PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA VOKALNA GLASBA / NAŠA PESEM 2016

 

Žirija

 

Predsednik
Damijan Močnik

 

Člani
Franz M. Herzog (Avstrija)
Ints Teterovskis (Latvija)
Danica Pirečnik
Marko Vatovec

 Damijan Močnik (1967) se je po diplomi iz kompozicije v razredu Daneta Škerla na ljubljanski Akademiji za glasbo večkrat izpopolnjeval v tujini, predvsem v zborovodstvu (tudi pri Ericu Ericsonu). Od leta 1993 dela kot profesor na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, na kateri od leta 2000 kot umetniški vodja glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava išče inovativne poti v glasbenem izobraževanju in delovanju. Od leta 1986 je vodil več zborov in s Cerkvenim ženskim zborom Andreja Vavkna, APZ France Prešeren Kranj in Komornim zborom Megaron ob uspešni koncertni dejavnosti prejel več nagrad na tekmovanjih (nazadnje je leta 2012 s KZ Megaron zmagal na Naši pesmi, leta 2014 je na festivalu KATHAUMIXW v Kanadi z Mladinskim mešanim zborom sv. Stanislava ŠGK osvojil tudi grand prix tekmovanja). Je ustanovitelj in umetniški vodja Slovenskega otroškega zbora. Bil je vodja avtorske skupine za učbenik Glasba za gimnazije (2007). Sodeluje v več strokovnih in umetniških svetih, redno predava na strokovnih srečanjih in je član strokovnih žirij na glasbenih tekmovanjih.
Težišče Močnikovega skladateljskega snovanja je posvečeno zborovski glasbi, v zadnjem času se je uveljavil tudi kot skladatelj obsežnih vokalno-instrumentalnih partitur (Passio, Oratorium Nativitatis, Hvalnica stvarstva idr.). Je nagrajenec številnih kompozicijskih natečajev. Leta 2006 je bil rezidenčni skladatelj na Bavarski glasbeni akademiji v Marktoberdorfu, na festivalu Europa Cantat 2006 v Mainzu je uspešno vodil atelje Skladatelji dirigirajo. Od leta 2007 je kot skladatelj dirigent večkrat gostoval v ZDA in na Tajvanu. Za svoje umetniško in pedagoško delovanje je prejel študentsko Prešernovo nagrado, Gallusovo plaketo in državno nagrado na področju šolstva (2013).

 

Franz M. Herzog (1962) je študiral kompozicijo in zborovsko dirigiranje. Bil je umetniški vodja komornega zbora Vocalforum Graz in štajerskega mladinskega zbora Cantanima (2004–2013), s katerima je požel številne mednarodne uspehe.
Franz Herzog se mednarodno udejstvuje kot dirigent, skladatelj in strokovnjak za zborovsko dirigiranje in vokalno tehniko. Zdaj je predstojnik za zborovsko dirigiranje na Konservatoriju Johanna Josepha Fuxa v Gradcu in predavatelj na graški glasbeni univerzi KUG. Med drugim je bil eden izmed umetniških direktorjev 5. Svetovnih zborovskih iger v letih 2008 in 2011. Za svojo skladbo Ave, maris stella je leta 2010 prejel drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju za skladatelje Goldene Stimmgabel (Zlate vilice) v organizaciji AGEC. Avstrijsko zvezno ministrstvo za znanost in razvoj mu je za njegove dosežke podelilo nagrado za zaslužne. Od aprila 2012 je umetniški direktor avstrijskega državnega zborovskega združenja.

 

Ints Teterovskis (1972) je že od leta 1998 umetniški vodja nagrajenega latvijskega mladinskega zbora BALSIS, od leta 2008 pa tudi glavni dirigent na latvijskih državnih pevskih proslavah. Obenem je glavni regijski dirigent več kot 20 latvijskih zborov. V vlogi dirigenta je posnel dvanajst zgoščenk. Teterovskis je še posebno cenjen kot interpret repertoarja baltskih skladateljev. Zaradi domišljije in strastnega pristopa pri poučevanju zborovske tehnike in interpretacije je v Latviji in na tujem čedalje bolj zaželeni gost na delavnicah, gostujoči skladatelj in žirant. Zborovske delavnice je večkrat vodil v Ameriki/ZDA, Kanadi (2010, 2011), na Švedskem (2013), v Avstraliji (redno 2009–2016) in Latviji redno izvaja mednarodne mojstrske tečaje za mlade glasbenike. Poleg dejavne zborovodske kariere je Ints Teterovskis tudi nadarjen baritonist.

 

Danica Pirečnik (1954), glasbena pedagoginja in zborovodkinja, je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo. Leta 1978 je prevzela vodenje dekliškega zbora Gimnazije Velenje in ga leta 1987 razširila v mešani mladinski pevski zbor. Prve pomembne zborovske uspehe je dosegala prav z omenjenima zboroma na nacionalnih tekmovanjih, v širšem evropskem prostoru in v Kanadi. Že od nastanka (1999) vodi v Velenju Šaleški akademski pevski zbor. Med številnimi pomembnimi dosežki so ji poleg zlatih plaket na slovenskih zborovskih tekmovanjih in prvih mestih ter zlatih priznanjih v tujini najbolj pri srcu leta 1998 osvojeni grand prix na mednarodnem zborovskem tekmovanju KATHAUMIXW v Kanadi, leta 2009 osvojeni grand prix na zborovskem tekmovanju v Varni in leta 2010 finalni nastop na tekmovanju za veliko nagrado Evrope prav tako v Varni (zadnja dva s Šaleškim APZ). S svojimi zbori je izvedla tudi vrsto slovenskih zborovskih novitet. Za prispevek k razvoju slovenskega zborovstva in oblikovanja zborovske kulture je leta 1996 prejela državno priznanje Gallusovo plaketo, v Velenju pa Napotnikovo plaketo za izjemne dosežke v kulturi. Dejavna je tudi kot članica strokovnih žirij na slovenskih zborovskih revijah in tekmovanjih. Po mnenju strokovne kritike so njene vrline, ki odlikujejo njene prepričljive in pretanjene zborovske interpretacije, muzikalnost, strokovni pristop, glasbeni okus in sugestivna moč.

 

Marko Vatovec je po končanem študiju zborovodstva in glasbenega pouka na Pedagoški akademiji v Ljubljani na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom dr. Mirka Cudermana končal študij glasbene pedagogike. Za tem je nadaljeval študij dirigiranja in uspešno diplomiral v razredu Antona Nanuta in se strokovno izpopolnjeval pri različnih predavateljih v tujini. Svojo dirigentsko pot je začel z dirigiranjem srednješolskim zborom v Kopru in Ljubljani in z njimi dosegal lepe uspehe na nacionalnih tekmovanjih.
Prvo redno službo je dobil kot dirigent asistent pri Slovenskem komornem zboru. Kmalu za tem so ga povabili z Akademije za glasbo v Ljubljani in mu ponudili mesto asistenta stažista. Tam še zdaj deluje kot izredni profesor za zborovsko dirigiranje in zborovsko petje.
Dirigiral in vodil je različne ansamble, bil eden ustanoviteljev srednješolskega zbora Veter, vodil je Obalni oktet, sodeloval z vokalno skupino Ecce, zborom Vox Europae, Slovenskim komornim zborom, vodil je Obalni komorni in simfonični orkester. Je član različnih tekmovalnih žirij, predavatelj na nacionalnih in mednarodnih simpozijih. V svojem dolgoletnem umetniškem delovanju je krstno izvedel in bil pobudnik za nastanek vrste slovenskih zborovskih in vokalno-instrumentalnih del.

 

 

 

 

 

Programska knjižica

 

Programska knjižica tekmovanja
(pdf, 8 MB)

 

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in območna izpostava Maribor


Mestna občina Maribor

 

Zveza kulturnih društev Maribor
Zveza kulturnih društev Slovenije