SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2020/21

 

Naziv seminarja:

 

KRALJESTVO ŽIVALI: IZDELAVA MARIONETE

     

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana

Termini:

 

september in oktober 2021

Mentorica:

 

Eka Vogelnik

Cena:

 

70,00 EUR (z že vštetim DDV) za celotno delavnico
V ceno je vključeno študijsko gradivo v vrednosti 45,00 eur (Eka Vogelnik: Od lutke do lutke, Eka Vogelnik: Črta, barva, prostor, slika)

Rok prijave:

 

prijave so zaključene!

 

VSEBINA

V seminarju, ki je namenjen lutkovnim ustvarjalcem in likovnim ustvarjalcem, ki jih zanima lutkovna tehnologija, se bomo seznanili z marionetami iz žice in papirne mase, ki imajo členjeno telo  in gibljive dele, ki jih lutkar lahko oživlja z vodilom.

V štirih srečanjih se bomo naučili izdelati marioneto od skice živalske marionete do obešanja na vodila. Po lastni skici (skica živali in kje si želimo gibljive dele)  bomo izdelali skelet iz žice in ga prekrili s papirno maso. Skupaj bomo pripravili tudi vodilo na katere bomo na koncu obesili marionete. Še pred tem se bomo naučili izbrati barvno shemo naše marionete in prilagoditi poslikavo prostorskim oblikam delov in videzu bodoče marionete.

KDAJ IN KJE?

Delavnica bo potekala 4 zaporedne torke v septembru in oktobru (torek 21. september 2021, torek 28. september 2021, torek 5. oktober 2021 in torek 12. oktober 2021) od 17:00 do 20:00 v Likovni delavnici JSKD (Beethovnova 5, Ljubljana)

PROGRAM:

torek, 21. september 2021, od 17:00 do 20:00

SKICA IN SKELET

Vsak si izbere svojo žival in jo nariše. Nato se pomenimo, kje si vsak želi, da bi se njegova živalska marioneta premikala. Sledi risanje tehnološke risbe in na njeni podlagi oblikovanje posameznih delov iz žice. Oblikovane dele nato prekrijemo s papirnim selotejpom.

torek, 28. september 2021, od 17:00 do 20:00

MESO IZ PAPIRNE MASE

Pripravimo papirno maso: natrgamo papir, ga zmeljemo, pripravimo tapetno lepilo in ga zmešamo z lepilom. S papirno maso prekrijemo in oblikujemo dele marionete in jih damo sušit. Lotimo se še priprave vodila: odžagamo primerne dele palčk, jih med seboj pritrdimo z očesnimi in lesnimi vijaki.

torek, 5. oktober 2021, od 17:00 do 20:00

ŽIVALSKE MARIONETE IN NJIHOVE VAROVALNE BARVE

Posušene dele marionete lahko še malo pobrusimo, nato pa grundiramo z belo barvo. Na listu naredimo barvno shemo bodoče marionete z barvnimi kontrasti. Medtem se je grund posušil in se lahko lotimo poslikave marionetnih delov. Poslikavo prilagajamo prostorskim oblikam delov in videzu bodoče marionete.

torek, 12. oktober 2021, od 17:00 do 20:00

LUTKE POSTANEJO MOBILNE

Pobarvane dele povežemo in finaliziramo z morebitnimi nalepljenimi dodatki. Nato se lotimo navezave marionete na vodilo. Pomagamo si v dvojicah, eden drži marioneto, drugi pa jo navezuje. Ko so vse marionete navezane, preizkusimo kako se premikajo, kako spregovorijo ali zapojejo v kratkih prizorih živalske evrovizije ali cirkusa.

Obseg izobraževanja je 16 ur. Udeleženci bodo na koncu delavnice prijeli potrdilo o opravljenem strokovnem izobraževanju. V skladu s 16. oz. 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se izobraževanje vrednoti z 1 točko.

CENA DELAVNICE:

70,00 EUR (z že vštetim DDV) za celotno delavnico
V ceno je vključeno študijsko gradivo v vrednosti 45,00 EUR (Eka Vogelnik: Od lutke do lutke, Eka Vogelnik: Črta, barva, prostor, slika)

PRIJAVA:

Izpolnite elektronsko prijavo:


ROK PRIJAVE:

prijave so zaključene!

sreda, 15. september 2021 oz. do zapolnitve mest.

V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

Material za izdelavo je vključen v ceno delavnice. Ob potrditvi prijave prejmete navodila katera osnovne pripomočke/orodje je zaželeno, da si priskrbite udeleženci sami.

Ob izvajanju delavnice se bodo upoštevala vsa higienska priporočila za preprečevanje okužb z novim koronavirusom sars-cov-2 (Covid-19) pri izvajanju skupinskih kulturnih dejavnosti.

O MENTORICI:

Eka Vogelnik

Eka Vogelnik je diplomirana arhitektka in slikarka. Deluje kot ilustratorka, scenografka in kostumografka ter režiserka otroških lutkovnih predstav in TV-oddaj. Doslej je ilustrirala več kot štirideset knjig za otroke. Likovno je opremila kakih petdeset dramskih in plesnih predstav ter dvajset televizijskih oddaj. Od leta 1992 vodi marionetno skupino Kinetikon, ki ji omogoča razvijanje lutkovne likovnosti, režije, animacije in tehnologije. Je tudi avtorica priročnika Od lutke do lutke, Priročnik o izvoru, pedagoški rabi in ustvarjanju lutk.

DODATNE INFORMACIJE

 

Jan Pirnat

 

 

 

Jan Pirnat

producent za gledališko in lutkovno dejavnost

Tel: 01/ 2410 528

E- pošta: jan.pirnat@jskd.si

   

Monika Ivančič Fajfar

producentka za področje likovne dejavnosti

telefon: 01/24 10 515

e-pošta: monika.ivancic-fajfar@jskd.si