GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / VIZIJE 2013

 

Vizionarja za najboljšo gledališko predstavo v celoti je prejel Tetaer Šentjanž za predstavo Vaje iz sedenja, Vizionarja za najboljšo rock skupino pa antioksidanti iz Dobravelj

 

V Novi Gorici so se konec tega tedna na festivalu mladinske ustvarjalnosti Vizije 2013 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) zbrali številni mladi igralci, lutkarji in rockerji, ki so v treh dneh postregli z osmimi gledališkimi in štirimi lutkovnimi predstavami, sedmimi rock koncerti in dvema predstavama ugledališčene poezije ter ponovno dokazali, da zmorejo dobršno mero avtorefleksije in kritičnega pogleda na sodobno družbo, ki jo zaznamujejo osamljenost, tesnoba in površinskost. Festival se je danes popoldne zaključil s podelitvijo nagrad najboljšim. Med gledališčniki so slavili zamejci, Teater Šentjanž – SPD Šentjanž, ki je za angažirano predstavo avtorice Alenke Hain Vaje v sedenju prejel vizionarja za najboljšo predstavo v celoti, glavni igralec predstave Miro Müller pa je za vlogo T. B. v omenjeni predstavi prejel vizionarja za najboljšo vlogo festivala. Predstava se je tako uvrstila v spremljevalni program 52. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal konec septembra v Postojni. Vizionarja za najboljšo rock skupino so prejeli Antioksidanti iz Dobravelj, ki so do te mere očarali žirijo, da je njihovemu pevcu Eriku Ježu podelila rock vizionarja še za najboljšo pevsko interpretacijo, Andražu Žvoklju pa rock vizionarja za avtorstvo glasbe in besedil. Antioksidantom bo Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici za nagrado omogočila brezplačno snemanje videospota. Vizionarja za najboljšo lutkovno predstavo je prejela Gledališka šola I. gimnazije Maribor za avtorski projekt V spominu umor, mlada pesnica Nina Bizjak iz skupine SPUNK, KD Gimnazije Slovenj Gradec, pa vizionarja za avtorstvo in izvedbo predstave ugledališčene poezije Pridnica.

 

Miro Müller, Martin Moschitz, Jani Müller, Teater Šentjanž, Vaje v sedenju, vizionar za najboljšo predstavo v celoti

(Foto: Vida Habjanič)

 

Strokovna žirija v sestavi igralec, lutkar, pevec in plesalec Gašper Jarni, dramatičarka in pisateljica Zalka Grabnar Kogoj ter Vanja Alič, novinar, glasbenik in frontman rock skupine Zaklonišče prepeva, ki je letos podelila še vizionarja za uigranost igralskega ansambla, in sicer gledališki skupini Mak KD Svoboda Deskle za predstavo Blaža Valiča Pojma nimam, vizionarja za uigran igralski par je podelila Klari Drakovič in Lučki Rožman, KUD Štefan Kovač, Murska Sobota, za vlogi v predstavi Gorana Gluvića Čuvaja zadnjega kozarca vode, rock vizionarja za najbolj inovativen pristop pa glasbeni skupini Matalaja iz Slovenj Gradca.

Letošnje leto je bilo delo žirije še posebej težko, saj je bila bera izbranih predstav, ki so se po strogi selekciji uvrstile na festival, izjemno kakovostna, pri čemer so nekatere gledališke skupine po zrelosti svojega izraza močno presegle pričakovanja. Članica žirije Zalka Grabnar Kogoj je povedala, da ji je bila še posebej všeč sveža, še ne samocenzurirana kreativnost, ki je sijala iz prenekaterih predstav. »Tudi če te niso bile do potankosti izdelane, je bilo čutiti energijo svežega mladega pristopa, kar je bilo zame še posebej navdihujoče.« Izpostavila je pomembnost festivala kot takega, pa ne samo zaradi predstavitve gledaliških in drug produktov mladih skupin, temveč predvsem zaradi izmenjave idej in neformalnega druženja, ki ga mladi ustvarjalci nimajo priložnosti prav pogosto izkusiti. Po njenem gre za pomemben element ohranjanja motivacije. Direktor festivala Matjaž Šmalc pa je povedal, da se gledališke skupine vse pogosteje odločajo za angažirane predstave, ki odražajo razmere v sodobni družbi in položaj mladih v njej. Vse več je izrazito političnega gledališča, kar nas opozarja na to, da ne smemo pozabiti, da so prav ti mladi vse bolj aktivni oblikovalci sodobnega in prihodnjega sveta.
Dobitniki vizionarja za najboljšo gledališko in lutkovno predstavo bodo dobili možnost brezplačne udeležbe na različnih poletnih gledaliških in lutkovnih  delavnicah, najboljša gledališka predstava v celoti pa se bo uvrstila še v spremljevalni program 52. Linhartovega srečanja, festivala gledaliških skupin Slovenije, ki bo potekal konec septembra v Postojni. Najboljši rock skupini bodo študenti  Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici zrežirali in posneli videospot. Videospot lanskega zmagovalca, glasbene skupine Fireflies, si lahko ogledate na: http://www.youtube.com/watch?v=7Isw5yNr-Y0

 

Gledališka šola I. gimnazije Maribor, vizionar za najboljši lutkovno predstavo za avtorski projekt V spominu umor.

(Foto: Vida Habjanič)

 

Utemeljitve priznanj

VIZIONAR ZA NAJBOLJŠO GLEDALIŠKO PREDSTAVO V CELOTI

Vaje iz sedenja, Teater Šentjanž – SPD Šentjanž
Vaje iz sedenja je predstava, ki nam ponuja izvrstne metafore skozi vse gledališke elemente. Ob tem, da je aktualna in družbeno kritično sporočilna, je prepredena tudi z inteligentno duhovitostjo. Režija je premišljena in optimizira sodobno dramsko predlogo. Scena je izčiščena in močno sporočilna, igralci pa so v interpretaciji svojih likov natančni in prepričljivi.

 

VIZIONAR ZA NAJBOLJŠO VLOGO

Miro Müller za vlogo T.B. v predstavi Vaje iz sedenja, Teater Šentjanž – SPD Šentjanž
Miro Müller v koži T.B. ustvari celostni gledališki lik. Prepričljiv je v svojem gibalnem, prav tako pa tudi v dikcijskem izrazu. Z močno odrsko prezenco suvereno gradi odnose z ostalimi liki - igralci in se popolnoma spoji v organizem predstave.


VIZIONAR ZA UIGRANOST IGRALSKEGA ANSAMBLA

KD Svoboda Deskle, gledališka skupina Mak, za predstavo Pojma nimam
Obsežen igralski ansambel z uigrano igro odnosov med posamezniki ustvarja atmosfero, s katero igralcem omogoča fluidno izstopanje in ponovno vstopanje v potek zgodbe.


VIZIONAR ZA UIGRAN IGRALSKI PAR

Klara Drakovič in Lučka Rožman, KUD Štefan Kovač, Murska Sobota, za vlogi v predstavi Čuvaja zadnjega kozarca vode
Igralki se uspešno spopadeta z zahtevnim, pri nas prvič izvedenim besedilom, ki se stilsko spogleduje z dramatiko absurda. V izpeljavi nenarativne dramske strukture izjemno dobro odigrata par čuvajk, se pri tem dopolnjujeta in s svojo igro zaznamujeta subtilno soodvisnost odrske interpretacije.


VIZIONAR ZA NAJBOLJŠO LUTKOVNO PREDSTAVO V CELOTI

V spominu umor, Gledališka šola Prve gimnazije Maribor
Predstava je izvrstno izveden kolaž različnih lutkovnih animacij in tehnik, ki mozaično sestavljajo celoto. Prepričljivo jo veže inovativni režijski in raznovrstni scenski pristop. Presežni element te predstave je tudi zvočna slika, polna duhovitih domislic, ki odlično podpira momente animacije.  Igralci-animatorji s pridom izrabijo in osmislijo različne vsakdanje elemente, s katerimi ustvarjajo bogato odrsko iluzijo. 


VIZIONAR ZA AVTORSTVO IN IZVEDBO PREDSTAVE UGLEDALIŠČENE POEZIJE

Nina Bizjak, SPUNK, KD Gimnazija Slovenj Gradec, za predstavo Pridnica
Nina Bizjak si je za ugledališčenje lastne poezije izbrala obliko, ki vključuje tako živo glasbeno izvedbo kot tudi prisotnost tematiziranega objekta poželenja. V svoji izvedbi se  žanrsko sprehaja med gledališkim performansom, kabarejem, klasično deklamacijo in dramsko igro.  S svojim nastopom povzdigne literarno besedo v polnokrvno gledališko izkušnjo.


ROCK VIZIONAR ZA NAJBOLJŠO MLADINSKO ROCK SKUPINO

Antioksidanti, Dobravlje
Skupino Antioksidanti odlikuje suveren odrski nastop. Čvrsto in uigrano ritem sekcijo dopolnjujejo umazani, a natančni in barvno pestri rokerski rifi kitarskega tandema. Čeznje subtilno, a hkrati rokersko odločno udriha vokalni solist z redko slišanim glasovnim razponom.  Avtorske skladbe so zvočno in aranžmajsko dodelane ter sporočilno tehtne, njihova dinamika pa spontano prestopi meje odra.


ROCK VIZIONAR ZA NAJBOLJ INOVATIVEN PRISTOP

Matalaja, Slovenj Gradec
Skupino Malalaja odlikuje inovativnost pri izbiri literarnega gradiva za svoje glasbeno ustvarjanje. Pri tem posegajo po pretežno sodobni poeziji, ki jo glasbeno osmislijo in s tem sporočilno nadgradijo.  Kljub uporabi rokovsko nekonvencionalnih glasbenih inštrumentov – ali pa prav zato (!) - dosežejo rokerski duh v njegovem najžlahtnejšem bistvu. 

 

ROCK VIZIONAR ZA NAJBOLJŠO PEVSKO INTERPRETACIJO

Erik Jež, Antioksidanti, Dobravlje
Andrej Jež z doživeto in artikulirano vokalno izvedbo doda skladbam svojstven osebni pečat.  Njegova interpretacija je čutna, a hkrati zadrži polnokrvni rokerski naboj. Žlahtnijo jo barva glasu, razpon, intonančna natančnost in energija, ki jo izžareva.


ROCK VIZIONAR ZA AVTORSTVO GLASBE IN BESEDIL

Andraž Žvokelj, Antioksidanti, Dobravlje
Skladbe Andreja Žvoklja so glasbeno izvirne, dodelane in zrele.  Pri svojem ustvarjanju se naslanja na bogato rokersko zapuščino, kateri dodaja sodobne glasbene prvine. Spevne, a nikakor osladne refrene nadgrajujejo aktualna in družbeno kritična besedila, ki se metrično zlivajo z ritmičnimi poudarki, s čimer poudarijo tudi samo sporočilnost skladb.

 

O PREJEMNIKIH GLAVNIH NAGRAD

TEATER ŠENTJANŽ IN VAJE IZ SEDENJA

Nesnaga, okrutnost, lenoba, zaničevanje žensk, sovraštvo do religiozno in kulturno drugačnih, mačizem ... je le nekaj kulturnih predsodkov, s katerimi nas sooča najnovejša predstava Teatra Šentjanž in ki se jih zahodna Evropa v svoji črno-beli sliki T. B. - jev (Tipičnih Balkancev) še vedno rada oprime, konec koncev jih je žalostno »potrdila« tudi vojna v nekdanji Jugoslaviji pred dvajsetimi leti.
Predstava pa se tu ne ustavlja, temveč poskuša – s pomočjo suhoparnih, a prav zato toliko bolj grozljivih dejstev – dokazati, da so okrutnost, sovraštvo in stalni občutek večvrednosti pravzaprav stalnice celotne evropske (človeške) zgodovine, ne le barbarska značilnost »spodnjih«.
Kdo J. B. - ju (Jamesu Bondu) in NJEJ (Véliki razsodnici) pravzaprav daje pravico odločati o tem, kaj bosta vpisala v Veliko knjigo zgodovine in kaj se bo iz nje sčasoma za vedno izbrisalo ter pozabilo?
Gledališka skupina Teater Šentjanž/St. Johann je del Slovenskega prosvetnega društva Šentjanž na avstrijskem Koroškem. Prvo predstavo so odigrali  leta 1996 in od takrat uprizori skupina vsaj po eno predstavo letno, pri čemer se v zadnjem času posvečajo predvsem družbeno angažiranim vsebinam.
Vse gledališke predstave pripravijo v slovenščini, da bi lahko v dvojezičnem prostoru na jugu Avstrije nagovorili čim več ljudi, pa jih nadnaslovijo v nemščini ali angleščini oziroma jih izvajajo v obeh uradnih jezikih.  

ANTIOKSIDANTI

Skupina Antioksidanti prihaja iz Dobravelj pri Ajdovščini. Kljub temu da so na sceni šele štiri leta, so nastopili že na več kot petdesetih koncertih, med drugim tudi na več uglednih festivalih, kot so Gora Rocka, Majske igre v Ljubljani, Festival Fronta v Kobaridu, Kamfest v Kamniku in drugje. Znani
so predvsem po energičnem nastopu, iskrenosti v glasbi in družbeno kritičnih besedilih.

V SPOMIN NA UMOR IN GLEDALIŠKA ŠOLA I. GIMNAZIJE MARIBOR

V zgodbi skuša skupina 7-ih radovednih detektivov ujeti morilca. Na potovanju po njegovih spominih brska za utrinki iz življenja tega testnega primerka, ki bi lahko bili ključ do razumevanja človeške psihe. Pri tem hodijo ves čas na meji med stvarnostjo in fantazijo, kjer se jim vedno znova odpira neulovljivo brezno doživetij. Spomin za spominom poskuša razgrniti osebo, ki pa se vedno znova izmika racionalnemu. Ali sploh lahko dojamemo tako neulovljive misli?
Gledališka šola Prve gimnazije Maribor neprekinjeno deluje že šestnajsto leto. Dijaki so v tem času pod mentorskim vodstvom ali samostojno ustvarili skoraj 70 premier. Dijakom omogočajo kontinuirano gledališko izobraževanje, ki poteka kot obšolska dejavnost pod vodstvom profesionalno izobraženih mentorjev (igralcev, režiserjev) in ponuja vpogled v različne odrske izraze, od giba in govora do igre z lutko in podobno. Dijaki v štirih letih obravnavajo različne dramske, literarne ali tematske predloge, h katerim pristopajo na inovativne načine. Klasične igralske tehnike, ki jih mladi gledališčniki poglabljajo, se prepletajo s sodobnimi pristopi, mentorji pa razvijajo tudi lastne vaje, s katerimi mladi igralci skozi raziskovanje spoznavajo svet izraznosti.

 

PRIDNICA NINE BIZJAK IN SPUNK, KULTURNO DRUŠTVO GIMNAZIJE SLOVENJ GRADEC

V enem zamahu uprizorjen kolaž iz pesniške zbirke Pridnica Nine Bizjak. In v avtoričini odrski interpretaciji posredovan večen lok med bolestnosladkim najdevanjem in mučnim razhajanjem človeške dvojine. Mladostno, avtentično, prepričljivo. In drugačno. V živo podprto z glasbo. Vse v prid izraznim interpretacijskim iskanjem.

 

SPUNK, gimnazijsko kulturno društvo Gimnazije Slovenj Gradec je bilo ustanovljeno leta 1997. Od takrat je za njim nekaj sto aktivnosti v številnih sekcijah (gledališka, plesna, recitacijska, fotografska, plesna, literarna, založniška, organizacijska…). Doslej je v njem sodelovalo več sto ljubiteljskih (po)ustvarjalcev na več deset projektih, število obiskovalcev pa je najbrž preseglo številko sto tisoč. V dobrih petnajstih letih je društvo prejelo več nagrad na festivalu Transgeneracije, tri Bernekerjeve plakete, lani pa še vizionarja na festivalu Vizije.   

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

 

 

Daniel Leskovic

strokovni sodelavec za inštrumentalno glasbo
Tel: 01/ 2410 532
Faks: 01/ 2410 536
E-pošta: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

 

 

AKTUALNO:

5. 5. 2013: OBJAVLJEN PROGRAM VIZIJE 2013

12. 11. 2012: OBJAVLJEN RAZPIS ZA VIZIJE 2013 - gledališče, lutke in glasba

Rok prijave do 15. 2. 2013

Za rockVizije do: 28. 2.2013

------

 

 

Festival Vizije 2013

Fotogalerija 2013

 

Sobotni Vizipis

Nedeljski Vizipis

 

Festival Vizije 2012