškim pevskim zborom in Orkestrom Gimnazije Kranj so nastopili na Spomladanskem koncertu gimnazije v gradu Khislstein, sodelovali so tudi na Srečanju gorenjskih srednjih šol, posneli pa so tudi praznični videospot za božično pesem Betlehemu. Zbor od začetka vodi Ana Bec.

 

Vokalna akademija Ljubljana – VAL, Ljubljana, zb. Tine Bec

Vokalna akademija Ljubljana – VAL

Leta 2008 ustanovljena Vokalna akademija Ljubljana je leta 2010 kot prvi moški zbor v zgodovini osvojila veliko zborovsko nagrado Evrope. Do leta 2019 je zbor deloval pod umetniškim vodstvom Stojana Kureta in prejel več mednarodnih nagrad ter izvedel več odmevnih projektov doma in po svetu. Od leta 2019 deluje VAL pod novim umetniškim vodstvom Ane in Tineta Beca, ki s pomlajeno zasedbo v mešani, moški in ženski obliki želita ohranjati tradicijo zborovskega poustvarjanja na najvišji ravni. Vse nove zasedbe pod okriljem društva so začele delovati ravno pred izbruhom epidemije zaradi koronavirusa, zato se pevke, pevci in zborovodji veselijo časa, ko bodo spet lahko nastopali kot nekoč.

 

Vokalna skupina Ivana Cankarja, Ljubljana, zb. Tom Varl

Vokalna skupina Ivana Cankarja

Vokalno skupino Ivana Cankarja sestavljajo fantje, stari od 15 do 25 let, ki prebivajo, ali pa so prebivali v Dijaškem domu Ivana Cankarja. Na pobudo Jerneja Rotarja in Uroša Menegattija je skupina najprej kot oktet z željo po skupnem druženju in prepevanju nastala v šolskem letu 2016/2017. Pozneje je vodstvo prevzel skladatelj in dirigent Tom Varl. Redno nastopajo na Glasbenih večerih v DIC, kot gosti nastopajo na raznih koncertih v Sloveniji, organizirali pa so tudi več samostojnih koncertov. Decembra 2018 so krstno izvedli uglasbitve Cankarjevih del iz zbirke Rondo hrepenenja skladatelja Tomaža Habeta, ki so bile napisane v počastitev 100. obletnice Cankarjeve smrti. V vseh letih delovanja so se uspešno predstavili tudi na več državnih in mednarodnih tekmovanjih, na katerih so prejeli zlata priznanja in se uvrstili med prve tri tekmovalce. Fantje prepevajo predvsem slovenske skladbe, saj menijo, da je slovenska glasbena zapuščina zares bogata.

 

Mešani mladinski pevski zbor Veter, Ljubljana, zb. Tereza Podlogar

Mešani mladinski pevski zbor Veter

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana je jeseni leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci in jim ponuditi možnost za prvo izobrazbo glasu. Zbor je uspešno postavil na noge njegov prvi dirigent Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo pevcev prevzela Mihaela Pihler, nasledil pa jo je Matjaž Barbo. Jeseni leta 1993 je zbor prevzela dirigentka Urša Lah in pod njenim vodstvom je Veter postal eden najboljših slovenskih mladinskih pevskih sestavov. Od septembra 2009 ga vodi Tereza Podlogar. Visoko kakovost zbora potrjujejo osvojene zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na zborovskih tekmovanjih v domovini in tujini: v Celju (1995 in 1997), Neerpeltu v Belgiji (1996 in1998), Pohlheimu v Nemčiji (1999), Corku na Irskem (2000), Budimpešti (2001), Lindenholzhausnu v Nemčiji (2001), v Splitu (2002), Prevezi v Grčiji (2002 in 2004), Arnhemu na Nizozemskem (2005), Splitu (2006), Bratislavi (2007, 2012), Herceg Novem (2016), Riminiju in Pragi (2013, 2018, srebrna plaketa). Skladno z izobraževalnim poslanstvom zbora sestavljajo koncertni program skladbe različnih glasbenozgodovinskih stilnih obdobij, pomemben poudarek je na glasbi 20. stoletja in prvih izvedbah del mladih slovenskih skladateljev. Posebno pozornost namenjajo pevci slovenski ljudski glasbi, prek posameznih pesmi pa se seznanijo tudi z glasbenim izročilom drugih narodov. Občasno se zbor posveča tudi vokalno-instrumentalnim delom. Poleg svoje redne koncertne dejavnosti nastopi Veter vsako leto na glasbenem dogodku Glasbene mladine ljubljanske, imenovanem Zborovski pevci za zborovske pevce, na katerem se ljubljanskemu občinstvu predstavijo mladinski pevski sestavi iz Slovenije in tujine. Zbor sodeluje tudi pri različnih kulturnih projektih, glasbenoscenskih predstavah in na seminarjih za izobraževanje zborovodij.

Tereza Podlogar je diplomirala na oddelku za glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo ter zaključila študij orgel v razredu prof. Klausa Kuchlinga na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. V študijskem letu 2002/03 se je v sklopu študentske izmenjave izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Kölnu (orgle pri prof. T. Mechlerju, zborovsko dirigiranje pri prof. E. Metternichu). Na področju zborovskega dirigiranja se je dodatno izobraževala pri norveškem dirigentu Ragnarju Rasmussenu. Od leta 2005 do 2009 je vodila vokalno skupino Solalei, od leta 2004 do 2010 je bila članica in korepetitorka Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, v sezoni 2009/10 pa je prevzela vodenje MeMPZ Veter. Poučuje orgle in klavir v različnih glasbenoizobraževalnih ustanovah, kot organistka pa deluje v župniji Ljubljana Koseze. .

 

Mladinski mešani pevski zbor Gimnazije Brežice, zb. Simona Rožman Strnad, Dejan Jerončič

Mladinski mešani pevski zbor Gimnazije Brežic

Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Brežice deluje v mešani zasedbi že 10. šolsko leto. V času svojega delovanja so pod vodstvom Simone Rožman Strnad in Dejana Jerončiča pripravili različne priložnostne nastope za Gimnazijo Brežice in zunaj nje ter sodelovali na območnih revijah mladinskih pevskih zborov, vsako leto sredi maja pa svojo pevsko sezono strnejo s samostojnim letnim koncertom. Pretekli dve sezoni sta zaradi epidemije minili brez letnih koncertov, pa tudi vaje so bile v zadnjem času okrnjene. A najbolj vztrajni pevci so ostali, združili moči in tako po dveh letih sredi maja 2022 spet pripravili samostojni letni koncert.

Prava osvežitev je bila udeležba na Mladinskem pevskem festivalu Celje konec aprila 2022, ki je povezal in združil kar 15 srednješolskih zborov iz vse Slovenije ter pevcem dal novi zagon za nadaljnje udejstvovanje v zboru.

Tudi v letošnjem jubilejnem šolskem letu si želijo takšnih povezovalnih pevskih srečanj, v svoje vrste pa pridobiti čim več novih pevk in pevcev. Delavnice Slovenia Cantat so tako izvrstna priložnost za spoznavanje nove literature, pristopov, idej, ljudi in odličnih dirigentov ter seveda pravi magnet za zborovska doživetja.

 

Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Murska Sobota, zb. Tomi Bušinoski

Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Murska Sobota

Zbor Gimnazije Murska Sobota je v trenutni zasedbi začel delovati leta 2021. V zbor je vključenih 20 pevk in pevcev. Zasedba je sicer pretežno ženska, a se lotevajo programa za ženske in mešane zbore. Zbor je leta 2021 sodeloval v programu ob praznovanju božiča v šoli, leta 2022 pa v mednarodnem projektu Youth Together, ki so ga organizirali v Ingolstadtu (Nemčija). Maja 2022 je s svojim programom nastopil na koncertu v cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti. Zbor vodi Tomi Bušinoski.

 

Mladinski pevski zbor I. gimnazije Maribor, zb. Polona Meke Ožinger

Mladinski pevski zbor I. gimnazije Maribor

Na šoli delujejo pod umetniškim vodstvom profesoric Polone Meke Ožinger in Maje Lutar Kramberger različne vokalne zasedbe: Mešani pevski zbor Prve gimnazije Maribor, dekliška zasedba in Moška vokalna skupina. Dijaki lahko v njih izražajo svojo kreativnost in ljubezen do glasbe, seznanijo se z zborovsko umetnostjo ter s slovensko in tujo zborovsko dediščino, naučijo se timskega dela, pri čemer je za končni uspeh pomemben vsak posameznik, ter razvijajo suveren in samozavesten nastop. Veliko pevcev je hkrati tudi odličnih instrumentalistov, ki lahko svoje znanje pokažejo na nastopih kot solisti ali člani ansambla. Njihovo načelo je družiti se, sodelovati na lokalni in državni ravni ter promovirati šolo v širšem javnem prostoru. Leta 2014 so se udeležili zborovskega festivala v Rimu in tam dobili zlato priznanje. Decembra 2015 so prepevali v Pragi na adventnem zborovskem festivalu. Leta 2015 so oktobra tekmovali v dveh kategorijah na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Španiji (Canta al Mar 2015, Calella). Osvojili so dve srebrni priznanji. Marca 2017 so na zborovskem tekmovanju v Pragi dosegli eno srebrno in eno zlato priznanje. Z zborovskimi nastopi sodelujejo tudi pri raznih izmenjavah in srečanjih z drugimi srednjimi šolami. Domače občinstvo razveseljujejo z božičnimi koncerti v Unionski dvorani. Bogato koncertno sezono tradicionalno sklenejo maja v Unionski dvorani, ko se poslovijo od pevcev maturantov.

 

Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Ljubljana, zb. Damijan Močnik

Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Ljubljana

Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je bil ustanovljen v šolskem letu 1994/95 z namenom, da se glasbeno in glasovno sposobnejši dijaki pevsko razvijajo ob zahtevnejšem zborovskem repertoarju.

Poleg rednega koncertiranja v Sloveniji je zbor nastopal v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Švici, Bolgariji, na Češkem, Slovaškem, Poljskem, v Estoniji, Litvi, na Švedskem, Finskem ter v Kanadi in ZDA.

Zbor se poleg prvih mest in posebnih nagrad z državnih in mednarodnih tekmovanj, med katerimi so najbolj vidne zmage na Mednarodnem festivalu Kathaumixw v Kanadi in dve na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju, ponaša tudi z rednim izvajanjem večjih vokalno-instrumentalnih del. Pri tem pogosto sodeluje s profesionalnimi orkestri. Tako je v preteklih letih izvedel: Missa Brevis in F Josepha Haydna, Missa Brevis in G ter Krönungsmesse W. A. Mozarta, Messe in C L. van Beethovna, Vode novega neba D. Močnika in Slovenski božič M. Tomca.

V sodelovanju s Komornim zborom Megaron je nastopil v abonmaju Simfoničnega orkestra Radia Slovenija pri izvedbah kantat The World of The Spirit Benjamina Brittna in Stabat Mater Francoisa Poulenca ter pri prvih izvedbah kantat Karla Jenkinsa The Armed Man in Mass of the Children Johna Rutterja v Sloveniji. Aprila 2011 je v abonmaju Simfonikov RTV Slovenija nastopil pri krstni izvedbi Pasijona po Janezu/Passio Domini nostri Jesu Christi Damijana Močnika, julija istega leta pa tudi pri monumentalni izvedbi Osme simfonije G. Mahlerja.

Zbor izvaja zelo različen repertoar, od gregorijanskega korala do različnih slogov glasbe 20. st. Navdušuje z barvitim zvokom, sproščenim nastopom, mladostno energijo in prepričljivimi interpretacijami. Pod vodstvom dirigenta in skladatelja Damijana Močnika na koncertih pogosto navdušijo s presenetljivimi improvizacijami na različne tematike, od ljudske glasbe do gregorijanskega korala.

Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije z dosežki na državnih in mednarodnih tekmovanjih, sodelovanjem pri večjih vokalno-instrumentalnih projektih in prepričljivim koncertiranjem sooblikuje najvidnejše dosežke mladinskega zborovskega petja v Sloveniji in svetu.

Zbor so povabili k sodelovanju na festivalu Europa Cantat 2021 kot demonstracijski zbor v raziskovalnih ateljejih, ki so jih vodili izbrani vrhunski dirigenti.

 

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, zb. Erik Šmid

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj,

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj deluje pod vodstvom dirigenta Erika Šmida in je v zadnjih letih kvalitativno napredoval med najboljše slovenske mladinske zbore, o čemer pričajo priznanja s tekmovanj doma in v tujini. V svojem dvajsetletnem delovanju je prejel več kot 20 zlatih priznanj in gostoval v Italiji, Avstriji, na Slovaškem, Hrvaškem, v Južni Koreji, Španiji, na Češkem in v Veliki Britaniji. Zadnji uspeh je zbor dosegel novembra 2021, ko je na virtualnem tekmovanju World Choir Games 2021, ki je potekalo v Belgiji, prejel diplomo odlično (excellent), kar je najvišje priznanje, ki ga je žirija podelila 48 zborom med 200 prijavljenim iz 41 držav z vseh celin. S tem tekmovalnim programom pa je že mesec dni prej v hrvaškem Tuhlju na tekmovanju Zlatna lipa Tuhlja 2021 osvojil zlato plaketo in tudi veliko nagrado tekmovanja. Zbor odlikujejo homogen zborovski zvok, dovršene interpretacije in repertoarna raznovrstnost – posega namreč po številnih glasbenih zvrsteh in žanrih, vse od klasične glasbe in izvirnih ljudskih pesmi do vokalnega popa.

 

Dekliški zbor Gimnazije Želimlje, zb. Polona Stegu

Dekliški zbor Gimnazije Želimlje

Znanstveniki so v raziskavah glede petja ugotovili nekaj zanimivega, da se med petjem zvišujeta ravni hormona ljubezni in hormona sreče. To enkrat na teden na vajah izkušajo tudi pevke, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije. V letih 2010, 2014 in 2016 so se udeležile državnega tekmovanja otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju ob Savi ter vedno dobile zlato plaketo in tudi posebne nagrade. Leta 2018 so sodelovale na koncertu Sozvočenja s temo Angeli in za sestavo in obrazložitev programa prejele posebno priznanje. Zadnji javni nastop, na katerega so zelo ponosne, so imele 8. februarja 2020: na povabilo, ki je prišlo iz kabineta predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, so prepevale v predsedniški palači. Po dolgem »koronskem« premoru se spet veselijo novih pevskih izzivov.

 

(Z)Mešani zbor ŠKG Ljubljana, zb. Helena Fojkar Zupančič in Marjetka Kozmus

(Z)Mešani zbor ŠKG Ljubljana

(Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije je eden izmed petih zborov na šoli, v njem sodeluje več kot 100 dijakov od 2. do 4. letnika. V njem prepevajo dekleta in fantje, ki imajo radi več kot le klasično zborovsko petje ter se ne bojijo gibanja po odru in plesa. Zbor goji privlačen program, od melodij iz muzikalov do priredb gospelov, spiritualov in popa. Vsako leto se na zaključnem koncertu zavodskih zborov v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma predstavi kot show choir s pevsko-scenskim nastopom. Vaje potekajo enkrat tedensko po dve šolski uri, zbor vodita Marjetka Kozmus in Helena Fojkar Zupančič.

 

Dekliški zbor sv. Stanislava, zb. Helena Fojkar Zupančič 

Dekliški zbor sv. Stanislava

Dekliški zbor sv. Stanislava je eden izmed petih zborov, ki delujejo na Škofijski klasični gimnaziji. V njem pojejo dijakinje od 2. do 4. letnika. Zbor goji stilno pester repertoar, od temeljnih klasičnih zborovskih del različnih obdobij do vokalnega popa in slovenskih ljudskih pesmi. Posebno pozornost namenja naročanju novih skladb sodobnim slovenskim skladateljem, s čimer pripomore k nastajanju nove kakovostne zborovske literature za visoke glasove. Zbor koncertira v Sloveniji in tujini ter sodeluje s sorodnimi zbori po Evropi. Posnel je tri zgoščenke: Igraj kolce (2010), Sončnica (2012) in Jeruzalem (2017). Ponaša se s številnimi krstnimi izvedbami del sodobnih slovenskih skladateljev, napisanih posebej zanje. Je zmagovalec Evroradijskega (EBU) tekmovanja Let the Peoples Sing 2009 v Oslu. Julija 2017 je kot prvi in do zdaj edini slovenski zbor z velikim uspehom nastopil na 11. svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni. Februarja 2019 je navdušil s koncerti v Torontu, Clevelandu in na Nacionalni konferenci ameriških dirigentov (ACDA) v Kansas Cityju. Poleti 2021 je s samostojnim koncertom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma obogatil mednarodni zborovski festival Europa Cantat, v pretekli sezoni pa je nastopil s ciklom pevsko-plesnih koncertov Caritas abundat in omnia z glasbo Hildegarde iz Bingna in Damijana Močnika.

 

 

 

 

 

 

prijavnica