SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2017/18

Naziv seminarja:

 

TELO/GLAS/BESEDILO – raziskovanje igralčevega potenciala

     

Kraj izvedbe:

 

Nova Gorica

Termini:

 

18. november 2017

Mentorji:

 

Maja Gal Štromar

Cena:

 

40,00 EUR

Rok prijave:
 

torek, 14. november 2017 oz. do zapolnitve mest.

Namen delavnice

Namen delavnice je hitri pregled tehnik in metod, ki nam pomagajo pri izoblikovanju gledališkega monologa in vloge, predvsem pa pri harmoniziranju vseh psihofizičnih potencialov igralca: telo, glas, gib, tekst, čustveni naboj, ter tako ustvariti suveren, prepričljiv in celosten gledališki lik. Delo bo temeljilo na tehnikah šole Jacquesa Lecoqa pa tudi ostalih velikanov gledališke igre. Na delavnici bomo poskušali izoblikovati gledališki monolog skozi prenos zunanjih dinamik (predvsem delo z glasbo, elementi, materiali) in njihove aplikacije na igralca (doziranje dinamik, itd.). 


Vsebina delavnice

Delavnica bo predstavila tehnike in metode, kako se izogniti »suhoparnemu« in konvencionalnemu pristopu k oblikovanju gledališkega monologa in lika, »zgolj mentalnemu, racionalnemu« delovanju, in psihologiziranju ter razširiti polje delovanja na vse nivoje naše prezence. Na tak način bomo odkrivali nove razsežnosti in možnosti, ki so ne le nujne v delu vsakega gledališčnika, temveč tudi zabavne in presenetljive, saj nam odpirajo nove poglede na neverjetne razsežnosti naših osebnih potencialov.

 

Kot osnova za delo bodo služili krajši monologi, ki se jih udeleženci morajo naučiti na pamet (poljubne tematike, do minimalno 10 vrstic, po možnosti ne poezije).


Komu je delavnica namenjena?

Delavnica je zaradi svojega pristopa primerna za gledališke igralce, pa tudi plesalce, mentorje in režiserje.

 

Trajanje in potek izobraževanja

Delavnica bo potekala v soboto, 18. novembra 2017, od 9. do 13. in od 14. do 18. ure v točki ZKD Nova Gorica, Ulica Gradnikove brigade 25, Nova Gorica.

Obseg izobraževanja je 10 ur. Udeleženci bodo na koncu seminarja prejeli potrdilo o opravljenem strokovnem izobraževanju. V skladu s 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje vrednoti z 0,5 točke.

 

Cena delavnice

Cena je 40,00 EUR (z DDV).

 

Rok prijave

Prijave sprejemamo do zaključka prijavnega roka oz. do zapolnitve prostih mest.

ROK PRIJAVE: torek, 13. november 2017 oz. do zapolnitve mest.    

Po prejemu prijavnice vam bomo poslali predračun. Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije!
                  

O mentorici

Maja Gal Štromar je vsestranska umetnica: igralka, pesnica in pisateljica, prevajalka, gledališka pedagoginja. Sicer diplomirana romanistka je diplomantka Mednarodne šole za gledališče Jacquesa Lecoqa v Parizu. V gledališču je tako doma kot v tujini odigrala 41 vlog in posnela več kot 30 filmov. Izdala je 12 avtorskih knjig, od tega štiri pesniške zbirke (Goga 66000, (Na predpomlad mi reci ti, Že češnječas ter pesniška zbirka s CD Boginja z zamudo – Dea in ritardo), pet romanov (Amigdalino srce, Lju.beznica ali Svetloba po dekretu, Misli name, ko ti je lepo, Potaknjenci in 7kg do sreče), monodramo Alma Ajka, ki je slovensko-arabska izdaja Aleksandrijske Knjižnice ter gledališki vademecuum s pravljico Črkolandija in pravljico Dobrodelna pravljica Anina Zvezdica. Na izid pri Založbi Goga čaka roman Ženska drugje. Piše gledališka besedila za otroške predstave, radijske igre za odrasle in mladinske igrane igre v več delih. Leta 1991 je prejela Severjevo nagrado za igralske dosežke. Odlomek njenega romana Misli name, ko ti je lepo v angleškem jeziku je bil leta 2017 izbran za objavo v zborniku BEF Best European Fiction 2017, Dalkey Archive Press.


Svoje bogate izkušnje posreduje tudi ljubiteljskim gledališkim ustvarjalcem preko številnih gledaliških delavnic. Je tudi dolgoletna strokovna spremljevalka in selektorica srečanj in festivalov v okviru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

    

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

samostojni strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si