SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2023/24

 

Playback gledališče

Naziv seminarja:

 

OSNOVE PLAYBACK GLEDALIŠČA : Grajenje skupnosti z improvizacijami

     

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana (Cankarjeva ulica 5, Ljubljana)

Termini:

 

24. – 26. 5. 2024

Mentorica:

 

Nadia Cicurel (Kanada),
so-mentorica: Katja Ropret Perne (Slovenija)

Cena:

 

100,00 EUR (z že vštetim DDV) za celotno delavnico.

Rok prijave:
 

15. maj 2024, oz. do zapolnitve mest

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in DRAMALOG – gledališka pedagogika prirejata PLAYBACK GLEDALIŠČE.

V okviru Playback gledališča uprizarjamo osebne zgodbe, ki nam jih zaupajo gledalci. S tem ustvarjamo odprt prostor v katerem svoje mesto najdejo osebne zgodbe vseh sodelujočih. Pri tem razvijamo specifične oblike gledaliških improvizacij.

Playback gledališče se je razvilo v 70ih letih okrog Jo Salas in Johanatona Foxa in temelji na grajenju skupnosti in vključevanju posameznikov z deljenjem in uprizarjanjem njihovih zgodb. V več vidikih se povezuje s pri nas bolj uveljavljenimi gledališkimi in terapevtskimi metodami in tehnikami: gledališče zatiranih in psihodrama. Playback gledališče se je do danes v mednarodnem prostoru uveljavilo in razvilo različne načine uporabe tehnik z različnimi ustvarjalnimi in socialnimi konteksti.

V okviru seminarja bomo raziskovali spontanost, ustvarjalnost in veščine poslušanja. Spoznali se bomo z različnimi uporabami Playback gledališča. S preizkušanjem in vajami bomo spoznavali osnove gledališke tehnike, ki v slovenskem prostoru še nima tradicije.

Delavnica je namenjena učiteljem, svetovalnim delavcem in pedagogom, mentorjem gledaliških skupin, izvajalcem gledališča zatiranih in psihodrame in improvizatorjem.

Več: www.playbackcentre.org

Za udeležbo niso potrebne predhodne izkušnje.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Največje število udeležencev : 12

PROGRAM:

petek, 24. maj 2024 od 18.00 do 21.00
Spoznali se bomo s pomočjo tehnik sociometrije ter se začeli učiti najosnovnejše oblike Playback gledališča: žive slike idr.

sobota, 25. maj 2024 od 10.00 do 13:00 in od 14:30 do 19.00
Raziskovali bomo več različnih kratkih oblik Playback gledališča (prehod, pari, zbor ...) ter tehniko imenovano "dolga zgodba". Pripravili se bomo na to, da se bomo podali skozi celoten lok Playback predstave.

nedelja, 26. maj 2024 od 10.00 do 13.00
Vrnili se bomo k našim izkušnjam in se poglobili v teorijo Playback gledališča

TRAJANJE:

17 pedagoških ur

CENA DELAVNICE:

100,00 EUR (z že vštetim DDV) za celotno delavnico.

PRIJAVA:

Izpolnite elektronsko prijavo:

https://forms.gle/CzvMEpMSb58gSNrT8

ROK PRIJAVE:

sreda, 15. maj 2024, oz. do zapolnitve mest.

V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

Največje število prijav: 12.

Po prijavi vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

Mentorica:

Nadia Cicurel

Nadia Cicurel (Kanada) se s Playback gledališčem raziskovalno ukvarja od 2008. Delovala je na področju Južne in Severne Amerika. Leta 2012 se je pridružila Promito Playback gledališču v Montrealu (Kanada), v okviru katerega redno sodeluje v projektih in vodi tematske delavnice in posebne intervencije o ustrahovanju v šolah s programom »Nič več ustrahovanja« v osnovnih šolah. Po zaključku študija na Center of Playback Theare je leta 2023 je postala predavateljica na Associate School of Playback Theatre, kjer poučuje Playback gledališče v francoskem jeziku. Nadia Cicurel se aktivno ukvarja tudi z Gledališčem zatiranih. Diplomirala je s področja skupnostnega gledališča (community theater) (Theatre and Development, Concordia University). Deluje tud na področju lutkovnega in klovnskega gledališča. Več na : www.nadiacicurel.com

 

Katja Ropret Perne  

 

SO-MENTORICA: Katja Ropret Perne - DRAMALOG – gledališka pedagogika - (Slovenija) deluje kot samostojna ustvarjalka na področju gledališke pedagogike. Pri svojem delu sodeluje z različnimi organizacijami in javnimi zavodi. Izvaja programe drame v izobraževanju za osnovne šole, vodi gledališke skupine otrok in odraslih ter je izvajalka različnih projektov neformalnega izobraževanja s pomočjo gledaliških metod. Največ izkušenj si je pridobila z večletnim delom gledališke pedagoginje na Češkem, v organizaciji SVČ Lužánky, kjer se je tudi učila ter sodelovala s številnimi strokovnjaki s tega področja.

 

DODATNE INFORMACIJE

   

Jan Pirnat

producent za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 528
M: 031 381 238
E- pošta: jan.pirnat@jskd.si