LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2019

JSKD in revija Mentor

V zavetju besede  2019

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku  
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

ZAKLJUČNO SREČANJE

Sežana, 24. november 2019

 

Na letošnji natečaj V zavetju besede 2019 so prispela besedila 186 literarnih ustvarjalcev (nad 30. letom starosti) iz vse Slovenije, 139 avtoric in 47 avtorjev. Po hitrem pregledu smo našteli in natančno prebrali 115 proznih besedil, 589 pesmi in 13 krajših dramskih odlomkov oz. prizorov. Vse prijavljene pisce smo v juniju in septembru povabili na šest regijskih srečanj v Radlje ob Dravi, na Jesenice, v Logatec, Trebnje, Maribor in v Idrijo. Pod vodstvom strokovnih spremljevalcev (dr. David Bedrač, dr. Alja Adam, dr. Zoran Pevec in Suzana Tratnik, Stanka Hrastelj, Marjan Pungartnik ter mag. Ana Porenta) smo izvedli literarne delavnice in dobili izbor 27 nominiranih avtorjev za državno raven, državno srečanje odraslih literatov - V ZAVETJU BESEDE 2019.

Državna selektorica Barbara Korun, pesnica, pisateljica, esejistka in mentorica literarnih delavnic, bo z vsemi nominiranimi literati na državnem srečanju v Sežani izvedla dopoldansko delavnico in pogovor o literaturi. Izmed vseh nominiranih besedil v šifrah bo izbrala pet finalistov v treh starostnih kategorijah (30-49 let, 50-70 let, nad 70 let), ki se bodo predstavili na večerni prireditvi v Kosovelom domu. Nominirani avtorji in avtorice (po abecednem redu) so:

Uroš Brankovič, Dragica Čuk Novak, Mirjam Dular, Nežka Dular, Bojan Glavina, Dunja Polonca Guček, Ivana Hauser, Aleš Jelenko, Nina Jereb, Ivanka Kostantino, Matjaž Marinček, Lucija Matič, Marta Merkač, Alenka Mihorič, Bernarda Mrak Kosel, Olga Paušič, Stane Peček, Eva Perko, Nebojša Pop-Tasić, Jožefa Finika Prah, Andrej Pretnar, Ljubica Ribić, Marija Rihter, Rozka Saje, Dimitrij Škrk, Helena Šuklje in Ramiz Velagić. 

Vsem izbranim avtoricam in avtorjem iskrene čestitke!

PROGRAM SREČANJA
JSKD z območno izpostavo Sežana vabi vse nominirane literate na celodnevno druženje z ogledom sežanskih kulturnih znamenitosti, s pogovorom in literarno delavnico; vse letošnje sodelujoče literarne ustvarjalce pa skupaj s finalisti na zaključni večer z javnim branjem izbranih besedil in s podelitvijo priznanj avtorjem najboljših samozaložniških knjig leta 2018.    

URNIK:

nedelja, 24. novembra 2019, Sežana
KOSOVELOV DOM SEŽANA – KULTURNI CENTER KRASA,  Kosovelova ulica 4 a
9.30, sprejem literatov, dobrodošlica in pozdrav direktorja JSKD,  mag. Marka Repnika;

10.00-13.00, literarna delavnica za nominirane avtorje z državno selektorico in pesnico, Barbaro Korun;  

15.00-17.00, voden ogled po sežanskih kulturnih znamenitostih: Kosovelova soba,  Muzej radijskih sprejemnikov …;

18.00, zaključna prireditev s predstavitvijo petih finalistov, s podelitvijo priznanj za najboljšo samozaložniško knjigo z letnico 2018 in kulturnim programom.
Moderatorka: Neža Bandel.
Glasba: Tomaž Nedoh, saksofon, in Srefano Bembi, harmonika.  

Srečanje se bo predvidoma zaključilo do 19.30 ure.

Vseh 27 nominiranih literatov prosimo, da potrdite svojo udeležbo do torka, 5. novembra 2019, na e-naslov: mentor@jskd.si. Hkrati nam pošljite svoje kratke življenjepise in kratko predstavitev svojega literarnega ustvarjanja (skupaj do 150 besed, približno 800 zbp). Besedila nominiranih literatov boste prejeli kot delovno gradivo na dopoldanski delavnici, izbrana besedila 16 finalistov treh državnih srečanj V zavetju besede 2017, 2018 in 2019 bomo objavili v natisnjeni izdaji.

Dodatne informacije:

Vladislava Navotnik,  vodja JSKD OI Sežana, T: 05/731-00-90, E: oi.sezana@jskd.si

Barbara Rigler, 01/24-10-516, producentka za literarno dejavnost pri JSKD

 

 

 

 

e-prijava