IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2022/23

 

Naziv seminarja:

  Literarna šola JSKD 2023

Vloga mentorja pri vstopanju na literarno pot

Na začetku pisanja je branje

 

Organizatorji:

JSKD RS, Revija Mentor v sodelovanju z območno izpostavo Velenje

Kraj izvedbe:

Velenje, Mestna knjižnica Velenje

Termin:

od četrtka do sobote, 24. do 26. avgusta 2023

Mentorji:

dr. Zoran Pevec, Nina Medved, Nejc Robida, Tatjana Plevnik

Cena:

80,00 € (kotizacija za delavnico, plačljiva po predračunu do začetka šole) Udeleženci sami poravnajo stroške dveh nočitev in kosil.

Število udeležencev:

12 do 15 oseb

Rok prijave:

sreda, 16. avgusta 2023 oz. do zapolnitve mest

 

VSEBINA

Kdo je sploh lahko mentor? Kakšne so njegove lastnosti? Mentorstvo je izrazito intimen proces. Vloga mentorja v umetnosti, ne le v literarni, je odpiranje horizontov. Dober mentor naj bi bil do literarnega ustvarjalca senzibilen, natančen, potrpežljiv in dobrohoten bralec njegovih del. Ustvarjalcu mora znati postavljati vprašanja, ga spodbujati k branju in razmišljanju. Predvsem mora vse, željnih uka, naučiti osnovnih pravil pisanja.

Kot je v reviji Mentor (letnik 42/2) odgovorila mlada pesnica Lara: »Mislim, da je dober literarni mentor nekdo, ki ne ukazuje, ampak nakazuje. Ti pokaže morje in nebo in ti reče, plavaj ali leti.« Ustvarjalec skupaj z dobrim mentorjem odkriva lastna močna in šibka področja. Literarno mentorstvo je trenutno, ko se zdi, da več ljudi piše kot bere, in ko lahko slehernik zaradi novih medijev in kanalov komuniciranja objavi pravzaprav vse, kar želi, verjetno še pomembnejše kot pred desetletji.

Literarna šola 2023 je tako za tiste, ki stopajo na literarno pot, kot tiste, ki že ustvarjajo in se občasno znajdejo v temi, v prostoru, iz katerega ne vidijo izhoda. Namenjena je vsem, ki so na svoji poti pripravljeni sprejeti, poslušati mentorjev nasvet.

O MENTORJIH

Dr. Zoran Pevec

 

Dr. Zoran Pevec (r. 1955, Celje) je pesnik, kritik, esejist in urednik. Končal je znanstveni magistrski študij književnosti in doktoriral iz slovenske književnosti. Je član Društva slovenskih pisateljev, urednik literarne revije Vsesledje, soustanovitelj in član uredništva Poetikona ter sourednik revije za poezijo Lirikon 21. Pesmi objavlja v vseh pomembnejših literarnih revijah v Sloveniji.

Nina Medved

Avtor fotografije je Gregor Salobir.

Nina Medved (r. 1989) je zaobljubljena negi besede in svetlobe. Zrasla je iz študija primerjalne književnosti in francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Živi in deluje iz Maribora.

Kot zmagovalka Festivala mlade literature Urška (2019) je nagrado prejela za izdajo pesniškega prvenca Drseči svet (JSKD, 2020). Zbirka je bila nominirana za najboljši knjižni prvenec Slovenskega knjižnega sejma (2021) in izbrana v program Festivala Pranger. Pravkar je izšla še istoimenska zvočna knjiga v umetničini interpretaciji pesmi. Njena poezija domuje tudi v literarnih revijah, kot so Literatura, Dialogi, Poetikon in nekaterih drugih jezikih: nemškem, grškem, češkem, angleškem, francoskem. Obenem soustvarja številne literarne dejavnosti v Mariboru, po Sloveniji in Franciji: Slovenski dnevi knjige v Mariboru, Prevodni Pranger, Mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti, Sejem otroške in mladinske poezije v Tinqueuxu. Prevaja predvsem iz francoščine: Makine, Teulé, Goffette, Soletti, Gellé, Forte, Lécroart, Tholomé, Gogos, Prendjova.

Opogumlja mlade literarne glasove, predvsem v sklopu delavnice na II. gimnaziji Maribor. S fotografijo ustvarja samostojne fotografske projekte (I take France takes me in Negativni prostor), opremlja pesniške knjige, portretira umetnike, pokriva festivale.

Je ustanoviteljica in umetniška vodja Dveh lun, zavoda za poetizacijo sveta. Za »eksistencialno globino in renesančno širino« je bila nedavno nagrajena z listino Pont za perspektivne književne ustvarjalce (2021).

Nejc Robida

 

Nejc Robida (r. 1987) je univerzitetni diplomirani slovenist in literarni komparativist. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral oktobra 2013. Štiri leta je bil zaposlen na I. gimnaziji v Celju, kjer je poučeval slovenščino. Svoje pedagoško delo pa je nadaljeval kot učitelj slovenščine na tuji univerzi, in sicer je tri leta poučeval na Slavističnem inštitutu Univerze v Kölnu, septembra leta 2020 pa se je kot lektor pridružil kolegom na Filološki fakulteti Univerze v Beogradu. Trenutno je zaposlen kot raziskovalec na Filozofski fakulteti in Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, ukvarja pa se s sintezo in prepoznavo govora.

Tatjana Plevnik

Tatjana Plevnik (r. 1951) je pedagoginja. Delala je na Centru za razvoj univerze in Ministrstvu za šolstvo, kjer je vodila slovensko enoto evropskega omrežja za izobraževanje, prevajala strokovna dela in pisala strokovne članke. S pisanjem kratkih zgodb je začela po upokojitvi. Njene zgodbe so objavljane v revijah (Literatura, Sodobnost, Življenje in tehnika), na elektronskih medijih (e-Literatura, Vrabec Anarhist, AirBeletrina) ter v zbornikih in samostojni zbirki kratkih zgodb Vabe. Sodelovala je na več natečajih za kratko zgodbo in bila večkrat nagrajena. Zadnja leta je mentorica skupinam za ustvarjalno pisanje, ki delujejo pod okriljem društva Brez skrbi in Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Nedavno je pri založbi Litera izšla njena knjiga kratkih zgodb Vabe.

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

PREDVIDENI TERMINI DELAVNIC
in KULTURNI SPREMLJEVALNI PROGRAM*:

*zbor udeležencev v Starem Velenju pri Rezervatu za poezijo (Stari trg 33, na terasi hotela Razgoršek); sprehod po Starem Velenju

četrtek, 24. avgusta 2023, ob 15.00–19.00
Naslov delavnice: KREATIVNA DELAVNICA PISANJA Z ZORANOM PEVCEM
Mentor: dr. Zoran Pevec

Kratka vsebina: Delavnica bo razdeljena na dva dela – na teoretskega in praktičnega. V teoretičnem delu bo izvedeno kratko predavanje o tem, kaj je dobro vedeti o pisanju književnosti, da bi lahko napisali čim kakovostnejše izdelke. Podali bomo nekaj osnov o poznavanju literarne obrti, ki je nujna za pisanje – na primer v poeziji, in sicer kaj so retorične figure, metafore, metonimija, semantična večpomenskost ipd., kaj je pomembno v prozi, kaj v kratki prozi.

V nadaljevanju se bomo osredotočili na to, kaj moramo narediti, da spremenimo svoj mišljenjski kot, ki je nujen za pisanje, in sicer od poznavanja sebstva, tesnobe, strahu, o pomenu ljubezni, sovraštva, kdaj in kako nameniti pozornost družbenemu angažmaju ipd.

V drugem delu bomo analitično pristopili k posameznim delom pričujočih avtoric/avtorjev. Vse bo interaktivno in v sodelovanju z njihovim mišljenjem.

*Po zaključku delavnice bo ogled Žlebnikove domačije (Kajuhov spominski objekt, predstavitev kamišibaja »Ljubezenska dopisovanja med Kajuhom in Silvo Ponikvar«).

petek, 25. avgusta 2023, ob 9.00–13.00
Naslov delavnice: OD OSNUTKA DO OBJAVE
Mentorica: Nina Medved

Kratka vsebina: Na delavnici boste dobili strukturirano povratno informacijo mentorice na vaše dosedanje literarno ustvarjanje, spoznali več priložnosti za razvoj in predstavitev svojega pisanja v prihodnje (literarni natečaji, revije, delavnice, mentorji), spoznali, kako drugi gledajo na vaša besedila – natečajne žirije, uredniki, mentorji.

petek, 25. avgusta 2023, ob 15.00–19.00
Naslov delavnice: JEZIKOVNE TEHNOLOGIJE KOT PRIPOMOČEK – predelovalnica
Mentor: Nejc Robida

Kratka vsebina: Kaj so jezikovne tehnologije? Ali sploh obstajajo za slovenščino? Ali smo s pomočjo jezikovnih tehnologij že prišli do prave umetne inteligence? Bodo »računalniki« nekoč mentorji ali nas bodo tudi nadomestili? Kako so nam lahko jezikovne tehnologije v pomoč in kje so njene meje? Kaj pa pravopis? Bomo napisali in preizkusili. Človek in stroj dobro soobstajata, zakaj ne bi zmogli še z umetno inteligenco.

Sobota, 26. avgusta 2023, ob 9.00–13.00
Naslov delavnice: POLETNA ŠOLA BLAŽENE RADOSTI PISANJA
Mentorica: Tatjana Plevnik

Kratka vsebina: Na delavnici s Tatjano Plevnik boste dobili nekaj nasvetov, ki vas bodo opeharili za stvari, ki jih imate pri pisanju najraje, in sicer:

- opomnik za kritično branje zgodbe in kratek pregled najslabših nasvetov za pisanje;

- nekaj kozmetičnih trikov za ličenje puščobnega besedila 5 minut pred iztekom roka za oddajo na natečaj, kot so na primer eksploziven naslov, čarobna moč otvoritvenega stavka, 50 odstotkov nagrade je v prvem odstavku, rockovski glas pripovedovalca, zamah metuljevih kril metafore, zastava slave in splošna dezinfekcija;

- neizčrpen pregled najpogostejših napak (Motiti se je človeško, a občutek je božanski – M. West);

- nekaj splošnih napotkov, kako sabotirati literarno delavnico.

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Rok prijave:  sreda, 16. avgusta 2023 (oz. do zapolnitve mest). Izpolnite e-prijavnico na naslednji povezavi:

e-prijava

Po prijavi vam bomo poslali predračun. Prijava bo potrjena po plačanem predračunu. Prijavi priložite še kratek opis svoje literarne ustvarjalnosti!

STROŠKI

Šolnina za literarno šolo (za vse tri dni) znaša 80,00 €. Sklad bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Šolnino je treba poravnati pred začetkom šole. Prijavnica je nepreklicna, šolnino povrnemo le na podlagi zdravniškega spričevala. Vsak udeleženec bo prejel potrdilo o sodelovanju na literarni šoli (s točkami za napredovanje).

BIVANJE IN PREHRANA

Bivanje (nočitev z zajtrkom) je možno po lastni izbiri, priporočamo Prenočišča Mraz, Lipa 54, 3320 Velenje (http://prenocisca-mraz.com). Ker se v terminu, ko v Velenju pripravljamo literarno šolo, dogajajo številne prireditve, smo v hostlu v Šoštanju rezervirali apartma (6 ležišč; cena na noč je 20 €; zajtrka ni); do Šoštanja (6 km iz Velenja) pelje brezplačni avtobus Lokalc, na voljo je tudi izposoja koles (https://www.visitsaleska.si/sl/saleska-valley/izposoja-koles-bicy/).

Prenočišča ponujajo tudi v Hostlu MC Šmartno ob Paki (https://www.visitsaleska.si/sl/saleska-valley/izposoja-koles-bicy/).

Če bi želeli skupno kosilo, se bomo dogovorili za doplačilo. Za večerji in večerni kulturni program pa bomo poskrbeli mi (skupaj z območno izpostavo JSKD Velenje). 

Informacije in prijave

Tatjana Vidmar
literarna dejavnost JSKD in odgovorna urednica revije Mentor
T: 01 320 95 72, 031 605 429
E: tatjana.vidmar@jskd.si

Nina Mavec Krenker
vodja območne izpostave JSKD Velenje
T: 03 897 33 60
E: oi.velenje@jskd.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-prijava