GLEDALIŠČE IN LUTKE

 

 

 

Festivali

 

 

 

48. Linhartovo srečanje
Festival gledaliških skupin Slovenije 2009

Postojna, 24.- 26. september 2009

 

 

 

 

 

 

Podeljeni so matički 48. Linhartovega srečanja!


Od 24. do 26. septembra 2009 je Postojna že četrtič zapored gostila Linhartovo srečanje, 48. festival gledaliških skupin Slovenije. Festival je polno zaživel v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Občine Postojna ob odličnih predstavah iz vseh koncev Slovenije in zamejstva.

Strokovna žirija v sestavi Dare Valič, Marko Bratuš in Marko Gvero (Srbija) je imela težko delo pri ocenjevanju najboljše, izbrane društvene produkcije letošnjega leta. Sobota je bila izredno intenziven in zanimiv gledališki dan - v Kulturnem domu Postojna so bile na ogled še PREVZETNOST IN PRISTRANOST Šentjakobskega gledališča Ljubljana, CAMPIELLO Dramske skupine SKD "Tabor" iz Opčin, Italija in HIŠA MARIJE POMOČNICE KUD Studio gledališča iz Maribora.

Festivalsko vzdušje v gledališko obarvani Postojni je doseglo vrhunec ob 20. uri, ko so razglasili najboljše. Slavnostna razglasitev prejemnikov matičkov - prestižnih kipcev za najboljše skupine in posameznike Linhartovega srečanja - je potekala po izvrstni predstavi letošnjih gostov, Amaterske glumačke družine Arijel iz Dubrovnika - SVE O ŽENAMA.


Želene kipce so zasluženo prejeli:


* MATIČKA ZA NABOLJŠO PREDSTAVO V CELOTI - ŠENTJAKOBSKO GLEDALIŠČE LJUBLJANA, PREVZETNOST IN PRISTRANOST V REŽIJI ZVONETA ŠEDELBAUERJA;


* MATIČKA ZA NAJBOLJŠO MOŠKO VLOGO - ROK KRAVANJA ZA VLOGO NICOLASA, POPOTNICA V REŽIJI ZORANA PETROVIČA;


* MATIČKA ZA NAJBOLJŠO ŽENSKO VLOGO - ANA LAVRINC ZA VLOGO ELIZABETH BENNET V PREDSTAVI PREVZETNOST IN PRISTRANOST ŠENTJAKOBSKEGA GLEDALIŠČA LJUBLJANA;


* MATIČKA ZA NAJBOLJ INOVATIVEN PRISTOP - MOMENT MARIBOR, AVTORSKI PROJEKT EDDA2 V REŽIJI ZORANA PETROVIČA IN IZVAJALCEV.

Z veseljem pričakujemo presežke prihodnjega festivala!

 

 

MATIČKI - OBRAZLOŽITEV

 

Najboljša predstava v celoti: Prevzetnost in pristranost


Prevzetnost in pristranost je celovita predstava, ki gledalca, maratonskemu trajanju navkljub, drži v nenehni napetosti in s svojo filigransko igro in čvrsto, nadzorovano a namenoma nevidno roko režiserja, gledalca pelje skozi celoten emocionalni spekter in mu omogoči resničen, neposreden stik z dogajanjem na odru.


Uigran in discipliniran ansambel je s skupinskim duhom težko nalogo izpeljal izvrstno in zato si zasluži vse občudovanje.

 

 


Šentjakobsko gledališče Ljubljana

 

 

Najboljša moška vloga: Rok Kravanja


Rok Kravanja je v vlogi Nicholasa v Pinterjevi Popotnici precizno, dosledno in inteligentno odigral širok spekter zahtevnih emotivnih stanj avtoritativnega nasilneža in tako, s podporo nič manj zaslužnih soigralcev, suvereno pričaral grozeči svet moči in nemoči, izgovorjenega in zamolčanega ter blagega in grozečega.

 


Rok Kravanja

 

 

Najboljša ženska vloga: Ana Lavrinc


Ana Lavrinc je težko vlogo napredne in izobražene, a družbeno nemočne Elizabeth Bennet odigrala prefinjeno in graciozno, pri čemer je ustvarila polnokrven lik, ujet v čas družbenega nasilja, ko o njenem življenju odločajo drugi.


Ana Lavrinc je s svojim talentom ustvarila dinamično in močno vlogo, ki zleze pod kožo še najbolj trdosrčnim.

 


Ana Lavrinc

 

 

Inovativen pristop: EDdA2


Avtorski projekt EDdA2 s pomočjo izvirne kombinacije različnih gledaliških govoric tvori novo, čisto odrsko delo, ki brez besed pove vse. Predstava je jasna, odločna, lucidna in pogumna, svoji marčnosti navkljub, pa še vedno izjemno prijazna, pozitivna in humorna.


EDdA2

 

Fotografije:
Janez Eržen
janez.erzen@jskd.si

 

 

Dodatne informacije

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5, 1000 Ljubljana

 

Matjaž Šmalc,
strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

 

Franci Cotman, strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

Fotogalerija

 

O prvem dnevu festivala

 

Program festivala

 

Pravilnik

 

Razpis

 

Fotogalerija

O prvem dnevu festivala

Program festivala

Pravilnik

Razpis

Lansko, 47. Linhartovo srečanje, Postojna, 25.-27.9.2008