GLEDALIŠČE IN LUTKE

 

 

 

Festivali

 

 

Festival mladinskih gledaliških skupin Slovenije 2011

Festival VIZIJE

Nova Gorica, 20.-22. maj 2011


OBRAČUN Z DRUŽBO, V KATERI ODRAŠČAJO

Festival najobetavnejših mladih, neodvisnih in še neuveljavljenih gledaliških in rock skupin Vizije, ki se je ves konec tedna odvijal v Novi Gorici, se je danes, 22. 5., zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim mladim ustvarjalcem. Festivala, ki ga že več let prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), se je udeležilo preko 160 mladih iz Slovenije in zamejstva, ki so se predstavili v devetih predstavah in na petih rock koncertih. Žirija, ki so jo sestavljali igralka in pisateljica Maja Gal Štromar, igralka Medea Novak in frontman skupine Big Foot Mama Grega Skočir, je vizionarja za najboljšo gledališko predstavo namenila predstavi Jack (Schaelchen Kaffee) Teatra Šentjanž iz Avstrije, rock vizionarja za najboljšo rock skupino pa je podelila skupini Freeway Machine iz Stične.

Žirija je podelila tudi vizionarje za posebne dosežke. Vizionarja za najbolj inovativen nastop je prejela Dramska sekcija KUD Stiplovšek Gimnazije Brežice za predstavo Čas moj, vizionarja za najbolj kompleksen gledališki izraz je za predstavo Dorian Gray prejela Gledališka šola I. gimnazije Maribor,  vizionarja za najboljšo skupinsko igro pa sta prejeli Gledališka skupina Carpe Diem iz Lendave za predstavo Inferno in KUD Pozitiv iz Ljubljane za predstavo 15. bojevnik.

Tudi rockerjem je žirija podelila še dva posebna vizionarja. Vizionarja za najbolj inovativno rock skupino je prejela skupina Paraziti P. 13 iz Križ na Gorenjskem, vizionarja za usklajenost skupine pa B.T.K. iz Ivančne Gorice.

Žirija je poudarila, da sta vsaka predstava in rock nastop unikum zase in da je bila, čeravno se sliši kot zguljena fraza, odločitev o zmagovalcih resnično težka. Letos so nas tako predstave popeljale skozi klasične tekste in avtorske projekte, ki zajemajo problematiko odraščajočega človeka in reflektirajo čas v katerem živimo. Razmišljajo o identiteti, o virtualnem svetu, o umeščenosti in ustrojenosti v svetu in nenazadnje o svoji intimi. Vsi v žiriji so mnenja, da so mladi ustvarjalci, ki so jih imeli čas spremljati te dni in ne glede na podeljene nagrade, nagrajeni že v izhodišču s svojo kreativnostjo, zagonom, žarom, s svojo izpovednostjo, talentom in pogumom.  Mladi so tokrat dokazali, da v današnjem atomiziranem svetu še obstajajo posamezniki in skupine, ki si prizadevajo, da ne bi postali upogljiva, ubogljiva horda s plašnicami na očeh, temveč ljudje, ki jih ni strah razmišljati na glas. S svojimi vizijami ustvarjajo novo glasbo in novo gledališče.

Predsednica žirije Maja Gal Štromar je bila navdušena nad avtorskimi pripovedmi gledaliških skupin, ki ne pristajajo na logiko klonov. »V tem ne vidim le podmladka novega gledališča, temveč tudi podmladek nove politične scene,« je dejala. Letos sta se namreč v večini predstav čutila velik politični naboj in družbena angažiranost. Medea Novak je dejala, da jo veseli, da se danes mladi tako intenzivno in poglobljeno ukvarjajo s problemi lastnega odraščanja in pozicioniranja v svetu, frontman skupine Big Foot Mama Grega Skočir pa je pozdravil idejo in novost, da se na Vizijah poleg mladih gledaliških skupin letos prvič predstavijo še mlade neuveljavljene rock skupine in dobijo s tem morda zagon za naprej ter kanček upanja, da se bodo morda nekoč vendarle pojavile na kakšnem od velikih odrov. »Bi pa mladim rockerjem v današnjem času vladavine rumenih medijev in vseh vrst senzacionalnosti položil na srce staro modrost, da pravi uspeh pride le s trdim in predanim delom,« je dejal Skočir.

Festival Vizije, ki so se mu torej letos prvič pridružile Rock Vizije, je svoj stalni domicil našel v Novi Gorici, kar je bila po besedah Matjaža Šmalca, direktor festivala Vizije ter samostojnega strokovnega svetovalca za gledališko in lutkovno dejavnost JSKD, dobra odločitev, saj se na podlagi izkušenj preteklih let festival nenehno nadgrajuje. Šmalc je ocenil, da je bil letošnji festival tako v izvedbenem kot tudi organizacijskem smislu najboljši doslej, za kar se zahvaljuje sodelavcem in še posebej Maji Jerman Bratec, vodji Območne izpostave JSKD Nova Gorica.

Prihodnje leto se festival Vizije skupaj z Rock Vizijami in novimi programskimi dopolnitvami seli na Ptuj, kjer bo potekal pod okriljem Evropske prestolnice kulture (EPK), nato pa se ponovno vrača na Goriško.

Utemeljitev Vizij

Dodatne informacije

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5, 1000 Ljubljana

Matjaž Šmalc,
strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

Franci Cotman,

strokovni sodelavec za multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si

 

Razpis

Vizionarji 2011

Rock vizije

Fotogalerija

Vizije na YouTube:
otvoritveni nagovori
petek
sobota
nedelja
zaključna prireditev

 

Razpis

Program

Napoved

Rock vizije

Fotogalerija

Vizionarji 2011

Vizije na YouTube:
otvoritveni nagovori
petek
sobota
nedelja
zaključna prireditev

Lanske Vizije 2010, Nova Gorica, 21.-23.5.2010