IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2023/24

 

Naziv seminarja:

 

Delavnica kreativnega pisanja JSKD – jesen 2024

TRIPOTJA LITERARNEGA USTVARJANJA

Organizatorji:

 

JSKD RS in revija Mentor, Center za poezijo Tomaža Šalamuna, JSKD Ptuj

Kraj izvedbe:

 

V ŽIVO IN PREKO SPLETA (Zoom)
Ptuj, Stara steklarska,
Mladinsko kulturni center,
Ulica Tomaža Šalamuna 1 Slovenj Gradec,
Knjižnica Ksaverja Meška,
Ronkova ul. 4 Ljubljana,
Center za poezijo Tomaža Šalamuna,
Cankarjeva 5 (visoko pritličje)

Termin:

 

14. september – 23. november 2024
Tri delavnice v živo, vmes sedemkrat preko ZOOM-a, deset sobot, od 9.30 do 12.30 (štiri šolske ure s kratkim odmorom)

Mentor:

 

dr. David Bedrač

Cena:

 

120,00 € (z DDV) – redna cena
-10 % za vse udeležence srečanj in izobraževanj JSKD v letu 2024

Število udeležencev:

 

max. 12 - 15 udeležencev

Rok prijave:

 

ponedeljek, 24. junija 2024

 

Namen in cilji

Literarna delavnica bo namenjena v prvi vrsti ustvarjalcem poezije in proze pa tudi učiteljem književnosti ter mentorjem različnih literarnih krožkov in delavnic.

Spoznavali bomo tokove sodobne poezije in proze, se pogovarjali, o čem naj bi sodobni pisci sploh pisali, da bi bili brani, kakšna literatura torej seže do bralcev in kakšni današnji bralci sploh so. Pogovarjali se bomo tudi o tem, kaj narediti, če se pojavi ustvarjalna blokada, kako pristopiti k prvim objavam v literarnih revijah, kako izdati knjigo itd.

Spoznali bomo tudi nekatere zanimive metode za pisanje literature ter se v njih praktično preizkusili. Eden od ciljev bo tako tudi ta, da bi pišoči udeleženci tudi praktično pisali in po koncu desetih srečanj ustvarili nekaj dovršenih, izpiljenih besedil. Na drugi strani bi se ne-pišoči udeleženci učili kritičnega branja in metod, kako svetovati kot mentorji (učitelji) in kako usmerjati pisca v ustvarjalnem procesu.
Morda pa kdo od tistih, ki se še ni nikoli preizkusil v pisanju, dobi navdih in naredi prve korake po poteh ustvarjanja ter tudi sam prične pisati.

In zakaj prav tri poti?

Odgovor sledi …

Načrt dela po posameznih srečanjih

sobota, 14. septembra 2024, 9.30-12.30, Ptuj, Stara steklarska - V ŽIVO! v sodelovanju z JSKD OI PTUJ
Kratka vsebina: Spoznajmo se! Prvi koraki k pisanju in snovanju besedil. Pesem ali pripoved?

sobota, 21. septembra 2024, 9.30-12.30, ZOOM
Kratka vsebina: Poiščimo »telo« pesmi ali pripovedi (spoznavanje temeljnih literarnoteoretičnih konceptov). Začnimo z resnim pisanjem na neresni način.

sobota, 28. septembra 2024, 9.30-12.30, ZOOM
Kratka vsebina: Praktično preizkušanje različnih metod in načinov pisanja. Piljenje nastajajočih besedil. Svetovanje mentorjem in učiteljem, ki bi radi pomagali pišočim – med kritiko in ustvarjalcem.

sobota, 5. oktobra 2024, 9.30-12.30, ZOOM
Kratka vsebina: Praktično preizkušanje različnih metod in načinov pisanja. »Piljenje« nastajajočih besedil. Svetovanje mentorjem in učiteljem, ki bi radi pomagali pišočim. Kaj narediti, če se pojavijo ustvarjalne blokade?

sobota, 12. oktobra 2024, 9.30-12.30, Slovenj Gradec, Knjižnica Ksaverja Meška, v okviru festivala mlade literature Urška 2024 - V ŽIVO!
Kratka vsebina: Tokovi sodobne literature. Trendi sodobne književnosti pri pouku književnosti. O vmesnem prostoru med mentorjem (učiteljem) in pišočim. Kako pristopiti k revijam? Kaj pa knjiga?

sobota, 19. oktobra 2024, 9.30-12.30, ZOOM
Kratka vsebina: Zakaj že tripotje? Trije pogledI na isto besedilo. Pogovarjajmo se in iščimo rešitve pri svojem pisanju.

sobota, 26. oktobra 2024, 9.30-12.30, ZOOM
Kratka vsebina:  »Piljenje« napisanih besedil. Pogovor o nastalem. Analiza po določenih literarnih plasteh in posameznih elementih. Vprašanje konstruktivne kritike.

sobota, 9. novembra 2024, 9.30-12.30, ZOOM
Kratka vsebina:  Sédimo v šolske klopi! Kako motivirati pišoče? Kako jim svetovati? Kako se znajti kot učitelji ali mentorji raznih krožkov ali pri pouku? Na vrsti je igra: Človek, ne jezi se!

sobota, 16. novembra 2024, 9.30-12.30, ZOOM
Kratka vsebina:  Besedila bodo kmalu zasijala! Težnja k dovršenosti. Vprašanje komunikativnosti dobre literature. Kaj naredi neko besedilo kvalitetno? Branje in pogovor o napisanem.

sobota, 23. novembra 2024, 9.30-12.30, Ljubljana/Center za poezijo Tomaža Šalamuna - V ŽIVO!
Kratka vsebina:  Tri poti  (avtor-mentor-učitelj) se združijo v en sam cilj: napisati odlično pesem ali pripoved. Branje in priprave na literarni nastop. Morda nastop zaključimo tudi s popoldanskim branjem v Šalamunovi knjižnici, po dogovoru z mentorjem in udeleženci.

STROŠKI:

Kotizacija za pesniško delavnico za 40 šolskih ur znaša 120,00 € (DDV je vključen). JSKD bo po prejemu prijavnice poslal udeležencem predračun s položnico. Kotizacijo je treba poravnati pred začetkom šole, potrdilo pa prinesti s seboj. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!                   <

PRIJAVE

Na delavnico se lahko prijavite do ponedeljka, 24. junija 2024 preko spletne prijave:

e-prijava

Več informacij preko e-pošte: mentor@jskd.si.

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijavljenih manj kot sedem udeležencev.
Kreativne delavnice (tri) bodo potekale v živo na Ptuju, Slovenj Gradcu in v Ljubljani, vse ostale pa v virtualnem okolju preko spletne aplikacije ZOOM. Povezavo vam bomo poslali po plačilu kotizacije. Razpis bo objavljen tudi na spletnih straneh: www.jskd.si (literatura).

O MENTORJU

David Bedrač

Foto: Črtomir Goznik

David Bedrač, rojen leta 1978 na Ptuju, pesnik, pisatelj, doktor literarnih ved, piše literarno kritiko in članke s področja literature in kulture. Piše tudi strokovne in znanstvene članke. Je avtor sedmih pesniških zbirk za odrasle: Neskončnost (1998), Poezija pomolov (2001), Pesmi iz šipe (2006), Centimetri sveta (2010), Tanka molčanja (2013), Tvoj nakupovalni voziček (2014) in V hiši tvojega popka (2017). Njegove pesmi so prevedene v več jezikov, sodeloval je na mnogih domačih in mednarodnih festivalih. Piše tudi za otroke. Izdal je štiri zbirke otroških pesmi: Pesniška hiša (2008), Gugajčki in gugaji (2010), So že smehci k vam prispeli (2014) in Igravčki (2021). Poezijo za otroke objavlja tudi v revijah Ciciban, Cicido in Zmajček. Izdal je tudi zbirko kratke proze Ubijalci časa (2017). Vodil je številne literarne delavnice in izpeljal predavanja na temo literarnega ustvarjanja. Izdal je dva priročnika s področja pesnjenja, in sicer: Brez uteži (2007) in Pesniške poti brez uteži (2018). Leta 2015 je doktoriral področja najsodobnejše slovenske lirike

 

Informacije in prijave

Barbara Rigler,

producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01 320 95 72

 

 

 

 

 

e-prijava