IZOBRAŽEVANJA SEZONA 2022/23

 

Naziv seminarja:

 

Delavnice pisanja kratkih zgodb september 2023 – januar 2024

DVANAJST ZAVIHKOV BOBROVIH UŠESC

 

Organizatorji:

 

JSKD RS in revija Mentor

Kraj izvedbe:

 

Ljubljana – Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5

Termin:

 

SEPTEMBER 2023 – JANUAR 2024, deset sobot/enkrat na 14 dni, od 10.00 do 13.00 ure

Mentorica:

 

Tatjana Plevnik

Cena:

 

100,00 € (z DDV; kotizacija za šolanje) – za posameznega udeleženca
90,00 €
(z DDV; kotizacija za šolanje) - za vse udeležence delavnice kratke zgodbe v letu 2022 IN 2023 pri isti mentorici

Predračune za plačilo kotizacije bomo pošiljali po roku za prijave.

Število udeležencev:

 

7 - 12 udeležencev

Rok prijave:

 

petek, 1. september 2023 oz. do zapolnitve mest

 

Polletna delavnica pisanja kratkih zgodb JSKD 2023 je namenjena vsem, ki jih zanima branje klasične in sodobne literature, mladim in starejšim literatom, se pravi udeležencem nad 18-im letom starosti, dijakom 4. letnikov, študentom in drugim, ki jih zanima spoznavanje in pisanje kratke proze, komentiranje, skupinska dinamika in pogovor o literarni ustvarjalnosti.

PREDSTAVITEV VSEBINE

Delavnica je namenjena nadaljevanju poglabljanja v skrivnosti kratke zgodbe in preizkušanju pisanja v različnih formatih. Poigravali se bomo z oblikami ali manj tipičnimi načini pripovedovanja zgodb. Za zunanjo obliko zgodbe si bomo izposojali vse, kar že ima obliko, posvečeno drugim namenom: sezname, račune, opomine, poslovilna pisma, davčne napovedi, oglase, osmrtnice, vabila, žaljivke, obtožnice, potrdila, policijske zapisnike, vodnike (ne po galaksiji, ta je že napisan), vloge, ali poročila, ali prošnje za to in ono, kuharske recepte, nasvete, prijave, opomine, pridige, gledališke repertoarje, navodila, razglase, obsodbe, izpovedi, kazala, oporoke, reklame, zapisnike zaslišanj, zahvale, opravičila, koledarje, izvide, oh, koliko možnosti. Poskušali bomo najti tiste formate kratke zgodbe, ki bodo potešili našo racionalno željo po redu, hkrati pa prebudili skrito lakoto po popolni zmedi. Ustvarjali bomo kompilacije zelo kratkih zgodb in se pretvarjali, da pripravljamo zbornik kratkic za objavo. Zgodbe na skrbno izbrane teme s pomembnimi sporočili za današnji čas bomo nizali v šopke, ki jih bodo povezovale rdeče niti. Mimogrede se bomo seznanili še z idejami in načini, kako je mogoče zagotoviti povezovalno nit načrtno in vnaprej ali pa na koncu, ko se zdi, da je že vse prepozno. Z branjem zgodb in praktičnimi vajami si bomo popestrili sobotne dopoldneve in še kakšen večer med tednom, posvečen pisanju domačih nalog. Eksperimentirali bomo, se pogovarjali in učili drug od drugega. Ker bomo sedeli skupaj na desetih srečanjih, nam bo toplo in pisateljska prijateljstva bodo cvetela.

NAMEN IN CILJ

NAMENI IN CILJI:
- utrditi znanje o strukturi kratke zgodbe in osnovnih pravilih pisanja
- spoznati različne oblike in manj tipične načine pripovedovanja zgodbe
- seznaniti se z načini
- kako menjavati gledišča
- prikazovati pomembne teme s pomočjo zgodbe
- prepoznavati literarnost in trivialnost v besedilih
- pregledovati in urejati besedila, namenjena objavi

KONČNI CILJI:
- predstaviti rezultate ustvarjalnega pisanja na zaključnem nastopu
- izpiliti zgodbo in jo poslati kateri od literarnih revij v objavo oziroma na natečaj - objava

TERMINI

Termini: ob sobotah, med 10. in 13. uro dopoldne:
9. september 2023
23. september 2023
7. oktober 2023
21. oktober 2023
4. november 2023
18. november 2023
2. december 2023
16. december 2024
6. januar 2024
20. januar 2024

Srečevali se bomo v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5, Ljubljana.

STROŠKI

Kotizacija za delavnico kreativnega pisanja za 40 šolskih ur znaša 100,00 € (DDV je vključen). ), za udeležence JSKD delavnic Polje letečih (k)resničk, Prhutanje metuljev pod steklenim zvonom in Enajst tisoč mravljincev s presledki  pa 90,00 € (z DDV-jem). JSKD bo po prejemu prijavnice in potrditvi izvedbe delavnice poslal udeležencem in udeleženkam predračun s položnico. Šolnino povrnemo le v primeru bolezni na podlagi zdravniškega spričevala. Vsi udeleženci in udeleženke dobijo potrdilo o udeležbi in aktivnem sodelovanju!

PRIJAVE

Na delavnico se lahko prijavite do petka, 1. septembra 2023 oz. do zapolnitve mest.

e-prijava

Delavnice ne bomo izvedli, če bo prijav manj kot sedem.

O MENTORICI

Tatjana Plevnik

Tatjana Plevnik (1951), pedagoginja, živi in ustvarja v Ljubljani. Delala je na Centru za razvoj univerze in Ministrstvu za šolstvo, kjer je vodila slovensko enoto evropskega omrežja za izobraževanje, prevajala strokovna dela in pisala strokovne članke. S pisanjem kratkih zgodb je začela po upokojitvi, leta 2014. Njene zgodbe so objavljane v revijah (Literatura, Sodobnost, Življenje in tehnika), na elektronskih medijih (e-Literatura, Vrabec Anarhist, AirBeletrina) ter v zbornikih (V zavetju besede, JSKD 2016; Kolažnice, UTŽO 2017; Straniščne spletke, Outsider 2018; Korona ekspresija 2020). V letu 2016 je sodelovala pri skupinski zgodbi tečajnic z mentorico Matejo Mahnič; skupaj so na Proznih mnogobojih dosegle 3. mesto. Istega leta se je na natečaju JSKD in na natečaju Radia Ars uvrstila v finale. Leto pozneje je na natečaju revije Outsider prejela nagrado in priznanje za dve zgodbi. Leta 2020 in 2021 je napisala štiri zmagovalne zgodbe na natečajih: Miren Kostanjevica (Korona ekspresija), Literatura (božična zgodba), AirBeletrina in Sodobnost, leta 2022 je bila njena zgodba med štirimi finalisti AirBeletrininega natečaja. Zadnjih pet let je mentorica skupini za ustvarjalno pisanje, ki deluje pod imenom Koprivarjeve čarovnice.

 

 

Informacije in prijave

Tatjana Vidmar

producentka JSKD za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor
01 320 95 72 ali 031 605 429

 

 

 

 

 

e-prijava