SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2015/16

 

SCENOGRAFIJA – OBLIKOVANJE ODRSKEGA PROSTORA

(mentorica: Ana Rahela Klopčič)

Ljubljana, 12. in 19. marec 2016

 

  1. Scenografija
 

Namen izobraževanja je predstaviti scenografijo kot oblikovanje prostora zgodbe ter kako prenesti prostor zgodbe na oder ter ga oblikovati v prostor igre. Udeležencem bodo predstavljeni principi oblikovanja scenografije, spoznali pa se bodo tudi s konkretnimi rešitvami in materiali. Izobraževanje je namenjeno scenografom in režiserjem različnih odrskih prireditev: gledaliških in plesnih predstav, koncertov, proslav…

Izobraževanje bo predstavilo scenografijo kot oblikovanje prostora zgodbe. Pojasnilo bo osnovne principe, vprašanje merila, atmosfere, svetlobe in odra kot prostora, kjer se realno prepleta z imaginarnim. Dotaknilo se bo tudi prostorov, ki niso nujno vezani na gledališče, vendar odpirajo pogled na različne prostore v arhitekturi, mestu in naravi kot uvod v likovni svet nasploh. Gledališkega odra ne bo predstavilo zgolj kot »zaprte škatle«, temveč bo scenografijo definiralo kot preplet prostora, časa, gibanja in svetlobe na odru.
V drugem delu izobraževanja bodo udeleženci predstavili scenografsko idejo za konkreten ali imaginaren projekt in ga z mentorico in ostalimi udeleženci analizirali ter dodelali rešitve.


Trajanje in potek izobraževanja


Delavnica bo potekala 12. in 19. marca 2016 od 10.00 do 16.00 v Ljubljani.


Cena delavnice (z vklj. DDV) je 60,00 EUR 


O MENTORICI

Ana Rahela Klopčič je diplomirala na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Izkušnje si je pridobivala še na televiziji in pri filmu. Leta 2003 je na Kvadrienalu v Pragi predstavila projekt na temo Shakespearovega Leara A Lear for Our Times. Leta 2006 je magistrirala na AGRFT iz scenografije in se dokončno usmerila v poklic samostojne scenografke. Začela je pri diplomskih predstavah študentov AGRFT, nato v Šentjakobskem gledališču in na malih odrih, med drugim v SNG Maribor, Mestnem gledališču ljubljanskem in SNG Drama, na velikem odru SNG Nova Gorica in SSG Trst. Leta 2005 je na mednarodnem festivalu igranih predstav poklicnih gledališč za otroke prejela nagrado zlata paličica za scenografijo v predstavi Snežna kraljica v izvedbi Drame SNG Maribor. Poseben izziv ji je pomenilo sodelovanje pri nekaj lutkovnih predstavah v Ljubljani in Mariboru in scenografije na velikem odru, predvsem v SNG Nova Gorica. Vsako leto ima niz predavanj na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici.


 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

 

Rok prijave: petek, 4. marec 2016

 

Elektronsko prijavo:


sprejemamo do zaključka posameznega prijavnega roka oz. do zapolnitve prostih mest.


Po prejemu prijavnice vam bomo poslali predračun (in položnico). Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije!


V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

 

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

 

 

OBLIKOVANJE ZVOKA

 

SCENOGRAFIJA – OBLIKOVANJE ODRSKEGA PROSTORA

 

OBLIKOVANJE ODRSKE SVETLOBE

 

KOSTUMOGRAFIJA

 

OBLIKOVANJE GLEDALIŠKE MASKE