SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2018/19

Naziv seminarja:

 

GLEDALIŠKA IGRA
ROJSTVO LIKA – ustvarjanje gledališkega lika

     

Kraj izvedbe:

 

Maribor

Termini:

 

13. - 14. 4. 2019

Mentorji:

 

Matevž Biber

Cena:

 

50,00 EUR ( za člane gledaliških skupin na območju OI JSKD Maribor je brezplačno)

Rok prijave:
 

ponedeljek, 8. april 2019 oz. do zapolnitve mest

Delavnica je namenjena vsem ljubiteljskim igralcem , režiserjem in mentorjem gledaliških skupin. Za udeležbo niso potrebne predhodne izkušnje.

Vsebina

Glavna tema delavnice bo delo igralca na samem sebi pri ustvarjanju svoje vloge. Kako nastaja vloga? Skozi katere stopnje in načine dela gre igralec, ko poskuša vdihniti liku življenje? Na kakšne težave naleti? Na podlagi specifičnosti vloge in predvsem posameznika bomo iskali karakter lika, njegovo ozadje, lastnosti. Postopoma bomo zastavljen lik nadgrajevali: obnašanje lika v različnih okoliščinah, odnos do soigralca in prostora. Preko dodajanj različnih okoliščin bomo priča transformaciji v spontani in celostni gledališki karakter. Tako zastavljen in osvojen lik bomo povezali s konkretnim dramskim tekstom. Pri kreiranju likov se bomo srečali z različnimi metodami dela.


Dotaknili se bomo vseh teh vprašanj.
Zanimalo nas bo igralčevo telo, odnos igralca do prostora in odnos med dvema igralcema. Sprostili bomo domišljijo. Iste prizore bomo uprizarjali na različne načine, pod različnimi pogoji in pri tem raziskovali emocije in odnose, nujno potrebne pri gradnji posamezne vloge.

Trajanje delavnice

Delavnica bo potekala v soboto, 13. aprila in v nedeljo, 14. aprila 2019, vsak dan od 10. do 17. ure, v Karanteni, Pobreška cesta 20, 2000 Maribor.

Cena

Cena delavnice (oba dneva) je 50,00 EUR (z DDV). Člani gledaliških skupin, ki delujejo na območju OI JSKD Maribor, imajo brezplačno udeležbo.


Rok prijave

Rok prijave je ponedeljek, 8. april 2019 oz. do zapolnitve mest.

PRIJAVE so možne izključno preko e-prijavnice:

V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice. Najmanjše število prijav: 10.

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

O mentorju

Matevž Biber se je rodil leta 1981 v Ljubljani. Zaradi diplomatske službe staršev je štiri leta svojega otroštva preživel v Parizu, nato je v Ljubljani končal gimnazijo ter se vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je študiral pod mentorskim vodstvom Jožice Avbelj in Dušana Mlakarja. Študij je zaključil z diplomsko uprizoritvijo Samotni zahod irskega dramatika Martina McDonagha v režiji Andreja Jusa. Svojo profesionalno pot je začel z vlogo Martina Krpana v plesnogledališkem projektu Martin Krpan v režiji Dušana Teropšiča ter v produkciji Cankarjevega doma in neodvisnega kulturnega zavoda KUD Nor. Sledile so vloge v Mestnem gledališču ljubljanskem, Anton Podbevšek Teatru Novo mesto, Gledališču za otroke in mlade Ljubljana ter vloge v projektih izveninstitucionalnih gledališč (Gledališče Glej, Bunker, Celinka – društvo za sodobni ples, Dance Web-Europe, Les Ballets du Grand Maghrebs, KVS, Ultima vez, ŠKUC, Art radionica Lazareti, Muzeum, idr.) Od leta 2007 je stalni član SNG Drama Maribor.
Deluje kot mentor mladinskih gledaliških skupin ter vodi delavnice za ljubiteljske gledališke ustvarjalce.


Dodatne informacije

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

samostojni strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

 

Katarina Barbara Simončič

Tel: 02 234 21 15
E- pošta: katarina.simoncic@jskd.si