SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2020/21

Naziv seminarja:

 

UPRIZARJANJE PRAVLJICE

   

Kraj izvedbe:

 

spletne delavnice

Termini:

 

april 2021

Mentorica:

 

Tjaša Črnigoj

Cena:

 

25,00 EUR (z že vštetim DDV) za celotno delavnico,

15,00 EUR (z že vštetim DDV) za študente, dijake, upokojence, brezposelne in udeležence ŠtudenTeater 6.0

Rok prijave:

 

sreda, 24. marec 2021 oz. do zapolnitve mest

 

Namen delavnice je razpirati vprašanja, ki udeleženke vodijo onkraj samoumevnosti in jih vabijo, da odkrivajo ustvarjalne možnosti, ki so nepričakovane in vznemirljive. Obenem pa bodo na delavnici razprta vprašanja tudi strukturirale, saj jih bodo umeščale v posamezne faze in paradigme gledališkega ustvarjanja. Zelo pomembno je namreč, kdaj se vprašamo katero vprašanje in na osnovi česa sprejemamo bistvene odločitve v zvezi z uprizoritvijo.

 

Pravljice so – posebej ko govorimo o uprizoritvah za otroke – priljubljeno izhodišče za gledališko ustvarjanje. Tuje niso niti gledališkemu ustvarjanju za odrasle. Toda če se sami lotimo uprizarjanja pravljice, naletimo na ogromno vprašanj. Naj odrsko priredbo pravljice napišemo vnaprej ali naj jo na vajah razvijamo skupaj z igralci? Moramo biti zvesti neki določeni različici pravljice ali jo lahko oblikujemo po svoje? Zakaj pravzaprav uprizarjamo neko pravljico; kaj bi radi z njo sporočili ali pa – bolj natančno – povzročili? In kako doseči, da se bo naša namera uresničila? Kako zasnovati kostume in sceno? Kaj pa zvok in glasba? In kako napraviti kompozicijo celote? Začeti na začetku ali nekje drugje – na primer na koncu? Kaj pa če pravljico povemo iz neke popolnoma nepričakovane perspektive – na primer s perspektive Pepelkine kočije, ki je pravzaprav buča? Ali pa če v uprizoritvi sploh nič ne povemo – če napravimo uprizoritev brez besed? In tako dalje in tako dalje. Možnosti je – kot pri vsakem ustvarjalnem početju – neskončno ali pa vsaj ogromno. Kako ostati v stiku z vsemi temi možnostmi, obenem pa jih nekako strukturirati?

Delavnica bo predvsem praktične narave. Udeleženke_ci bodo spoznale_i nekaj vaj, postopkov in orodij, ki se jih lahko poslužijo pri uprizarjanju pravljice. Delavnica je namenjena odraslim ljubiteljskim gledališkim ustvarjalkam_cem, ki jih zanima uprizarjanje pravljic in avtorsko ali snovalno gledališče. Primerna je tako za pedagoške delavke_ce kot tudi za neodvisne ustvarjalke_ce; za tiste, ki delajo z mladimi oz. za mlade, kot tudi za tiste, ki delajo z odraslimi oz. za odrasle. Primerna je tako za manj izkušene kot za bolj izkušene ustvarjalke.

Delavnica bo potekala v obliki dveh 90 minutnih spletnih predavanj (ZOOM).

PROGRAM:

četrtek, 1. april 2021 od 18.00 do 19.30

-       izbor materiala oz. pravljice
-       igriva analiza besedila oz. pravljice
-       raziskava

četrtek, 8. april 2021 od 18.00 do 19.30

-       uprizoritveni koncept
-       odrska priredba in snovalno gledališče
-       vloga gledalca_ke

CENA DELAVNICE

25,00 EUR (z že vštetim DDV) za celotno delavnico,

15,00 EUR (z že vštetim DDV) za študente, dijake, upokojence, brezposelne in udeležence ŠtudenTeater 6.0

PRIJAVA

Izpolnite elektronsko prijavo:

Prijave zbiramo do srede, 24. marca 2021, oz. do zapolnitve prostih mest.

V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice. Najmanjše število prijav: 10. Število mest je omejenih. Delavnica sprejme največ 15 udeležencev. Po prijavi vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

O MENTORICI:

Tjaša Črnigoj

Tjaša Črnigoj je gledališka režiserka, filozofinja in literarna komparativistka. Kot gledališka režiserka in avtorica deluje tako na institucionalni kot na neodvisni sceni. Gledališča se loteva izrazito snovalno, pri čemer s soustvarjalkami_ci izhaja tako iz kanona svetovne dramatike kot nedramske literature in pravljic ter nazadnje tudi dokumentarnega gradiva. Zanima jo povezovanje mitskega, pravljičnega in arhetipskega z vprašanji, problemi in nevralgičnimi točkami, ki so izrazito sodobni. Njen ustvarjalni izraz zaznamujejo fizičnost, karnevalskost in humor. V svojih uprizoritvah se pogosto spogleduje z umetnostjo performansa.

 

DODATNE INFORMACIJE

   

Jan Pirnat

producent za gledališko in lutkovno dejavnost

E- pošta: jan.pirnat@jskd.si

   

Franci Cotman


E- pošta: franci.cotman@jskd.si