SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2019/20

Naziv seminarja:

 

KREATIVNA MIZANSCENA

     

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana

Termini:

 

marec 2020

Delavnica je prestavljena. Novi datum bo pravočasno javljen.

Mentorica:

 

Anđelka Nikolić

Cena:

 

120,00 EUR (z že vštetim DDV)

Rok prijave:

 

ponedeljek, 16. marec 2020 oz. do zapolnitve mest

 

Kreativna mizanscena

Delavnica »Kreativna mizanscena« spodbuja intuicijo in ustvarjalnost ter ponuja različne uprizoritvene načine.  Z analizo dramskega besedila, različnimi fizičnimi vajami, igralskimi improvizacijami in s skupinsko igro bomo raziskovali zanimive mizanscenske rešitve posameznega lika in celotnega ansambla.
Analizirali bomo didaskalije, direktni govor in dramske situacije iz enodejanke, v iskanju gibanja, ki ponazarja fizično pojavnost in psihologijo dramskih oseb. Ukvarjali se bomo se z vprašanji: ali je lik aktiven/pasiven? Kako, koliko in zakaj se premika? Kakšen je njegov odnos do prostora? Kakšen je njegov odnos do sebe in drugih v prostoru?

Spodbujali bomo individualno delo in subjektivno doživljanje igralca. Na primer: igralci bodo sami izbrali najpomembnejšo repliko dramske osebe ter si zamislili in skupaj s partnerjem/partnerji razvijali situacijo, v kateri se ta replika izgovori.
Enostavne in zanimive fizične vaje – individualne, v paru in skupne – bodo pomagale, da brez pomoči koreografa poiščemo mizanscenske rešitve za skupinske prizore v predstavi. Kombinirali bomo znane tehnike ter lastne režijske in pedagoške izkušnje mentorice delavnice.

Raziskovali bomo različne tipe odnosov med mizansceno in govorom (poudarjanje, dopolnjevanje, kontradikcijo, ponavljanje ...), ki razpirajo velik prostor za igro in gledališko ustvarjanje.

TRAJANJE IN POTEK DELAVNICE:

Delavnica bo potekala 2 zaporedna vikenda od 10:00 do 16:00 ure
sobota in nedelja, 21.–22. marec 2020 in
sobota in nedelja, 28.–29. marec 2020

v dvorani Skladovnica na Beethovnovi 5 v Ljubljani.

Delavnica je prestavljena. Novi datum bo pravočasno javljen.

CENA DELAVNICE

Cena delavnice je 120,00 EUR (z že vštetim DDV).

Prijava

Izpolnite elektronsko prijavo:

Prijave zbiramo do ponedeljka, 16. marca 2020, oz. do zapolnitve prostih mest.

V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove projekt.

Najmanjše število prijav: 10.

Po prejemu prijavnice vam bomo poslali predračun (in položnico). Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije!

Obseg izobraževanja je 26 ur. Udeleženci bodo na koncu delavnice prijeli potrdilo o opravljenem strokovnem izobraževanju. V skladu s 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje vrednoti z 1,5 točke.

O MENTORICI:

Anđelka Nikolić je rojena 1977. Diplomirala je na Filološki fakulteti v Beogradu, na oddelku za francoski jezik in književnost, in na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, na oddelku za gledališko in radijsko režijo. Svoje znanje je izpopolnjevala na različnih seminarjih in delavnicah.

Režirala je več kot 30 gledaliških predstav klasičnih in sodobnih avtorjev v gledališčih v Kikindi, Kragujevcu, Novem Sadu, Zrenjaninu, Beogradu (Narodno pozorište, Bitef teatar, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212), Ljubljani, Celju, Kopru, Reki.

Sodelovala je na številnih festivalih in prejela številne nagrade za režijo (Sterijino nagrado, Nagrado Festivala klasike, Festivala profesionalnih gledališč Srbije itn.) V okviru Umetniške skupine Hop.la! in Zavoda SeVeDa sodeluje v različnih umetniških in raziskovalnih projektih, kot režiserka, dramaturginja in moderatorka delavnic.

 

DODATNE INFORMACIJE

   

Jan Pirnat

producent za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 528
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: jan.pirnat@jskd.si

   

Franci Cotman

Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: franci.cotman@jskd.si