IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2015/16

 

Naziv seminarja:

 

RITEM POEZIJE – literarna in instrumentalna dejavnost

     

Kraj izvedbe:

  Ljubljana

Termin:

  1. in 2. april 2016

Mentorja:

  Jose, Blaž Celarec

Cena:

  50,00 EUR (z DDV)

Rok prijave:

  zaključen (preveč prijav)

 

 

 

 

Eden izmed ciljev NIP UMETNOST je učencem predstaviti raznolikost umetnosti, kjer so različne zvrsti povezane v umetniško celoto. Dober pedagog prepleta različne umetniške prakse in s tem učenca spodbuja k iskanju lastnega umetniškega izraza.

Pod vodstvom vrhunskih mentorjev smo vam pripravili štiri samostojna izobraževalne module, kjer boste skozi teorijo in preverjeno prakso dobili nova uporabna znanja na področju umetnosti, vsebujejo pa tudi primere dobre prakse.

VSEBINA IN CILJI

Slam (tudi spoken word poetry, govorjena beseda, slam poezija ali performance poezija) je literarna zvrst, ki se uvršča pod liriko. Za slam je značilna povezava med umetnostjo pisanja in recitiranja: spevna besedila z odlomki, ki si jih je enostavno zapomniti, so večinoma predstavljena v prostem stilu pred publiko. Glede na vsebino in motive se ta literatura kaže kot zelo raznolika. Tematski spekter zajema tako družbene konflikte in konflikte v odnosih kot tudi modne fenomene in fenomene duha časa, pop kulturo in politiko. Zelo je zanimiva za mlade izvajalce. Čeprav se ta določena zvrst poezije pojavlja predvsem v povezavi  s predstavljanjem poezije na odrih, ji lahko za boljšo prezentacijo dodamo znotraj njene prozodije in metrike še ritmično ali celo glasbeno podlago. V kolikor sami še nimate glasbene ideje, lahko na youtubu najdete različne glasbene podlage, ki jih kasneje lahko uporabite pri svoji predstavitvi.


Drugi del izobraževanja bo predstavil, kakšna je dodana vrednost ritma in glasbe v poeziji, kako na kar se da sproščen način predajati sporočilo publiki in kako ustvariti svojo lastno ritmično in glasbeno podlago.


Še nekaj primerov:
Taylor Mali - What teachers make (www.youtube.com/watch?v=RGKm201n-U4)
Denice Frohman – Borders (www.youtube.com/watch?v=CNK7Hn5_hLQ / www.youtube.com/watch?v=_w1vWBQrqvk)

 

DATUM

URA

TEMA

PREDAVATELJ

1. 4. 2016

15.30 – 16.00

Uvod

Daniel Leskovic;
Barbara Rigler

1. 4. 2016

16.00 – 19.30

Slam poezija, uvod in primeri

Jose

2. 4. 2016

9.00 – 13.00

Pisanje poezije z glasbeno spremljavo in interpretacijo

Jose in Blaž Celarec

2. 4. 2016

14.30 – 18.30

Pisanje poezije z glasbeno spremljavo in interpretacijo, kratke predstavitve slam poezije

Jose in Blaž Celarec

 

Joseph Nzobandora, z umetniškim nadimkom Jose, je vsestransko dejaven umetnik. Ustvarja glasbo kot hiphop izvajalec. Sodeloval je pri prvi slovenski hiphop kompilaciji 5 min of fame - Za narodov blagor ter posnel tri samostojne albume V besedi je moč (Murat&Jose), Yoyocuts (Murat&Jose + BC 400 iz Londona) in Tuki not (Murat&Jose Band). Sodeloval je s številnimi glasbeniki (med njimi Tomi Meglič, Siddharta, Rok Golob, Janez Bončina Benč, Heavy Les Wanted, soul in gospel skupina Firm Soundation iz Los Angelesa, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester Slovenske filharmonije). Kot igralec in animator deluje v različnih slovenskih in hrvaških profesionalnih gledališčih. Ustvarja glasbo za gledališče ter je avtor več radijskih iger za odrasle, mladino in otroke in scenarijev za televizijske oddaje. Kot slam poet nastopa samostojno ali v kombinaciji z drugimi slam poeti ali beatboxerji (Murat, francoski slam poet Yves Gaudin) ter različnimi glasbeniki. Vodi tudi delavnice slam poezije v Studiu XXV v Ljubljani.


Blaž Celarec je vsestranski tolkalist, producent in snemalec. Svojo mladost zaključi kot klarinetist, nato se navduši nad vsemi predmeti, na katere se da igrati ritem. Od takrat se uči igrati na različna tolkala (Conservatorium Rotterdam, Havana, New Delhi). Med tem kar nekaj let igra kubansko glasbo v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Kot tolkalist posname dobrih 40 albumov,  na dvajsetih pa se podpiše kot producent ali snemalec. Zaradi snemanja glasbe se zato znajde tudi v studijih v Havani, New Jerseyu, New Delhiju… Igrati ga lahko slišimo tudi v glasbenih grupacijah Brina, Caminoigra, Hamlet express, Mildreds, Fake orchestra, Sošolci, Matjaž Romih band, Los hermanos muy simpaticos… pojavlja pa se tudi v vlogi glasbenika, skladatelja in  glasbenega producenta pri gledaliških predstavah in filmu.

 

Vsak seminar traja 16 pedagoških ur. V skladu z 19. členom Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive se program seminarja ovrednoti z 1 točko.

 

Cena posameznega izobraževalnega modula je 50,00 EUR (z DDV). Pri vpisu iste osebe na dva izobraževalna modula, priznamo 10% popust, pri vpisu treh 15% popust in pri vpisu vseh štirih izobraževalnih modulov 20% popust.


V primeru prenizkega števila prijav na posamezen izobraževalni modul (manj kot 12) lahko organizator odpove njegovo izvedbo.


Po prijavi Vam bomo poslali predračun. Prijava je potrjena po plačanem predračunu.


 

Informacije in prijave


Kontaktna oseba:

Miha Banovec

miha.banovec@jskd.si

01 2410 517