IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2020/21

 

Naziv seminarja:

 

IZKUSTVENA DELAVNICA AVTENTIČNEGA PISANJA 2021

Proces pisanja tekstov

 

Organizatorji:

 

JSKD RS, revija Mentor

Kraj izvedbe:

 

spletna aplikacija ZOOM

Termin:

 

dva zaporedna vikenda, sobota in nedelja,
MAJ: 22./23. in 29./30. 5. 2021
Urnik: 9.00-13.00 in 14.30-17.30

Mentorici:

 

Maja Vidmar in Alja Adam

Cena:

 

100,00 € (kotizacija z ddv-jem)

Število udeležencev:

 

10 udeležencev

Rok prijave:

 

ponedeljek, 17. maja 2021

NAMEN IN CILJ:

Namen in cilji kreativne delavnice so:

- Zavedanje procesa pisanja, iskanje notranjih vsebin, ki izhajajo iz osebne izkušnje.

- Zastoj pri pisanju.

- Sledenje nihanju kvalitete besedila. 

- Prepoznavanje avtentičnih in neavtentičnih delov besedil.

- Podajanje in izražanje lastnega odziva na tekste.

- Pridobivanje veščin za nastopanje (branje, interpretacija besedil).

 

NAČIN DELA:

Delo poteka v dveh intenzivnih vikendih, v soboto in nedeljo – skupaj 40 šolskih ur.
Prvi dan delavnice bo namenjen raziskovanju stika z lastno ustvarjalostjo – s pomočjo geštaltističnih principov in eksperimentov, giba in kreativnega pisanja. Drugi dan se posvečamo prepoznavanju avtentičnosti besedil in metafori. Tretji dan je poudarek na opazovanju zastoja pri pisanju in izostrovanju zavedanja. Četrti dan bomo posvečali raziskovanju realcije telo/tekst, prepoznavanju nihanja kvalitete besedil, branju literarnih besedil ter zaključevanju.

SINOPSIS:

Koncept delavnic temelji na dveh principih: zavedanju in avtentičnosti, kar pomeni, da udeleženke/udeležence uči, kako se lucidno spoprijeti z ustvarjalnim procesom, kako prepoznati lasten avtentični glas, se dotakniti subjektivne, notranje izkušnje. Predvsem pa kako prebujene vsebine ubesediti in uporabiti kot snov v literarnem delu – s poudarkom na inovativno prilagojenih vajah kreativnega pisanja. Vsebine posameznih delavnic si smiselno sledijo in odpirajo prostor za skupinsko dinamiko, zato je pomembno, da se udeleženke/udeleženci delavnice redno udejstvujejo. V tokratni delavnici bomo usmerili pozornost k opazovanju lastnega ustvarjalnega procesa in njegovih splošnih zakonitosti, osredotočili se bomo na iskanje notranjih vsebin, na proces pisanja in zastoje pri pisanju in vredotenje lastnih besedil.

STROŠKI:

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja  za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen). JSKD bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Predračune boste prejeli najkasneje v tednu pred delavnico in jih je treba plačati pred začetkom šole. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

PRIJAVE:

Na delavnico se lahko prijavite do ponedeljka, 17. maja 2021, spodaj.

Izpolnjeno e-prijavnico na naslednji povezavi:

e-prijava

oddajte  najkasneje do zgoraj navedenega datuma.

Podrobnejše informacije o programu celotne šole lahko dobite na tel. 01/24-10-516, 051/675-238.

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev.

Kreativne delavnice bodo potekale predvidoma preko brezplačne spletne aplikacije ZOOM. V primeru sprostitve ukrepov pa v živo v Ljubljani, v prostorih JSKD, Cankarjeva 5, 1000 Ljubljana.

URNIK:

sobota, 22. 5. 2021, Ustvarjalni proces

Predstavitev delavnice,  koncepta in vsebin. Udeleženke/udeleženci se seznanjajo z lastno ustvarjalnostjo in s svojimi pričakovanji. Posvetili se bomo iskanju avtentičnih vsebin in kreativnim vajam pisanja skozi izkustvno naravnan program.

nedelja, 23. 5. 2021, Avtentična metafora

Skozi izkustvene vaje in skupinsko dinamiko izostrujemo zavedanje glede vsebin in procesa.  V ospredje bomo postavili iskanje avtentične metafore znotraj lastnih tekstov.

sobota, 29. 5. 2021, Zastoji v procesu pisanja

Preko geštaltističnih tehnik bomo raziskovali zastoje v procesu pisanja. Sledil bo pogovor o novih možnostih teksta, spoznavali bomo odnos med resničnostjo in fikcijo znotraj literarnih del.

nedelja, 30. 5. 2021, Relacija telo/tekst in zaključevanje

Udeleženci spoznavajo relacijo med telesom in tekstom, kakšno vlogo ima telo/glas v procesu pisanja. Prek izkustvenih vaj spoznavajo, kako preko svojega telesa lahko začutimo telo tistega, o katerem pišemo ali mu damo glas. Sledi zaključevanje delavnice.

PREDSTAVITEV MENTORIC:

Alja Adam

 

Dr. ALJA ADAM  (1976), na Filozofski fakulteti je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Leta 2007 je na isti fakulteti doktorirala s področja študij spolov in feministične literarne teorije. Kot pesnica že več kot deset let intenzivno deluje znotraj kulturno-umetniškega oz. literarnega polja. Njene pesmi so prevedene v trinajst tujih jezikov in objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Pri Centru za slovensko književnost (Aleph) je izdala tri pesniške zbirke: Zaobljenost (2003), Zakaj bi omenjala Ahila (2009) in Dolgo smo čakali na dež (2015). Druga pesniška zbirka je leta 2011 izšla v prevodu pri španski založbi E.d.a. libros, leta 2009 v Italiji, v letu 2014 pri založbi Druga priča na Hrvaškem. Kot mlada pesnica je prejela dve nagradi v tujini, njena tretja knjiga pa je bila nominirana za Veronikino nagrado.  Od leta 2014 je samozaposlena v kulturi, deluje kot mentorica kreativnega pisanja in pravljičarka. Predava na Univerzi v Novi Gorici (fakulteta za humanistiko) pri predmetih Uvod v svetovno književnost in Spol in literatura ter se posveča raziskovanju in razvoju inovativnih celostnih izobraževalno-kreativnih programov za otroke, mladostnike in študente/študentke. V letu 2013 sta z pesnico Majo Vidmar ustanovili program kreativnega pisanja Gita joga, v katerem prepletata pisanje, geštalt terapijo in jogijsko prakso. Trenutno sodeluje pri izvedbi dveh projektov: Program za osebnostni razvoj otrok v osnovni šoli in Razvijanje in spodbujanje kreativnih potencialov otrok (projekta sta sofinancirana s strani Mestne občine Ljubljana).

 

Maja Vidmar

 

MAJA VIDMAR (1961), doma je iz Nove Gorice in živi kot svobodna književnica v Ljubljani. Njena prva knjiga Razdalje telesa (1984) je bila prodana v 1500 izvodih in je bila tudi zaradi enotne erotične tematike zelo opažena. V tistem času je bilo v Sloveniji v primerjavi z moškimi malo žensk, ki so pisale poezijo. Do zdaj je izšlo sedem pesniških zbirk: poleg prve še Način vezave, 1988; Ob vznožju, 1998; Prisotnost, 2005; Sobe, 2008; Kako se zaljubiš, 2012 in Minute prednosti, 2015 ter dva izbora: Ihta smeri, 1989 in Petdeset pesmi, 2015. Tematika njene poezije se je razširila na vse pesniške teme. Z zgoščenim in v zadnjih knjigah vedno bolj preprostim jezikom upesnjuje tisto, česar del je, in predvsem tisto, kar je del nje. To se zadnja leta organsko dopolnjuje z njenim ukvarjanjem z geštalt terapijo, ta pa z oblikovanjem pesniških delavnic, ki jih vodi. Za knjigo Prisotnost je prejela Jenkovo nagrado, Nagrado Prešernovega sklada in dunajsko štipendijo v okviru Grosser Preis für osteuropäische Literatur. Prejela je Premio Letterario Internazionale Trieste Scriture di Frontiera dedicato a Umberto Saba 2007, za knjigo Sobe nagrado mreže gradova književnosti 2009 in nagrado za desetleni opus Velenjica – čaša nesmrtnosti 2015. V tujini je izšlo sedem knjig njene poezije. Ima veliko tujih in domačih revijalnih in antologijskih objav. Obiskala je veliko pesniških festivalov in rezidenc. Je članica Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN-a.   

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler
producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01/24-10-516, 051/675-238

 

 

 

 

 

e-prijava