SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2013/14

 

Naziv seminarja:

 

ZAČETNA LUTKOVNA ŠOLA

     

Kraj izvedbe:

 

Krajevna skupnost Lucija

Termin:

 

12., 19. in 26. januarja 2014

od 10. do 18. ure

Mentor:

 

Katja Povše

Cena:

 

50 EUR

Rok prijave:

 

6. januar 2014

 

Lutkovna šola je namenjena vsem mentorjem, režiserjem, animatorjem in tehnologom otroških in odraslih lutkovnih skupin, tudi tistim, ki z delom šele začenjajo. Šola bo obdelala vse aspekte lutkovnega ustvarjanja, od izbire lutkovnega teksta, dramaturgije in režijske zasnove pa do izdelave lutk in njihove animacije.

 

 

 

VSEBINA

V prvem delu bodo udeleženci spoznali  osnove lutkovnega gledališča in praktično predstavitev posameznih lutkovnih tehnik ter njihovih značilnosti. Izbrali bodo konkreten lutkovni tekst, naredili priredbo, tekst dramaturško razčlenili ter izdelali režijski koncept (izbor tehnik, likovna zasnova, izbor glasbe…).

Nadaljevanje delavnice bo namenjeno izdelavi lutk, s katerimi bodo udeleženci pripravili kratek lutkovni prizor, del »predstave«, zasnovane v prvem delu delavnice.  Pri tem se bodo spoznali z osnovami lutkovne animacije za posamezno tehniko.

Mentorica bo na razpolago tudi za vsa vprašanja, ki jih bodo imeli udeleženci v zvezi s konkretnimi projekti, ki jih izvajajo ali bodo izvajali s svojimi skupinami.

 

O MENTORJU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katja Povše je lutkarstvo študirala na Lutkovni akademiji Institut de la Marionnette Charleville-Mezieres v Franciji ter na Gledališki akademiji v Varšavi na oddelku za lutkarstvo v Bialystoku na Poljskem. Kot animatorka je zaposlena v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer je zagotovo ena izmed nosilk repertoarja. Za svoje delo je dobila številne nagrade, Nagrado za izvirnost na mednarodnem festivalu LUTKE 2000 za avtorsko predstavo »Noge in krila«, Nagrada za animacijo na 1. Bienalu slovenskih lutkarjev v Mariboru 2001 v predstavi »Beseda je konj« (Gledališče Labirint), Nagrada za animacijo v predstavi »Matiček se ženi« (LGL) na mednarodnem festivalu PIF 2003, Zagreb, Nagrada za animacijo in igro na 2. Bienalu slovenskih lutkarjev v Mariboru 2003 za vlogo Nežke (Matiček se ženi, LGL), vlogo Mačehe (Sneguljčica, LGL) in vlogo Klare (Peskar, Gledališče lutk Konj), Nagrada za igro in animacijo v predstavi »Labodje jezero« (LGL) na festivalu Lutkovni pristan v Mariboru 2006, Nagrada za poetičen in inovativen pristop k pripovedovanju zgodb z lutko, na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev, Koper 2007. Deluje tudi kot mentorica lutkovnih delavnic za otroke in odrasle (LGL, Bienale lutkovnih gledališč, LG Jože Pengov).

 

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

Šola bo potekala tri zaporedne nedelje in sicer 12., 19. in 26. januarja 2014 od 10. do 18. ure (z odmorom za kosilo) v prostorih Krajevne skupnosti Lucija.


ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave: ponedeljek, 6. januar 2014

Izpolnjeno priloženo PRIJAVNICO pošljite najkasneje do zgoraj navedenega datuma prijavljenega sklopa na e-naslov: franci.cotman@jskd.si ali na naslov: JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana.

Prijavi obvezno priložite kratek opis vaših dosedanjih gledaliških izkušenj!

Po prejemu prijavnice vam bomo poslali račun (in položnico). Prijava je veljavna šele po plačilu kotizacije!


CENA

Cena seminarja (z DDV) je 50,00 EUR.

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

Elizabeta Fičur

vodja OI Piran

T: 05 671 00 90
E: oi.piran@jskd.si

 

 

PRIJAVNICA