GLEDALIŠČE IN LUTKE

 


Festival mladinskih skupin Slovenije 2012
FESTIVAL VIZIJE
gledališče, lutke, glasba
Ptuj, 11.-13. maj 2012

VIZIONARJA ZA NAJBOLJŠO GLEDALIŠKO PREDSTAVO V CELOTI JE PREJELA PREDSTAVA  MULARIJA GLEDALIŠKE ŠOLE PRVE GIMNAZIJE MARIBOR,ROCK VIZIONARJA ZA NAJBOLJŠO ROCK SKUPINO PA FIREFLIES IZ ŠKOFJE LOKENa Ptuju se je s podelitvijo nagrad najboljšim zaključil festival mladinske ustvarjalnosti Vizije, tradicionalno srečanje najboljših mladinskih gledaliških in rock skupin Slovenije ter zamejstva, ki so se mu letos prvič pridružile tudi najboljše mladinske lutkovne skupine in skupine mladih interpretov literarnih besedil. Na letošnjih Vizijah je slavila Gledališka šola Prve gimnazije Maribor, saj je za predstavo Mularija, ki je nastala po motivih istoimenskega filma (Kids), prejela vizionarja za najboljšo gledališko predstavo v celoti, Timon Šturbej je prejel vizionarja za moško vlogo v tej predstavi, Neža Kovačič pa vizionarja za žensko vlogo v isti predstavi. Rock vizionarja za najboljšo mladinsko rock skupino je letos prejela skupina Fireflies iz Škofje Loke . Tako je odločila žirija v sestavi igralec in glasbenik Gojimir Lešnjak – Gojc (predsednik žirije), lutkar in basist Matevž Gregorič ter srbski gledališki režiser Predrag Stojmenović.

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor si je za nagrado prislužila brezplačno udeležbo  na različnih poletnih gledaliških delavnicah JSKD, uvrstila pa se je še v spremljevalni program 51. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal med 27. In 29. Septembrom 2012 v Postojni. Mladim rockerjem Fireflies pa bo JSKD skupaj z Visoko šolo za umetnost Univerze v Novi Gorici za nagrado omogočil snemanje glasbenega videospota.

Žirija je podelila tudi nekaj posebnih vizionarjev. Vizionarja za najbolj inovativen pristop v odrski govorici je prejela predstava Kaj to predstavlja, ki jo je izvedla skupina Kriplčki, Mladinska gledališka šola KD Svoboda osvobaja in Gimnazija Slovenske Konjice. Vizionarja za skupinsko igro je prejela Gledališka šola Prve gimnazije Maribor za lutkovni avtorski projekt Intimna svetovalnica dr. Bogomile. Vizionarja  za odrski govor je prejela Zala Blazina za vlogo v predstavi Rekel je, da bo pesnik, ki jo je izvedla skupina OŠ Franja Malgaja Šentjur. Vizionarja za interpretacijo poezije je prejela Nina Bizjak iz Skupine SPUNK Gimnazije Slovenj Gradec za vlogo v predstavi Šele konec pesmi pove vso pesem. Vizionarja za najbolj inovativni pristop v likovni govorici je prejela Mladinska lutkovna skupina KPD Šmihel z avstrijske Koroške za predstavo Kje je moja senca.

Rock vizionarja za najbolj inovativen pristop je prejela skupina Refuse the Mammon iz Bilčovsa z  avstrijske Koroške, rock vizionarja za najboljšo vokalno interpretacijo je prejel pevec skupine Justin case Timotej Prelog s Ptuja, rock vizionarja za perspektivnega glasbenika pa je prejel bobnar skupine Strangers Žiga Brglez iz Zgornjih Jablan.
V treh festivalskih dneh se je na treh ptujskih odrih predstavilo 200 mladih ustvarjalcev oziroma 8 gledaliških, 2 lutkovni, 2 recitatorski in 11 rock skupin. Predstavile so se najobetavnejše mlade, neodvisne in še neuveljavljene skupine različnih žanrov, ki jim festival Vizije pomaga vstopiti v širši gledališki, lutkovni in glasbeni svet. »Namen festivala ni tekmovalnost, temveč odpiranje prostora, kjer se lahko mladinske gledališke, lutkovne, recitatorske in rock skupine srečujejo, povezujejo ter nabirajo nova znanja in spoznanja,« je povedal direktor festivala Matjaž Šmalc, sicer samostojni strokovni svetovalec za gledališče in lutke pri JSKD. Izjave žirantov:

Gojimir Lešnjak – Gojc: »Že tretjič sem se podal na to naporno pot žiranta festivala Vizije. Dejansko gre za odgovorno in težko delo, saj moramo izbrati najboljše med zelo dobrimi. Zato sem še posebej vesel, da sem letos sodeloval v žiriji, ki je imela zelo usklajena  merila. Prav tako sem vesel, ker se je letos pri večjem delu predstav pokazalo, da so bile teme v domeni mladih in da ni šlo za vsiljevanje besedil in tem s strani mentorjev, zato je logično, da so nam mladi letos skozi igro pripovedovali predvsem o spolnosti, drogah in drugih momentih odraščanja. Pomembno se mi zdi, da mladi odločajo o temah predstav, mentorjeva vloga pa je predvsem, da jim pomaga pri osvajanju igralskih veščin, kot so govorna tehnika, gibalna izraznost in podobno, ter pri vzpostavljanju energijske povezanosti med liki na odru. Ne samo mladinsko gledališče, fenomen našega prostora je gledališče nasploh, kar se kaže tudi v njegovi uspešnosti na več ravneh. Pohvalil bi tudi vse rock skupine, ki so pripravile odlične koncerte z zelo pestrim izborom skladb in velikim poudarkom na avtorskih skladbah, kar je še posebej razveseljivo.« 

Matevž Gregorič: »Že selektorji letošnjih Vizij so imeli težko delo, saj so bile predstave, ki smo jih videli, izjemno raznolike in kvalitetne. Posebej pozdravljam potezo organizatorja, da je festival razširil tudi na lutkovne in recitatorske skupine in jim dal enakopravno vlogo. Tudi rock koncerti so bili izjemno zanimivi in kvalitetni in smo se zelo težko odločili za zmagovalca, bi pa predlagal, da bi Rock Vizije v prihodnje morda razdelili na dva dela, do 16 in nad 16 let, saj gre pri bendih predvsem zaradi starostnih razlik za različno dojemanje glasbe, zaradi česar je njihovo ocenjevanje še toliko težje. So pa festivali, kot je festival Vizije, izjemnega pomena za širšo gledališko in glasbeno sceno, saj lahko že tu izluščimo nadarjene mlade ter jih s spodbudami in nagradami opozorimo, da imajo talent, ki naj ga negujejo.«    

Predrag Stojmenović: »Pri mladinskem gledališču je vedno problem, če mladim mentorji vsiljujejo teme, ki niso njihove in seveda smo tudi letos videli nekaj takšnih predstav, kjer je bilo zaradi tega veliko iskanja in mučnega prisiljevanja. Predstave, ki so se ukvarjale s temami, ki so mladim blizu, pa so bile odlične, igralci v njih pa kreativni, energični in prezentni, zato smo jih tudi nagradili. Mladim je preprosto treba dovoliti, da govorijo o sebi.« 
Spomnimo še, da so si selektorji, igralka Ana Ruter (gledališče), lutkovna režiserka Jelena Sitar (lutke) in samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbo JSKD Daniel Leskovic  (rock skupine), v predizboru ogledali kar 41 gledaliških in 8 lutkovnih predstav, 11 nastopov recitatorskih skupin in nastope 40 rock skupin, ki so se na regijskih srečanjih v Sloveniji in zamejstvu potegovale za nastop na festivalu Vizije.

Dodatne informacije

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Štefanova 5, 1000 Ljubljana

Matjaž Šmalc,
strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

Daniel Leskovic
samostojni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost
Tel.: (01) 24 10 532

Faks: (01) 24 10 536
E-pošta: daniel.leskovic@jskd.si

 


Utemeljitve nagrad - Vizionarjev 2012

Fotogalerija

Fotogalerija rock skupin

Program

Programska knjižica festivala

Razpis

Lanske Vizije 2011, Nova Gorica, 20.-22. maj 2011