GLEDALIŠČE IN LUTKE

 

 

 

Festivali

 

 

Festival mladinskih gledaliških skupin Slovenije 2010

Festival VIZIJE

Nova Gorica, 21.-23. maj 2010

 

Letošnji VIZIONARJI, ki jih je podelila strokovna žirija, ki so jo sestavljali Miha Trefalt (predsednik žirije), Renata Kalemba ter Marko Gvero (Srbija).

VIZIONAR za NAJBOLJŠO PREDSTAVO V CELOTI
Životok – Circle of Life v izvedbi skupine Artizani, Hiše otrok in umetnosti Ljubljana
Avtorski projekt, ki na humoren, luciden in generacijsko prepoznaven način tematizira človekovo življenje od rojstva do smrti, je prava mala pantomimska bravura. Sestavljena iz krajših etud, ki ponazarjajo dogodke iz vsakdanjika glavnega lika - od njegovega rojstva, najstniških let, prve zaljubljenosti, trenutka, ko iz fanta postane mož, vse do njegove končnosti - ter hkrati simultano, prav tako pantomimsko, ilustrirajo dogajanja v njegovem telesu, natančno in premišljeno izrablja vsa gledališka sredstva ter s filigransko vodeno režijo, opazno še posebej v navidezno ponavljajočih se akcijah protagonistov, in vrhunsko pantomimsko igro prav vseh nastopajočih ustvarja zabaven, duhovit in izvedbeno popoln gledališki dogodek.

VIZIONAR za NAJBOLJ ANGAŽIRANO PREDSTAVO
KOROŠKO KOLO v izvedbi Mladinske gledališke skupine Sanjelovci Teatra Danica iz Šentprimoža v Avstriji.
V času, ko si gledališče za svoj cilj vse bolj izbira všečnost pri občinstvu namesto kritičnosti, zabavo namesto sporočilnosti in družbene angažiranosti ter vse manj išče načine, ki bi v kulturni, družbeni ali politični prostor zarisali sledi ali izdolbli vrzeli, ki bi občinstvo dramile k opredeljevanju, osmišljanju in diskutiranju, je angažiranost skupine Sanjelovci s predstavo Koroško kolo pogumen korak; uprizoritvena forma, ki preigrava žanre dramskega, gibalnega in glasbenega gledališča, je z obravnavano tematiko - vprašanjem slovenskega jezika na avstrijskem Koroškem - znova odprla vprašanje identitete naroda, manjšine in posameznikove eksistence v okolju, ki Slovencem ni naklonjeno, in skozi niz prizorov - od liričnih do dramskih, pevskih in plesnih - prepričljivo, predvsem pa doživeto znova razprla družbeno problematiko, na katero današnje ljubiteljsko gledališče vse prevečkrat pozablja.

VIZIONAR za SKUPINSKO IGRO
KRALJ UBU v izvedbi Mladinske gledališke skupine Kriplčki Kulturnega društva Svoboda osvobaja in Gimnazije iz Slovenskih Konjic.
Le redko se lahko srečamo s tako enakovrednimi igralskimi deleži, predvsem pa igralsko in posledično odrsko energijo, kakršni smo bili priča v danes že klasični igri gledališča absurda o političnem boju za oblast. Ducatu igralcev je uspelo v preigravanju različnih vlog in likov, ki jih zaposlujejo zgolj in samo boj za oblast ter prvinski nagoni, z zavidljivo koncentracijo, energijo, izjemno psihofizično kondicijo, predvsem pa posluhom za tempo in ritem uprizoritve ustvariti odrski stampedo, ki v svoji navidezni kaotičnosti razkriva izjemno igralsko disciplino, smisel za kolektivno igro, skupinske prizore in igralsko interakcijo, v katerih liki - nekateri med njimi sicer nekoliko individualizirani - delujejo kot izjemno ubrana celota.

VIZIONAR za IGRALSKO KREACIJO
MATIC VOGRIČ za vlogo Luke v Berlinovi igri BEJBE v izvedbi Male gledališke šole Gimnazije Jurija Vege iz Idrije.
V generacijski komediji osvajanj in poskusov, da bi pritegnili nasprotni spol, in igri neposrednih odnosov, ki razkriva, da je mnogo lažje govoriti o svojih sposobnostih in junaštvih, kot pa jih poka­zati, je bila igralska kreacija Luke, ki ga je odigral Matic Vogrič, nekaj posebnega. V nasprotju z ostalimi liki, pri katerih je bila igralska interpretacija in identifikacija na ravni posnemanja vsakdanje verbalne komunikacije najstnikov, je vloga opitega najstnika zahtevala posebno koncentracijo, smisel za gradacijo lika, iskanje prave igralske mere in izogiba v zdrs ponazarjanja stanj, ki vse preveč hitro lahko zaidejo na polje cenene komike in pretiravanj. Vogričeva interpretacija je bila dovršena v vseh segmentih igre, njena vloga vsebinsko jasna, govorno izborna ter v gibu in mimiki očiščena vsega nepotrebnega. V suverenem prehajanju, natančnem niansiranju stanj in gradaciji lika najstnika, ki se za vsako ceno ne trudi biti »največji frajer« petkovega večera popularnega lokala, je Vogrič izoblikoval polnokrven odrski lik izjemne gledališke prezence.

Dodatne informacije

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5, 1000 Ljubljana

Matjaž Šmalc,
strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

Franci Cotman,

strokovni sodelavec za multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

Fotogalerija

Izbrane predstave

Razpis

Programski list (velikost 1Mb )

 

 

Fotogalerija

Lanske Vizije 2009,
Nova Gorica, 15.-17.5.2009

Izbrane predstave

Razpis

Programski list (velikost 1Mb )