SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2013/14

Naziv seminarja:

 

(P)OSEBNI TRETMA

ŠOLA ZA REŽISERJE IN MENTORJE GLEDALIŠKIH SKUPIN

Kraj izvedbe:

 

Različni kraji glede na prijave in izbor

Termini:

 

po dogovoru

Mentorji:

 

Jaša Jamnik, Gorazd Žilavec, Marko Bratuš, Mih a Golob

Cena:

 

220,00 EUR (z DDV)

Rok prijave:

 

 

25. november 2013

PRIJAVNICA

 

 

Letošnja izvedba Šola za režiserje in mentorje gledaliških skupin bo temeljila na terenskem svetovanju in praktičnem delu. Mentor – svetovalec  bo udeležencem svetoval skozi celoten proces nastanka predstave – od režijskega koncepta, dramaturške priprave, likovne zasnove pa vse do vaj in postavitve predstave.  Šola je namenjena režiserjem in skupinam z že izbranim projektom.

 

 

VSEBINA in CILJI

Pred samim začetkom bo režiser skupine mentorju – svetovalcu predstavil svoj koncept uprizoritve, tako da mu bo še pred prvo vajo z igralci mentor – svetovalec svetoval glede režijske in dramaturške linije ter likovne zasnove projekta. Na podlagi predstavitve bosta režiser skupine in  mentor – svetovalec  sestavila načrt dela in sodelovanja.
Mentor – svetovalec bo skupino obiskal najmanj trikrat v različnih fazah dela: med bralnimi vajami, med postavljalnimi (aranžirnimi) vajami in med izdelovalnimi vajami. Njegova naloga ne bo režirati predstave, temveč svetovati celotni skupini – tako igralcem, kot režiserju. Predlagal bo konkretne praktične rešitve morebitnih problemov, opozoril na pasti, pripravil predloge za nadaljnje delo. Med celotnim procesom dela bo skupini na razpolago preko e-pošte.

 

O MENTORJIH

Jaša Jamnik

 

 

 

 

 

Jaša Jamnik, rojen 1964 v Ljubljani, je gledališki in radijski režiser. Študij na AGRFT je zaključil leta 1989 in se leta 1997 udeležil International Summer School v Royal Court Theatre v Londonu. Jaša deluje kot samostojni ustvarjalec na področju kulture. Je avtor preko petintridesetih režij v profesionalnih gledališčih,tesno sodeluje tudi z ljubiteljskim gledališču, kjer je podpisal okoli dvajset režij. Od leta 1986 sodeluje s številnimi oglaševalskimi agencijami kot copywriter in režiser radijskih oglasov. Je tudi soscenarist nagrajene zabavno-izobraževalne serije Glasbena šola/šala in avtor skečev v televizijskih razvedrilnih oddajah. Redno sodeluje na RTV SLO kot režiser sinhronizacije risank; občasno deluje tudi kot igralec v različnih medijih.
Je vodja in mentor številnih gledaliških seminarjev in delavnic za ljubiteljske gledališke ustvarjalce. Med leti 2009 in 2012 je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča. Bil je tudi umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča Trst.

Gorazd Žilavec

 

 

 

 

 

Gorazd Žilavec je dramski igralec. Na ljubljanski AGRFT je diplomiral leta 2004. Že kot ljubiteljski igralec je leta 1998 prejel nagrado Sklada Staneta Severja za obetavnega ljubiteljskega igralca. Zaljubljen je v improvizacijsko gledališče (s skupinama Improvokatorji in Končno sprejeti je tri krat postal prvak Improlige in bil Improvizator leta 2000/01) ter uličen teater - je tudi član Gledališča Ane Monro iz Ljubljane.
Gorazd je svobodni igralec, oz. igralec na svobodi. Sedem let je bil stalni član Gledališča Koper, s katerim še danes sodeluje, prav tako kot z večino drugih slovenskih gledališč. Nista mu tuja tudi radio in televizija, saj je posnel že kar nekaj radijskih TV serij (Mentalna higiena, Panika, Podstrešje, Lepo je biti sosed,…)
Že več let sodeluje z JSKD kot mentor raznih gledaliških seminarjev in delavnic, ne mine leto, ko ne bi sodeloval pri festivalih Vizije in Linhartovo srečanje, kot selektor ali član žirije. Zadnja leta se uveljavlja tudi kot mentor – pedagog mladinskih in odraslih ljubiteljskih gledaliških skupin.

Marko Bratuš

 

 

 

Marko Bratuš je leta 2005 diplomiral iz dramaturgije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Kot soustanovitelj spletnega medija Vest je vrsto let režiral studijske oddaje za splet, na Radiu Slovenija je režiral kratke oddaje kulturnega programa za prvi in tretji program. Posnel je več dokumentarnih filmov (Elena, Hoja po vodi, Topol). Kot scenarist sodeluje z RTV Slovenija in EBU. Režiral je tako ljubiteljskih (Velike Lašče, Šentjakobsko gledališče) kot tudi profesionalnih gledališčih (Kult, Glej, SiTi teater).
V sezoni 2006/2007 je bil umetniški vodja Šentjakobskega gledališča Ljubljana, od leta 2013 je umetniški vodja Gledališča Glej Ljubljana. Je član strokovno programske komisija za gledališko dejavnost JSKD, že vrsto let sodeluje kot strokovni selektor gledaliških festivalov v organizaciji JSKD.

Miha Golob

 

Miha Golob je diplomiral gledališko in radijsko režijo na ljubljanski AGRFT. Od leta 2000 je podpisal preko 20 režij v praktično vseh slovenskih gledališčih (Mestno gledališče Ljubljansko, Slovensko stalno gledališče Trst, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Mestno gledališče Ptuj, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Gledališče otrok in mladih Ljubljana, itd). Za svoje režije je prejel več domačih in mednarodnih nagrad.
Med leti 2002 in 2006 je bil direktor in umetniški vodja Šentjakobskega gledališča. Že več kot 15 let vodi seminarje in delavnice za ljubiteljske gledališke ustvarjalce, je tudi selektor za različne festivale in srečanja v organizaciji JSKD.

 

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

Na podlagi predstavitve bosta režiser skupine in  mentor – svetovalec  sestavila načrt dela in sodelovanja.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Strokovna služba za gledališko in lutkovno dejavnost bo na podlagi prijave izbrala predvidoma 5 projektov.

Prednost bodo imeli projekti z izvirnim in ambicioznim repertoarnim izborom.

Projekt mora biti izveden v letu 2013 ali 2014 (premiera).

 

Prijavijo se lahko tudi projekti, ki so se že začeli (vaje že potekajo).

Prednost pri izboru bodo imele tudi skupine, ki se (redno) prijavljajo na srečanja gledaliških skupin v organizaciji JSKD (Linhartovo srečanje).


Prijavo z natančnim opisom projekta pošljite na:

JSKD

področje gledališke dejavnosti

Štefanova 5

1000 Ljubljana

 

ali na matjaz.smalc@jskd.si,

 

najkasneje do 25.11.2013. 


CENA

Kotizacija za skupine je 220,00 EUR in zajema honorar in potne stroške za najmanj tri obiske mentorja – svetovalca (načeloma v dolžini ene gledališke vaje, t.j. 4 ure) ter svetovanje preko e-pošte. Po prejemu prijavnice vam bomo poslali račun (in položnico). Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije!

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vas zanima tudi?

SEMINAR OBLIKOVANJE SVETLOBE