PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA

 

 

ZBOROVSTVO

 


Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Območna izpostava Maribor
Organizacijski odbor tekmovanja,

Mestna občina Maribor, Zveza kulturnih društev Slovenije

 

NASTOPAJOČI

Komorni zbor Orfej
Zborovodkinja Romana Rek


Komorni zbor Orfej iz Ljutomera deluje od leta 1989. Stalna zborovodkinja je Romana Rek. V zadnjih letih je Komorni zbor Orfej prejel vrsto priznanj, kar ga uvršča med vidnejše zborovske zasedbe v Sloveniji. Maja 2009 je zbor na 21. Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Pecsu na Madžarskem osvojil nagrado mesta Pecs, drugo mesto v kategoriji mešanih zborov in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe. Novembra 2009 je Orfeju na Regijskem tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin na Ptuju strokovna žirija dodelila največje število točk med sodelujočimi. Orfej je na tekmovanju prejel zlato priznanje, priznanje za najboljši mešani zbor, priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane od 20. stoletja do zdaj in priznanje za najboljšo izbiro programa. Leta 2010 se je zbor uvrstil na tekmovanje v Tolosi, ki je eno od šestih, na katerih se je mogoče uvrstiti v finalno tekmovanje za veliko nagrado Evrope. Lani jeseni je zbor na 46. Mokranjčevih dnevih v srbskem Negotinu z 92,66 točke osvojil drugo mesto. Na zadnjem tekmovanju Naša pesem je Orfej za osvojenih 93 točk prejel zlato plaketo.

Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj
Zborovodja Matej Penko


Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj je bil ustanovljen leta 1969. Izvedel je že več kot 860 različnih vokalnih in vokalno-instrumentalnih skladb vseh glasbenih slogov, domačih in tujih avtorjev, med katerimi so bila tudi številna prvič predstavljena slovenska zborovska dela. Zbor pogosto sodeluje na festivalskih prireditvah in tekmovanjih doma in v tujini. Gostoval je v veliki večini evropskih dežel, tudi v Izraelu, Mehiki, Združenih državah Amerike, Argentini in Čilu ter Rusiji.
V zadnjem obdobju so največji dosežki zbora dve zlati medalji na tekmovanju v češkem Olomoucu, zlato priznanje na tekmovanju v slovaški Bratislavi, zmaga na mednarodnem tekmovanju Singing World v Sankt Peterburgu ter lansko prvo mesto in osvojitev zlate lire na mednarodnem zborovskem tekmovanju Varsovia cantat v Varšavi. APZ France Prešeren se redno in zelo uspešno udeležuje tudi domačega državnega tekmovanja Naša pesem v Mariboru.

Mešani pevski zbor VOX CARNIOLUS Jesenice
Zborovodkinja Eva Jelenc Drozg


Mešani pevski zbor Vox Carniolus z Jesenic deluje 13. leto. V pevskem sestavu so pevke in pevci z Jesenic in širše okolice. Ustanovitelj in prvi dirigent tedaj komornega zbora je bil Primož Kerštanj. Po uspešnih začetkih je januarja 2005 vodenje zbora prevzel Michele Josia. Od leta 2004 je zbor na regijskih tekmovanjih odraslih pevskih zborov Gorenjske in Sozvočenjih dosegal vidne uvrstitve, zato so se prijavili na Našo pesem. Leta 2007 sta zbor in zborovodja kot debitanta prejela vrsto priznanj. Čez leto dni so na mednarodnem tekmovanju v Mariboru zasedli četrto mesto. Ob teh uspehih so se zboru odprla vrata na prenekatero tekmovanje in zanimiv festival. Nazadnje so na festivalu adventne in božične glasbe z nagrado Petra Ebna lani novembra v Pragi prejeli zlato priznanje. Konec leta 2006 je zbor izdal svojo prvo zgoščenko (Zrejlo je ...), leta 2011 pa drugo (Skupaj-insieme) s posnetki s tekmovanj in festivalov. Na začetku leta 2010 je mešani zbor prevzela nova dirigentka Eva Jelenc Drozg. Na regijskem tekmovanju v Škofji Loki 2011 so zasedli tretje mesto ter prejeli zlato priznanje in dve posebni nagradi.

Mešani pevski zbor Cun anima, Šmartno pri Litiji
Zborovodkinja Monika Fele

Cum anima je zbor iz Šmartnega pri Litiji, spomladi pa bo stopil v peto leto delovanja in je sestavljen iz 35 nadobudnih pevk in pevcev. Ljubezen do glasbe je združila dijake in študente v domačem kraju, da so s svojim talentom poskušali popestriti nedeljska mašna bogoslužja. V petih letih prepevanja so nastopili na veliko uspešnih koncertih in sodelovali pri več projektih po Sloveniji. Ti jim pomagajo napredovati v glasbeni izobrazbi, so pa tudi pomemben dejavnik duhovne rasti sodelujočih mladih. Pomembno je tudi, da so se med pevci spletle močne prijateljske vezi, kar kakovost zbora še stopnjuje. Izzivov jim ne manjka in jim gredo pogumno naproti.

Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj
Zborovodkinja Anka Jazbec

MePZ Svoboda iz Šoštanja se lahko po dobrih štirih desetletjih delovanja pohvali predvsem s pridnostjo in zavzetostjo članov, ki pod dolgoletnim strokovnim vodstvom dirigentke Anke Jazbec s ponosom predstavljajo kulturno življenje v svojem kraju, v Šaleški dolini, po Sloveniji in onstran njenih meja. Ob koncu vsake sezone pripravijo tematski letni koncert, ki ga poslušalci izredno toplo sprejmejo. Posneli so dve samostojni zgoščenki. Zbor se je udeleževal tekmovanja Naša pesem od leta 1982 do 2003 in prejel pet bronastih, šest srebrnih in eno zlato plaketo mesta Maribor. A pevci ne spijo na preteklih uspehih, zavzeto se pripravljajo na vsak nov nastop.

Mešani pevski zbor Odmev, Kamnik
Zborovodkinja Ana Stel

e

Mešani pevski zbor Odmev iz Kamnika je bil ustanovljen 7. januarja 1980 in je kar nekaj let ustvarjal in prepeval na občinskih prireditvah, dokler ni zbora prevzela takrat 19-letna študentka akademije za glasbo Ana Stele, zdaj poročena Smrtnik. Iz povprečja so se začeli dvigati konec devetdesetih let in začeli dosegati pomembne uspehe. Zbor se redno udeležuje vseh občinskih prireditev in bogati kulturni utrip mesta Kamnik. Že kar nekaj let se udeležujejo pevskih tekmovanj v Sloveniji in tujini, kjer dosegajo odlične rezultate. Lani so praznovali 30. obletnico delovanja, vsi skupaj pa si želijo, da bi glasba bogatila njihovo življenje še veliko let.

GALLINA, Ljubljana
Vodja skupine Ana Erčulj


Kvartet deklet, ki ustvarja pod imenom Gallina (v prevodu kokoš), je nastal konec leta 2010. V prvem letu delovanja je imela skupina več manjših in večjih nastopov, omenimo lahko premierno predstavitev na reviji Ljubljanski zbori 2011, prvi samostojni celovečerni letni koncert v Ljubljani in zlato priznanje z Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin v Kočevju. Novembra 2011 se je Gallina kot samostojna sekcija pridružila Kulturnemu društvu Ingenium. Skupino sestavljata sopranistki Manca Simonič in Urška Brank ter altistki Ana Plemenitaš in Višnja Fičor, ki vadi z njo, interpretacijsko pa jo vodi Ana Erčulj.

Komorni moški zbor Ptuj
Zborovodja Ernest Kokot


Komorni moški zbor Ptuj je eden vidnejših predstavnikov moškega zborovstva v Sloveniji. Od ustanovitve leta 1953 so ga vodili priznani zborovodje – Jože Gregorc, Branko Rajšter, Franc Lačen, od leta 2005 pa ga vodi Ernest Kokot. Više postavljeni cilji so že od nekdaj vodili zbor na tekmovanja in festivale, prejeli so številna priznanja in nagrade doma in tudi v tujini. Njihov repertoar je obsežen in pester, saj posega po vseh glasbenih slogih, od renesanse do sodobnih skladb današnjega časa, klasičnega programa, ki ga začini s priredbami črnskih duhovnih in popularnih pop in rockovskih skladb. Njihovo vodilo je: Če imaš glas, poj. Združujejo ga tudi z načelom: Če imaš možnost, nadgrajuj svoje pevsko znanje. To upoštevajo vsi člani zbora.

Vokalna skupina Ingenium, Ljubljana


Vokalna skupina Ingenium, ki deluje v sklopu kulturnega društva Ingenium, je mešana pevska zasedba, katere začetki delovanja segajo v jesen 2009. Skupino sestavljajo mladi izkušeni pevci z ambicijo po poustvarjanju klasičnih in modernih stvaritev, izvajanju novonastalih del mladih skladateljev ter nenehni rasti v kakovosti izvedbe in interpretacije. Njihov repertoar obsega širok in pester izbor različnih glasbenih slogov, od renesančnega madrigala do sodobne zabavne glasbe.
Oktobra 2010 so se udeležili državnega srečanja malih pevskih skupin v Radovljici, kjer so osvojili prvo nagrado, novembra 2011 pa so na regijskem pevskem tekmovanju Osrednje Slovenije v Kočevju prejeli zlato plaketo s pohvalo, priznanje za najboljšo vokalno skupino, najboljšo izvedbo renesančne skladbe in priznanje za najobetavnejšo pevsko zasedbo. Vokalna skupina je poleg odmevnih nastopov doma gostovala tudi na tujem, v sklopu mednarodnih festivalov vokalne glasbe v Avstriji, na Hrvaškem in v Švici.

Mešani pevski zbor Obala, Koper
Dirigent Sebastjan Vrhovnik


Mešani pevski zbor Obala Koper bo letos praznoval že svoj 35. jubilej, spada pa med bolj znane zborovske sestave na Primorskem in v Sloveniji. Deluje kot društvo v javnem interesu in svojo kakovost dokazuje z najvišjimi nagradami na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, na festivalih in drugih srečanjih v tujini, ki se jih je v vseh letih delovanja nabralo veliko. Vsako leto oblikuje nekaj zanimivih in raznovrstnih vokalnih in vokalno-instrumentalnih projektov, med večjimi je gotovo bienalni projekt Mednarodni zborovski festival Koper z domačo in tujo udeležbo, letošnji je bil že deveti po vrsti. Od konca leta 2008 deluje zbor pod umetniškim vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika. Med zadnjimi tekmovalnimi dosežki sta prvi mesti z zlatimi plaketami na 8. zborovskem tekmovanju v nemškem Miltenbergu leta 2010, leta 2011 si je zbor pripel 2. mesto v tekmovanju za grand prix Seghizzi 2011 na 50. mednarodnem tekmovanju Seghizzi v italijanski Gorici.

Mešani pevski zbor Viva Brežice
Zborovodkinja Simona Rožman Strnad

L. N. Tolstoj je nekoč zapisal: »Življenjski cilj vsakega posameznika je vedno isti – napredovanje v dobrem.« Zagotovo vsi pevci Mešanega pevskega zbora Viva Brežice menimo, da s prepevanjem delamo nekaj dobrega in želimo v tem dobrem tudi napredovati. Zbor deluje že skoraj 20 let, iz neprepoznavnega zbora so se razvili v zbor, ki je prepoznaven v slovenskem prostoru, kar dokazujejo uspešni nastopi na tekmovanjih in povabila za sodelovanje pri različnih projektih. Lani je tako odmeval projekt Mahlerjeve Simfonije tisočev, s katero smo na obeh koncertih nastopili pred skupaj 20.000-glavo množico poslušalcev. Poleg tega vsako leto pripravimo zanimiv in pester program za letni koncert in nastopamo na različnih koncih Slovenije. Družijo nas prijateljstvo, ljubezen do zborovskega petja in občutek zadovoljstva, vodi pa nas natančna roka naše zborovodkinje Simone Rožman Strnad.

Komorni mešani pevski zbor Ljubljanski madrigalisti, Ljubljana
Zborovodkinja Mateja Kališnik


Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti dosega vidne uspehe že od vsega začetka, najprej pod vodstvom Matjaža Ščeka in Andreje Martinjak, leta 2010 pa je zbor prevzela Mateja Kališnik. Poleg rednih koncertov, sodelovanja na državnih prireditvah in osmih posnetih zgoščenk se lahko pohvalimo z zlatim priznanjem ter prestižno veliko nagrado Petra Ebna za najboljšo izvedbo katerekoli skladbe tega češkega skladatelja na 20. zborovskem tekmovanju adventnih in božičnih pesmi v Pragi. Izjemno uspešen je bil projekt zabavne in pop glasbe na začetku leta 2011, julija istega leta pa smo kot del tisočglavega zbora sodelovali tudi pri izvedbi veličastne 8. simfonije Gustava Mahlerja. Jeseni 2011 smo tudi na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb v Škofji Loki dobili zlato priznanje, decembra pa v organizaciji Gimnazije Kranj sodelovali na odmevnem božičnem koncertu.

Mešani pevski zbor Adoramus, Logatec
Zborovodja Marijan Grdadolnik


Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca letos praznuje 25-letnico delovanja. Ustanovljen je bil na pobudo dirigenta prof. Marjana Grdadolnika, zdaj je v njem 50 mladih pevcev. Adoramus doma in po večjih slovenskih cerkvah sodeluje pri bogoslužjih s svojim bogatim repertoarjem sakralne glasbe in se udeležuje različnih festivalov v Sloveniji in tujini in redno prejema najvišja priznanja in nagrade. Na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru je zbor že sodeloval in v preteklosti dvakrat osvojil srebro. Decembra 2000 je zbor doživel izjemen uspeh, saj je v Pragi na mednarodnem festivalu prejel nagrado absolutnega zmagovalca tekmovanja. Spet se je izkazal tudi na mednarodnem tekmovanju leta 2008 v Bratislavi, prejel je namreč zlato priznanje. V letih 2008 in 2010 se je uvrstil na regijsko srečanje Sozvočenja. Leta 2009 je na regijskem tekmovanju osvojil zlato priznanje, čez dve leti pa se je z zlatim priznanjem uvrstil med pet najboljših slovenskih zborov regijskih tekmovanj.

Koroški APZ Mohorjan, Prevalje
Zborovodkinja Helena Buhvald Gorenšek


Študentski mešani pevski zbor Mohorjan prihaja s Prevalj in deluje v sklopu KD Mohorjan. Prvih šest let ga je vodil Marjan Berložnik, za njim Almira Rogina, leta 2005 pa ga je prevzela Helena Buhvald Gorenšek.
V letih 2007 in 2008 so se udeležil regijske revije Sozvočenja in obakrat prejeli nagrado kot obetaven mlad zbor, leta 2010 pa so bili izbrani za najboljši zbor v svoji regiji. Izobraževali so se pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika leta 2008 in Martine Batič leta 2009. Novembra 2009 se je zbor udeležil regijskega zborovskega tekmovanja in osvojil zlato priznanje, nagrado za najboljši mešani zbor in najboljšo izvedbo pesmi, napisane v 20. stoletju do zdaj, prav tako je osvojil zbor zlato priznanje na regijskem tekmovanju novembra 2011.
Zbor priredi vsako leto dva samostojna koncerta, sodeluje pa še na številnih drugih prireditvah, revijah in koncertih po Sloveniji ter posega po tujem in domačem repertoarju.
 
Komorni mešani zbor Megaron, Ljubljana
Zborovodja Damijan Močnik


Po nekajletnem, predvsem projektnem delovanju v različnih zasedbah, je bil na pobudo Damijana Močnika in nekdanjih pevcev zborov ŠKG oktobra 2003 ustanovljen Komorni zbor Megaron. Aprila 2005 se je udeležil zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru in osvojil zlato plaketo ter priznanje za najboljši zbor, ki je prvič sodeloval na tekmovanju. Kakovost zbora se je v vseh letih obdržala, o čemur pričajo uspešni nastopi na številnih tekmovanjih in festivalih doma in po svetu. Zbor se ponaša s kakovostnim zvokom, veliko pevcev ima glasbene izkušnje, ki pomenijo velik potencial. To je zbor dokazal aprila 2010 na tekmovanju Naša pesem v Mariboru. Tam je spet osvojil zlato plaketo, julija isto leto pa so na zborovskem festivalu Kathaumixw v Kanadi osvojili drugo mesto v kategoriji mešani zbori in zmagali v kategoriji ljudske glasbe. Zadnji odmevni projekti KZ Megaron so prva izvedba Močnikovega Pasijona po Janezu, lani v Cankarjevem domu v sodelovanju s profesionalnimi glasbeniki, ki ga bodo letos ponovili v sklopu Škofjeloškega pasijona, sodelovanje pri izvedbi Mahlerjeve 8. simfonije, letošnjega februarja pa je zbor teden dni gostil svetovno priznanega švedskega dirigenta Roberta Sunda, s katerim so po enotedenskih intenzivnih vajah pripravili zelo uspešna koncerta v Kopru in v ljubljanski filharmoniji.


Mešani pevski zbor Postojna
Zborovodja Mirko Ferlan


Mešani pevski zbor Postojna razveseljuje ljubitelje zborovske glasbe že 28. sezono. Poleg priložnostnih nastopov in koncertov so rdeča nit njegovega delovanja nastopi na lokalni in regijski pevski reviji ter na državnem in mednarodnih tekmovanjih. Repertoar zbora obsega sakralne in posvetne skladbe slovenskih in tujih avtorjev, posebno pozornost pa namenja izvajanju priredb slovenskih ljudskih pesmi in skladbam sodobnih skladateljev.
Jeseni 2009 je vodenje zbora prevzel Mirko Ferlan. V Italiji je končal študij harmonike ter študij zborovodstva in vokalne ter zborovske kompozicije. V preteklih dveh letih se je pod njegovim vodstvom zbor udeležil regijskega, državnega in dveh mednarodnih tekmovanj. Na njih je prejel štiri zlata in eno srebrno priznanje ter posebno nagrado. Na Naši pesmi 2010 je Ferlan kot debitant prejel priznanje in nagrado za najbolj perspektivnega zborovodjo.

Zbor sv. Nikolaja, Litija

Zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič


V Zboru svetega Nikolaja Litija poje več kot 40 pevk in pevcev, povezujeta pa jih moč in iskrenost duhovne glasbe. V 15 letih delovanja so se razvili v vrhunski pevski sestav, ki je s sodelovanjem pri bogoslužjih v domači cerkvi, koncertiranjem po Sloveniji in gostovanji zunaj države postal priznan doma in v tujini.
Na državnih in mednarodnih tekmovanjih se uvršča na najvišja mesta ter prejema številne posebne nagrade. Zadnji večji mednarodni uspeh je bila zmaga za veliko nagrado tekmovanja Venezia in Musica, maja 2011. V pretekli sezoni je sodeloval pri dveh velikih vokalno-inštrumentalnih projektih – Carmina Burana, Carla Orffa, skupaj z zborom Viva Brežice in Simfoničnim orkestrom Collegium Musicum iz Potsdama (Nemčija) ter pri monumentalni izvedbi Mahlerjeve Simfonije tisočev z dirigentom Veleryjem Gergijevom.
Zbor, ki domuje v župniji Litija, deluje pod okriljem Nove kulture Litija in je član evropske zborovske zveze Europa Cantat. Od ustanovitve leta 1997 ga vodi Helena Fojkar Zupančič.

APZ Univerze na Primorskem, Koper
Zborovodja Ambrož Čopi


Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem že osmo sezono deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem v Kopru. Vodi ga skladatelj in dirigent Ambrož Čopi, asistentka dirigenta pa je Andreja Hrvatin. Zbor se z velikimi uspehi predstavlja na državnih in mednarodnih tekmovanjih tako v mešani kot v ženski zasedbi, povabljeni pa so bili tudi na prestižne zborovske festivale v Italijo, Srbijo in na Hrvaško. Leta 2008 je zbor sodeloval pri snemanju filma Osebna prtljaga. Do sedaj so izdali dve zgoščenki. V svoji kratki dobi delovanja so osvojili najvišje uvrstitve na različnih tekmovanjih, kjer so prejeli več zlatih plaket in prvih mest: Naša pesem v Mariboru (2007, 2010), Prèveza (Grčija, 2006), Cantonigròs (Španija, 2011), Ohrid (Makedonija, 2011). Posebej ponosni so na Veliko nagrado mesta Varne (Bolgarija, 2008), s katero so postali finalisti v zborovskem petju za Veliko nagrado Evrope (Tours, Francija, 2009). Zbor v svojih projektih združuje primorske glasbenike, sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori. S prirejanjem kakovostnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v okviru ciklov Vox aeternum in Simfonic voices bogati kulturno dogajanje na slovenski Obali.


Zbor Jacobus Gallus, Trst, Italija
Zborovodja Marko Sancin


Zbor Jacobus Gallus je nastal leta 1991, ko ga je vodil Stojan Kuret. Zbor predstavlja in valorizira predvsem slovensko glasbeno kulturo na Tržaškem: pri tem sledi zgledu istoimenskega predhodnika, MePZ Jacobus Gallus, ki ga je do leta 1974 vodil priznani skladatelj in zborovodja Ubald Vrabec.
Od leta 1991 zbor nastopa doma in v tujini. Redno sodeluje na raznih festivalih in tekmovanjih. Zadnje med temi je bilo Regijsko tekmovanje v Postojni, kjer je prejel zlato priznanje, zborovodja Marko Sancin pa priznanje za najboljši izbor programa.
Zbor, ki je član Glasbene matice v Trstu, Zveze slovenskih kulturnih društev, Slovenske prosvete in zveze USCI (Zveza zborov v Italiji) za Furlanijo-Julijsko krajino, je izdal tri zgoščenke, snema tudi za radio in televizijo. Zbor je od leta 1991 do 1993 vodil Stojan Kuret, od 1994 do 2004 Janko Ban, od 1. septembra 2004 do julija 2008 Matjaž Šček, od septembra 2008 pa ga vodi Marko Sancin.

Dekliški pevski zbor Carmen Manet, Kranj
Zborovodja Primož Kerštanj

Dekliški komorni zbor Carmen manet sestavljajo nekdanje in sedanje dijakinje Gimnazije Kranj. Zbor je nastal na pobudo nekdanjih pevk Dekliškega zbora Gimnazije Kranj, ki so s tem zborom osvojile vrsto priznanj na domačih in tujih tekmovanjih in so želele v kakovostni ženski zasedbi prepevati še naprej. Ime pomeni v latinščini pesem ostane in pesem druži naše pevke tudi, kadar se že poslovijo od gimnazijskih klopi. Vodi ga Primož Kerštanj. Prvi nastop je imel marca 2011 na območni reviji pevskih zborov in bil po le dveh skupnih vajah takoj uvrščen v najvišji, državni kakovostni razred. Od 13. do 17. oktobra 2011 se je zbor udeležil svojega prvega mednarodnega tekmovanja: In... Canto sul Garda v Rivi del Garda, Italija. Nastopili so v dveh kategorijah: sakralna glasba in ljudska glasba za ženske zbore. V obeh so si prislužili zlato priznanje, v sakralni kategoriji pa še plaketo za prvo mesto. Novembra je zbor sodeloval na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb Gorenjske in osvojil zlato priznanje in priznanje za obetavni zbor. Letos so zbor povabili na 1. mednarodno tekmovanje Xinghai, zato bo novembra nastopil v Guangzhouju na jugu Kitajske.

 

Grudnove Šmikle, Železniki
Zborovodkinja Marjeta Naglič


Grudnove Šmikle bodo konec leta 2012 praznovale že 10. obletnico prepevanja pod zborovodsko roko Marjete Naglič. Njihovo delo obsega slovensko in tujo ljudsko ter umetno glasbo, pesmi iz različnih obdobij in različnih zvrsti. Ponosne so, da svojim poslušalcem predstavljajo predvsem celostne in vsebinsko zaokrožene projekte. Predstavijo se na vsakoletni območni reviji pevskih zborov, regijskih zborovskih srečanjih in v sodelovanju z drugimi uveljavljenimi slovenskimi in tujimi zbori. Odmevne rezultate so dosegle na mednarodnem tekmovanju v Makedoniji (2009) in osvojile veliko nagrado tekmovanja, na Naši pesmi 2010 so osvojile zlato plaketo in posebno priznanje ter nagrado za izvedbo sodobne slovenske skladbe, napisane po letu 1980, na mednarodnem tekmovanju v Talinu (Estonija, 2011) pa prvo nagrado v kategoriji sodobna glasba (najvišja ocena tekmovanja) ter drugo nagrado v kategoriji ženski zbori.

Bodeča neža, Vrh sv. Mihaela, Italija
Zborovodkinja Mateja Černic


Korenine Bodeče neže segajo v Mladinsko vokalno skupino Vrh sv. Mihaela, ki jo je leta 2004 ustanovila glasbena pedagoginja Marje Feinig, leta 2007 pa je vodstvo skupine prevzela Mateja Černic: vokalna skupina je v letih kakovostno napredovala in se številčno razširila. Skupina je zelo aktivna na kulturnem področju v zamejstvu, nastopa pa tudi v Sloveniji in Italiji. Pevke so požele veliko uspehov na državnih in mednarodnih tekmovanjih: srebrno priznanje na mednarodnem tekmovanju Città di Rimini, zlati plaketi na mednarodnem tekmovanju Slovakia cantat (Bratislava 2009), zlati priznanji na regijskem tekmovanju pevskih zborov in malih pevskih skupin v Postojni (2009) in priznanje prva nagrada summa cum laude na mednarodnem festivalu zborovske glasbe v Neerpeltu v Belgiji. Maja 2011 je zbor na državnem tekmovanju Vittorio Veneto (Italija) osvojil dve prvi mesti. Letos so pevke predstavile tudi svojo prvo zgoščenko Bodečenežno.

 

Dodatne informacije


Mihela Jagodic,
svetovalka za vokalno glasbo JSKD
Tel: 01/ 2410 525
E-pošta: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

Tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope 2012
Maribor, 22. april 2012

 

Razpis

 

Izbrane zasedbe

 

Žirija

Tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope 2012
Maribor, 22. april 2012

Razpis

Izbrane zasedbe