IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2019/20

 

Naziv seminarja:

 

Poglobljena delavnica pisanja 2020

IZOSTROVANJE BESEDIL

Organizatorji:

 

JSKD RS, revija Mentor

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Cepetka (5. nadstropje), Cankarjeva 5

Termin:

 

Dva vikenda, sobota in nedelja, 3.-4. 10. 2020 in 17.-18. 10. 2020
Urnik: 9.00-13.00 in 14.30-18.00

Mentorja:

 

Maja Vidmar in dr. Alja Adam

Cena:

 

100,00 € (kotizacija)

Število udeležencev:

 

Največ 12 udeležencev

Rok prijave:

 

ponedeljek, 27. julij 2020 (oz. do zapolnitve prostih mest)

NAMEN IN CILJ:

Namen in cilji kreativne delavnice so:

- Zavedanje procesa pisanja.

- Raziskovanje notranjih vsebin kot materiala.

- Vzpostavljanje »pisateljske distance« v odnosu avtor/tekst.

- Razvijanje sposobnosti vnašanja novih izkušenj v tekst.

- Prepoznavanje dinamike besedil in avtentičnih in neavtentičnih delov besedil.

- Odkrivanje slabosti in potencialov teksta kot podlaga za samozavest pri pisanju in objavljanju.

NAČIN DELA:

Delo poteka v dveh intenzivnih vikendih, v soboto in nedeljo –  40 šolskih ur.  
Skupinska dinamika kot podpora in izziv pri vajah kreativnega pisanja in za izkustveno delo. Udeleženci so oblečeni v udobna oblačila in obuti v suho obutev za notranje prostore.

SINOPSIS:

Mentorici vodita delavnice od leta 2013, ko sta oblikovali inovativen koncept izkustvenega pristopa k kreativnemu pisanju, ki temelji na dveh principih: zavedanju in avtentičnosti. Združevali sta izkušnje s področja literarnega ustvarjanja in geštalt psihoterapije, vključevali pa tudi znanje s področja literarne teorije in dela s skupinami. Pričujoča  delavnica je torej odraz večletnega poglabljanja znanja in izkustvenega dela.

Osrednji del delavnice je namenjen pisateljski blokadi na dveh ravneh – znotraj procesa pisanja in v besedilu. Ukvarjali se boste z zastojem v tekstu in ozaveščanjem notranjega kritika v povezavi z odkrivanjem potreb teksta in avtorja. Usmerili boste pozornost k opazovanju lastnega ustvarjalnega procesa kot nenavezanost avtorja v odnosa do teksta.

Namenjena je tistim, ki se želite izpopolniti na področju literarnega ustvarjanja: ste radovedni/radovedne za raziskovanje procesa pisanja in potencialov teksta kot organizma in s tem povezanih osebnih blokad.

STROŠKI:

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja  za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen). JSKD bo po prejemu in potrditvi prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico, predvidoma v začetku marca 2020. Predračune  je potrebno plačati pred začetkom šole, potrdilo pa prinesti s seboj. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

PRIJAVE:

Na delavnico se lahko prijavite do ponedeljka, 27. julija 2020, v spletni prijavi na naslednji povezavi:

e-prijava

 

Mentoricama lahko pošljete svoja besedila (do 5 pesmi, do 3 strani proze ali dramskega teksta, refleksije …) na e-naslov: mentor@jskd.si (besedilo ni pogoj za prijavo in sodelovanje). Podrobnejše informacije o vsebini delavnice lahko dobite na tel. 01/24-10-516, 051/675-238.

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev.

Kreativne delavnice bodo potekale v Ljubljani, v prostorih JSKD, Cankarjeva 5, 1000 Ljubljana. Razpis bo objavljen tudi na spletnih straneh: www.jskd.si (literatura).

URNIK:

sobota, 3. 10. 2020, Vstop v proces

- Uvodni del,

- vstop v proces

- tekst kot organizem.

nedelja, 4. 10. 2020, »Bele lise« teksta

- Odnosi v tekstu,

- izostrovanje zastojev,

- notranji kritik.

sobota, 17. 10. 2020, Kontakt s tekstom

- Vaje kreativnega pisanja in kontakt,

- izostrovanje zastojev z drugimi tehnikami.

nedelja, 18. 10. 2020,  Zaključevanje

- Dinamika besedil, zavedanje,

- zaključevanje tekstov in zaključek.

 

PREDSTAVITEV MENTORIC:

Alja Adam

 

Dr. ALJA ADAM  (1976), na Filozofski fakulteti je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Leta 2007 je na isti fakulteti doktorirala s področja študij spolov in feministične literarne teorije. Kot pesnica že več kot deset let intenzivno deluje znotraj kulturno-umetniškega oz. literarnega polja. Njene pesmi so prevedene v trinajst tujih jezikov in objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Pri Centru za slovensko književnost (Aleph) je izdala tri pesniške zbirke: Zaobljenost (2003), Zakaj bi omenjala Ahila (2009) in Dolgo smo čakali na dež (2015). Druga pesniška zbirka je leta 2011 izšla v prevodu pri španski založbi E.d.a. libros, leta 2009 v Italiji, v letu 2014 pri založbi Druga priča na Hrvaškem. Kot mlada pesnica je prejela dve nagradi v tujini, njena tretja knjiga pa je bila nominirana za Veronikino nagrado.  Od leta 2014 je samozaposlena v kulturi, deluje kot mentorica kreativnega pisanja in pravljičarka. Predava na Univerzi v Novi Gorici (fakulteta za humanistiko) pri predmetih Uvod v svetovno književnost in Spol in literatura ter se posveča raziskovanju in razvoju inovativnih celostnih izobraževalno-kreativnih programov za otroke, mladostnike in študente/študentke. V letu 2013 sta z pesnico Majo Vidmar ustanovili program kreativnega pisanja Gita joga, v katerem prepletata pisanje, geštalt terapijo in jogijsko prakso. Trenutno sodeluje pri izvedbi dveh projektov: Program za osebnostni razvoj otrok v osnovni šoli in Razvijanje in spodbujanje kreativnih potencialov otrok (projekta sta sofinancirana s strani Mestne občine Ljubljana).

 

Maja Vidmar

 

MAJA VIDMAR (1961), doma je iz Nove Gorice in živi kot svobodna književnica v Ljubljani. Njena prva knjiga Razdalje telesa (1984) je bila prodana v 1500 izvodih in je bila tudi zaradi enotne erotične tematike zelo opažena. V tistem času je bilo v Sloveniji v primerjavi z moškimi malo žensk, ki so pisale poezijo. Do zdaj je izšlo sedem pesniških zbirk: poleg prve še Način vezave, 1988; Ob vznožju, 1998; Prisotnost, 2005; Sobe, 2008; Kako se zaljubiš, 2012 in Minute prednosti, 2015 ter dva izbora: Ihta smeri, 1989 in Petdeset pesmi, 2015. Tematika njene poezije se je razširila na vse pesniške teme. Z zgoščenim in v zadnjih knjigah vedno bolj preprostim jezikom upesnjuje tisto, česar del je, in predvsem tisto, kar je del nje. To se zadnja leta organsko dopolnjuje z njenim ukvarjanjem z geštalt terapijo, ta pa z oblikovanjem pesniških delavnic, ki jih vodi. Za knjigo Prisotnost je prejela Jenkovo nagrado, Nagrado Prešernovega sklada in dunajsko štipendijo v okviru Grosser Preis für osteuropäische Literatur. Prejela je Premio Letterario Internazionale Trieste Scriture di Frontiera dedicato a Umberto Saba 2007, za knjigo Sobe nagrado mreže gradova književnosti 2009 in nagrado za desetleni opus Velenjica – čaša nesmrtnosti 2015. V tujini je izšlo sedem knjig njene poezije. Ima veliko tujih in domačih revijalnih in antologijskih objav. Obiskala je veliko pesniških festivalov in rezidenc. Je članica Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN-a.   

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238

 

 

 

 

 

e-prijava