PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA

 

 

ZBOROVSTVO

 


Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Območna izpostava Maribor
Organizacijski odbor tekmovanja,

Mestna občina Maribor, Zveza kulturnih društev Slovenije

 

Žirija tekmovanja

Predsednica
Martina Batič

Člani
Enrique Azurza (Baskija/Španija)
Andraž Hauptman
Karmina Šilec
Wilma ten Wolde (Nizozemska)

MARTINA BATIČ


Martina Batič prihaja iz Ajdovščine. Po ljubljanski orglarski šoli in diplomi iz glasbene pedagogike na akademiji za glasbo v Ljubljani je študirala zborovsko dirigiranje na Visoki šoli za glasbo v Münchnu in diplomirala v razredu Michaela Gläserja, leta 2005 pa z odliko sklenila podiplomski študij. Izpopolnjevala se je na več mojstrskih tečajih doma in v tujini, tudi pri legendarnem Ericu Ericsonu. Kot pianistka je sodelovala s pevci in na tekmovanjih prejela več nagrad (Chemnitz, Meran), kot zborovodkinja pa z več vidnimi slovenskimi pevskimi zbori. Od leta 2004 je bila pet sezon vodja zbora Opere in baleta SNG Ljubljana. Projektno sodeluje z vidnimi slovenskimi zbori, tudi s Komornim zborom RTV Slovenija in Komornim zborom Ave, večkrat je bila sodirigentka Slovenskega otroškega zbora. Pogosto sodeluje v žirijah slovenskih in mednarodnih zborovskih tekmovanj ter je cenjena predavateljica na zborovodskih šolah in tečajih ter pevskih tednih doma in v tujini. Jeseni 2006 je v Stockholmu na uglednem mednarodnem tekmovanju dirigentov Nagrada Erica Ericsona (Eric Ericson Award) prejela prvo nagrado, ta pa ji je odprla pot do najkakovostnejših poklicnih zborov. V zadnjih sezonah je dirigirala Zboru bavarskega radia, Vancouvrskemu komornemu zboru, Stuttgartskemu vokalnemu ansamblu, dvakrat Komornemu zboru švedskega radia in Komornemu zboru Erica Ericsona na slavnostnem koncertu ob 90-letnici skladatelja Ingvarja Lidholma. Od septembra 2009 je Martina Batič umetniški vodja Slovenskega komornega zbora in pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za zbor.


ENRIQUE AZURZA


izstopa kot eden boljših in dinamičnejših španskih zborovskih dirigentov svoje generacije. Leta 1991 je prejel nagrado za najboljšega dirigenta na mednarodnem tekmovanju v Varni v Bolgariji. Vodi vokalni ansambel za sodobno glasbo KEA, zbor baskovske univerze in Coro Lírico v Kantabriji, med letoma 1995 in 2011 pa je bil dirigent zbora Hodeiertz. Zborovsko dirigiranje je študiral v Baskiji ter v Stockholmu, sedaj pa poučuje zborovsko petje na fakulteti za glasbo Musikene v Baskiji. Leta 1996 se je z zborom Hodeiertz iz Tolose udeležil 4. Svetovnega simpozija zborovske glasbe v avstralskem Sydneyu, leta 2011 pa je bil španski predstavnik na 9. Svetovnem simpoziju v Puerto Madrynu v Argentini z zasedbo Grupo Vocal KEA. Učil je na številnih zborovodskih in pevskih mojstrskih tečajih in je svetovalec za mednarodno zborovsko tekmovanje v Tolosi. Redno je vabljen na različna državna in mednarodna tekmovanja v vlogi žiranta.


ANDRAŽ HAUPTMAN


Po končani srednji glasbeni šoli v Ljubljani (klavir, flavta, solopetje in splošna smer) je diplomiral kot dirigent in pianist na ljubljanski akademiji za glasbo. Že med študijem je prevzel vodstvo Primorskega pevskega zbora Vinko Vodopivec in bil korepetitor in solist Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič.
S Komornim zborom Ave (1984–2011) je dosegal odmeven uspeh na mednarodnih festivalih in uglednih zborovskih tekmovanjih, kot so Maribor (1990, 1992, 1993, 1994, 1996, 2007, 2009), Gorica (1992, 1996), Tours (1993, 1997), Maasmechelen (1993), Tolosa (1994, 2007), Johannesburg (1995), Atene (1996), Montreux (1998), Rodos (1999), Marktoberdorf (1999), Mendoza (2000), Talin (2001), Dunaj (2004), Helsinki (2006), Spittal (2008), Varna (2010). Za svoje umetniško delo s Komornim zborom Ave je poleg številnih priznanj festivalov in tekmovanj prejel plaketo mesta Ljubljane, leta 2005 pa tudi Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.
Kot predavatelj sodeluje na zborovodskih seminarjih po Sloveniji in v tujini, za člana strokovnih žirij ga večkrat povabijo na državna in mednarodna zborovska tekmovanja. Kot višji strokovni sodelavec je zaposlen na solopevskem oddelku akademije za glasbo v Ljubljani, s perspektivnimi solopevci mlajše generacije in priznanimi slovenskimi umetniki koncertira po Sloveniji in tujini. Leta 2010 je prejel tudi posebno priznanje žirije TEMSIG za najboljšega korepetitorja v kategoriji solopetja.

KARMINA ŠILEC


je v vokalno glasbo vnesla svežino, odprla je nove prostore izraza, prepričljivosti, intenzivnosti doživljanja in komunikacije. Z vokalnim gledališčem Choregie in inovativnimi posegi je vokalni glasbi
razprla prostor h kompleksnim večzvrstnim umetniškim dogodkom – projektom, izvajanim na številnih mednarodnih festivalih in predvajanih na EBU in Evroviziji.
Kot dirigentka ustvarja projekte z različnimi ansambli: z zborom Carmina Slovenica, ansamblom ¡Kebataola!, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z zborom Opere in baleta SNG Maribor, s Slovenskim projektnim zborom, z orkestrom Chorus Instrumentalis in številnimi ansambli po vsem svetu.
Za svoje delo je prejela več kot 20 najvišjih nagrad in priznanj doma in v tujini; med njimi nagrado Prešernovega sklada za projekt Vampirabile, ugledno mednarodno nagrado za prispevek stroki v svetovnem merilu – Robert Edler Prize, nagrado mednarodnega gledališkega inštituta ITI Music Theatre Now, Glazarjevo listino.
Ob umetniškem delovanju in kot gostujoča dirigentka je tudi članica strokovnih žirij in umetniških svetov na zborovskih in dirigentskih tekmovanjih in revijah, predavateljica na univerzah v tujini, na mednarodnih
seminarjih, konferencah in kongresih. Deluje kot profesorica dirigiranja na Univerzi v Mariboru.

WILMA TEN WOLDE


uživa visok mednarodni sloves kot strokovnjakinja za otroško in mladinsko petje. Vodi mojstrske tečaje in seminarje za dirigente na Nizozemskem, v Franciji, Španiji, Švici in na Švedskem. Kot profesorica slušnega urjenja in skupinskega petja je poučevala na Kraljevem konservatoriju v Haagu. Je glavna dirigentka tako Nizozemskega otroškega, kot tudi umetniški vodja Nizozemskega mladinskega zbora ter umetniška direktorica Nizozemske fundacije za pevske talente. Pripravila je zborovske produkcije za dirigente, kot so Mstislav Rostropovitch, Bernard Haitink, Andrea Marcon, Charles Dutoit, Sir Simon Rattle, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons and Iván Fischer.


Dodatne informacije


Mihela Jagodic,
svetovalka za vokalno glasbo JSKD
Tel: 01/ 2410 525
E-pošta: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

Tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope 2012
Maribor, 22. april 2012

 

Razpis

 

Izbrane zasedbe

 

Nastopajoči

Spored tekmovanja

Tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope 2012
Maribor, 22. april 2012

Razpis

Izbrane zasedbe