IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2023/24

 

Naziv seminarja:

 

IZKUSTVENA DELAVNICA AVTENTIČNEGA PISANJA 2023
Pisanje skozi osebnostno rast

 

Organizatorji:

 

JSKD RS, revija Mentor

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana, Cepetka, Cankarjeva 5 Ljubljana
(5. nadstropje, brez dvigala)

Termin:

 

Dva vikenda, sobota in nedelja, 9.00-13.00 in 14.30-17.30,

30.9. – 1.10. in 21. – 22. 10. 2023

Mentorici:

 

Maja Vidmar in Alja Adam

Cena:

 

100,00 € (kotizacija z ddv-jem)

Število udeležencev:

 

7 do 12 udeležencev

Rok prijave:

 

petek, 22.9. 2023

 

NAMEN IN CILJ:

Namen in cilji kreativne delavnice so:

- Zavedanje procesa pisanja, iskanje notranjih vsebin, ki izhajajo iz osebne izkušnje.

- Zastoj pri pisanju.

- Sledenje nihanju kvalitete besedila. 

- Prepoznavanje avtentičnih in neavtentičnih delov besedil.

- Podajanje in izražanje lastnega odziva na tekste.

- Pridobivanje veščin za nastopanje (branje, interpretacija besedil).

- Osebnostna rast skozi pisanje

- Skupinski proces kot izziv in podpora

NAČIN DELA:

Delo poteka v dveh intenzivnih vikendih, v soboto in nedeljo – skupaj 40 šolskih ur.

Prvi dan delavnice bo namenjen raziskovanju stika z lastno ustvarjalostjo – s pomočjo geštaltističnih principov in eksperimentov, giba in kreativnega pisanja. Drugi dan se posvečamo prepoznavanju avtentičnosti besedil in metafori. Tretji dan je poudarek na opazovanju zastoja pri pisanju in izostrovanju zavedanja. Četrti dan bomo posvečali raziskovanju realcije telo/tekst, prepoznavanju nihanja kvalitete besedil, branju literarnih besedil ter zaključevanju.

SINOPSIS:

Koncept Izkustvenih delavnic pisanja temelji na dveh principih: zavedanju in avtentičnosti, kar pomeni, da udeleženke/udeležence uči, kako ozavestiti ustvarjalni proces, kako prepoznati lasten glas, se dotakniti subjektivne izkušnje. Predvsem pa kako prebujene vsebine ubesediti in uporabiti kot snov v literarnem delu – s poudarkom na inovativno prilagojenih vajah kreativnega pisanja in elementih gešatalt psihoterapije. Iskanje avtetničnosti teksta se intenzivno prepleta z osebnostno rastjo. Vsebine posameznih dni si smiselno sledijo in odpirajo prostor za skupinsko dinamiko, zato je pomembno, da se udeleženke/udeleženci delavnice redno udejstvujejo.

V tokratni delavnici bomo usmerili pozornost k opazovanju lastnega ustvarjalnega procesa in njegovih splošnih zakonitosti, osredotočili se bomo na iskanje notranjih vsebin, na proces pisanja, zastoje pri pisanju in vredotenje lastnih besedil.

STROŠKI:

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja  za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen). JSKD bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Predračune boste prejeli najkasneje v tednu pred delavnico in jih je treba plačati pred začetkom šole. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

PRIJAVE:

Na delavnico se lahko prijavite do 22. septembra 2023 v spletni prijavi spodaj.

Izpolnjeno e-prijavnico na naslednji povezavi:

e-prijava

oddajte  najkasneje do zgoraj navedenega datuma.

Podrobnejše informacije o programu celotne šole lahko dobite na tel. 01 320 95 72 ali 031 605 429.

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev in udeleženk.

Kreativne delavnice bodo potekale v Ljubljani, v prostorih JSKD, Cankarjeva 5, 1000 Ljubljana – Cepetka, 5. nadstropje, brez dvigala.

URNIK:

sobota, 30. 9. 2023, Ustvarjalni proces

Predstavitev delavnice, koncepta in vsebin. Udeleženke/udeleženci se zavejo svojih pričakovanji in stopijo v tok ustvarjalnosti. Posvetili se bomo iskanju avtentičnih vsebin in kreativnim vajam pisanja skozi izkustvno naravnan program.

nedelja, 1. 10. 2023, Avtentična metafora

Skozi izkustvene vaje in skupinsko dinamiko izostrujemo zavedanje glede vsebin in procesa. V ospredje bomo postavili iskanje avtentične metafore znotraj lastnih tekstov.

sobota, 21. 10. 2023, Zastoji v procesu pisanja

Preko geštaltističnih tehnik bomo raziskovali zastoje v procesu pisanja. Sledil bo pogovor o novih možnostih teksta, spoznavali bomo odnos med resničnostjo in fikcijo znotraj literarnih del.

nedelja, 22. 10. 2023, Relacija telo/tekst in zaključevanje

Udeleženci spoznavajo relacijo med telesom in tekstom, kakšno vlogo ima telo/glas v procesu pisanja. Prek izkustvenih vaj spoznavajo, kako lahko preko svojega telesa začutimo telo tistega, o katerem pišemo ali mu damo glas. Sledi zaključevanje delavnice.

PREDSTAVITEV MENTORIC:

Alja Adam

 

Dr. ALJA ADAM  (1976), pesnica, esejistka, specializantka geštalt psihoterapije in predavateljica, je na Filozofski fakulteti diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Leta 2007 je na isti fakulteti doktorirala s področja študij spolov in feministične literarne teorije. Izdala je štiri pesniške zbirke: Zaobljenost, 2003, Zakaj bi omenjala Ahila, 2008, Dolgo smo čakali na dež, 2015 in Privlačnosti, 2020. Kot mlada pesnica je prejela nekaj nagrad v tujini, njena knjiga Dolgo smo čakali na dež je bila leta 2016 nominirana za Veronikino nagrado. V letu 2021 je ponovno prejela nominacijo za Veronikino nagrado za knjigo Privlačnosti. Njene pesmi so prevedene v petnajst tujih jezikov in objavljene v domačih in tujih publikacijah ter antologijah. Pesniška knjiga Zakaj bi omenjala Ahila je leta 2011 izšla v prevodu pri španski založbi E.d.a. libros in leta 2009 v Italiji, v letu 2014 na Hrvaškem. V pripravi je prevod knjige Privlačnosti v angleškem jeziku (v prevodu Marte Košir). Avtorica redno gostuje na mednarodnih festivalih in pesniških srečanjih v Sloveniji in po svetu. Leta 2014 sta s pesnico Majo Vidmar zasnovali program Izkustveno kreativno pisanje, v katerem prepletata pisanje in geštalt terapijo, na tak način pa uvajata zanimive pristope, ki v slovenskem (in tujem) okolju še niso uveljavljeni. Je soavtorica inovativnih izobraževalnih modelov, ki podpirajo razvoj kreativnih potencialov pri otrocih, mladostnikih/mladostnicah in študentih/ študentkah (Program za celostni razvoj, Integrativna kreativnost) zasnovanih pod okriljem inštituta za psihoterapijo Satori. Zadnja štiri leta intenzivno sodeluje z Javnim skladom za kulturne dejavnosti - kot mentorica kreativnega pisanja in selektorica v okviru Festivala mlade literature Urška. Izvaja psihoterapijo, literarni coaching in vodi tečaje joge. Živi in ustvarja v Ljubljani in v ekološki skupnosti Sončni grič, Hrvoji.

 

Maja Vidmar

 

MAJA VIDMAR (1961), doma je iz Nove Gorice in živi kot svobodna književnica v Ljubljani. Njena prva knjiga Razdalje telesa (1984) je bila prodana v 1500 izvodih in je bila tudi zaradi enotne erotične tematike zelo opažena. V tistem času je bilo v Sloveniji v primerjavi z moškimi malo žensk, ki so pisale poezijo. Do zdaj je izšlo sedem pesniških zbirk: poleg prve še Način vezave, 1988; Ob vznožju, 1998; Prisotnost, 2005; Sobe, 2008; Kako se zaljubiš, 2012 in Minute prednosti, 2015 ter dva izbora: Ihta smeri, 1989 in Petdeset pesmi, 2015. Tematika njene poezije se je razširila na vse pesniške teme. Z zgoščenim in v zadnjih knjigah vedno bolj preprostim jezikom upesnjuje tisto, česar del je, in predvsem tisto, kar je del nje. To se zadnja leta organsko dopolnjuje z njenim ukvarjanjem z geštalt terapijo, ta pa z oblikovanjem pesniških delavnic, ki jih vodi. Za knjigo Prisotnost je prejela Jenkovo nagrado, Nagrado Prešernovega sklada in dunajsko štipendijo v okviru Grosser Preis für osteuropäische Literatur. Prejela je Premio Letterario Internazionale Trieste Scriture di Frontiera dedicato a Umberto Saba 2007, za knjigo Sobe nagrado mreže gradova književnosti 2009 in nagrado za desetleni opus Velenjica – čaša nesmrtnosti 2015. V tujini je izšlo sedem knjig njene poezije. Ima veliko tujih in domačih revijalnih in antologijskih objav. Obiskala je veliko pesniških festivalov in rezidenc. Je članica Društva slovenskih pisateljev in slovenskega PEN-a.   

 

Informacije in prijave

Tatjana Vidmar

producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01 320 95 72 ali 031 605 429

 

 

 

 

 

e-prijava