SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2013/14

Naziv seminarja:

 

GLEDALIŠKA ŠOLA - IGRA

     

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana (Kult3000, Metelkova)

Termini:

 

 

 

 

11., 18. in 25. novembra 2013

2., 9. in 16. decembra 2013,

6., 13., 20. in 27. januarja 2014

od 18. do 21.30 ure.

Mentorji:

 

 

Vanja Slapar, Viktor Ljubutin

 

Cena:

 

 

120,00 EUR (z DDV)

 

Rok prijave:
 

7. november 2013

 

 

 

Igralska šola je namenjena vsem ljubiteljskim gledališkim igralcem, tako začetnikom, kot tistim, ki bi radi svoje znanje dopolnili in nadgradili, ter vsem, ki se srečujejo z javnim nastopom. Različne delavnice obravnavajo različne odrske izraze, nujno potrebne za oblikovanje gledališkega lika in predstave. Delavnice priporočamo tudi mentorjem gledaliških skupin, saj je za vodenje skupine nujno potrebno poznavanje delovanja igralca.

 

VSEBINA

Sistem Stanislavskega, v angleško govorečih deželah poznan kot »Method acting«, temelji na zavestnem in profesionalnem pristopu k igranju in nudi igralcu, ko ga dodobra osvoji, izjemne možnosti za doseganje ustvarjalnih rezultatov na področju dramske igre. Gre za temeljni sistem igralske tehnike, iz katerega izhajajo praktično vse ostale tehnike in je pra-sistem modernega gledališča.

Glavni cilj delavnice gledališke igre bo umetniško prepričljiva podoba odrskega življenja in živ, prepričljiv, verodostojen igralec na odru. S pomočjo vaj in igralskih tehnik bomo spoznavali razliko med gledališčem »prikazovanja« in gledališčem »doživljanja«, poskušali se bomo znebiti klišejev in priti v ustvarjalno stanje. Naučili se bomo, kako se vživeti v vlogo, kako na odru resnično videti, slišati in čutiti, kako vzpostaviti stik s partnerjem, spraševali se bomo o razlikah med gledališko in filmsko igro in še mnogo, mnogo drugega. Skušali bomo pridobili dovolj trdne igralske temelje, da nas viharji, ki nas čakajo na poti našega nadaljnjega ustvarjanja, ne bodo mogli več »odpihniti« s prave poti.
Po sistemu Stanislavskega so poleg gledaliških ustvarjalcev ustvarjali in še ustvarjajo številni legendarni hollywoodski igralci – Stella Adler, Anthony Quinn, Gregory Peck, Merilyn Monroe, Marlon Brando, Al Pacino, Meryl Streep in drugi.

 

 

O MENTORJIH

Vanja Slapar

 

Vanja Slapar, igralka, je diplomirala na Ruski akademiji za dramsko umetnost v Moskvi. Nekaj sezon je bila članica ansambla SLG Celje, igrala pa je še v Mestnem gledališču Ljubljanskem, Mestnem gledališču Ptuj in gledališču Satirikon. Od leta 1996 dalje se ukvarja s poučevanjem dramske igre, prevaja dramske tekste in besedila s področja gledališke teorije, oblikovala pa je tudi številne vloge v filmski in TV produkciji.

 

 

 

Viktor Ljubutin

 

Viktor Ljubutin, igralec in režiser je diplomiral na Ruski akademiji za dramsko umetnost v Moskvi. Podpisal je številne režije v Mestnem gledališču Ljubljanskem, Gledališču Satirikon in Mestnem gledališču Ptuj, veliko pa nastopa tudi v slovenskih filmih in nadaljevankah. Prevaja dramske tekste in besedila s področja gledališke teorije, posebej pa se poveča tudi pedagoškemu delu in poučevanju dramske igre in režije.

 

 

 

 

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

Delavnica bo potekala v dvorani KULT3000 na Metelkovi 2b (bivša vratarnica) na muzejski ploščadi Metelkova v Ljubljani.


Delavnica bo potekala 10 zaporednih ponedeljkov (s premorom med božično-novoletnimi prazniki): 11., 18. in 25. novembra, 2., 9. in 16. decembra 2013, potem pa spet po novem letu, 6., 13., 20. in 27. januarja 2014 od 18. do 21.30 ure.

 

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave: četrtek, 7. november 2013 oz. do zapolnitve mest.

Izpolnjeno priloženo PRIJAVNICO pošljite najkasneje do zgoraj navedenega datuma prijavljenega sklopa na e-naslov: franci.cotman@jskd.si ali na naslov: JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana.


V primeru premajhnega števila prijav lahko organizator odpove izvedbo delavnice.

Najmanjše število prijav: 10.


Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.

Kotizacijo je možno poravnati v obrokih. Najmanjši obrok je 100 EUR (označite na prijavnici). Prijavi obvezno priložite kratek opis vaših dosedanjih gledaliških izkušenj!

 

 

CENA

Cena celotne gledališke šole (vse 4 delavnice) je 240,00 EUR (z DDV), oziroma dotične delavnice: GLEDALIŠKA IGRA – SISTEM STANISLAVSKEGA je 120,00 EUR (DDV vključen).

Kotizacijo je možno poravnati v več obrokih, najmanjši obrok je 100,00 EUR (označite na prijavnici).

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

 

 

 

 

PRIJAVNICA