LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

 

RAZPIS

 

Roševe dneve, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev, že devetindvajsetič prirejamo v spomin na znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša. Srečanje je najprej združevalo avtorje iz celjskih osnovnih šol, kasneje se je razširilo na širšo regijsko raven, pred več kot desetimi leti pa je postalo državno, namenjeno vsem mladim ustvarjalcem, ki pišejo v slovenščini, v Sloveniji in zamejstvu.

 

POGOJI ZA SODELOVANJE


Na natečaju lahko sodelujejo učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol.
Vsaka šola lahko sodeluje z dvema avtorjema.
Tematiki sta dve: prosta tematika / ustvarjalcem je ponujen literarni izziv z naslovom Že smo blizu jutranji zarji (iz pesmi Frana Roša, Potovanje). 

 

KOMISIJA


Strokovno komisijo bosta sestavljala: Peter Svetina, sodobni slovenski (mladinski) pisatelj, pesnik, prevajalec, literarni znanstvenik, ter Andrej Predin, slovenski (mladinski) pisatelj, publicist, glasbeni kritik in fotograf. Oba večkrat nominirana in nagrajevana za slovensko mladinsko leposlovje. Komisija bo izmed vseh poslanih prispevkov izbrala dvajset najboljših. Izbrani mladi avtorji bodo sodelovali na enodnevni literarni delavnici, ki jo bomo pripravili 16. marca 2016 v Celju, vodil pa jo bo Andrej Predin. Na srečanje bomo povabili tudi mentorje izbranih avtorjev in zanje v istem času pripravili posebno izobraževalno delavnico, ki jo bo vodil Peter Svetina.

Vse stroške s prehrano in strokovnim delom za izbrane avtorje in njihove mentorje plačajo organizatorji. Delavnice za mentorje se lahko udeležijo tudi mentorji neizbranih avtorjev in drugi mentorji literarne dejavnosti, vendar na svoje stroške (prehrana). Izbrane prispevke bomo objavili v posebnem literarnem zborniku, ki bo izšel ob srečanju.

 

PRIJAVE IN POŠILJANJE PRISPEVKA


Literarni prispevek naj bo rezultat ustvarjanja v šolskem letu 2015/2016 in še neobjavljen. Lektorirano literarno besedilo s šifro (brez podatkov avtorja) je treba poslati na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva – Roševi dnevi 2016 in naziv šole.  Zadnji rok za oddajo prispevkov in spletno prijavo je ponedeljek, 11. januarja 2016.

 

Dolžina prispevka je omejena:
- proza in dramatika do največ tri tipkane strani (do 5400 znakov s presledki),
- poezija do največ dve pesmi.


Vsak prispevek mora biti lektoriran in označen samo s šifro, podatke o avtorju in mentorju pa je treba vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Prispevek naj bo zapisan v wordu, pisava times new roman, velikost 12, enojen razmik, brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij.

 

Podatke o avtorju, mentorju in šoli je potrebno vpisati v spletno prijavnico.Za natečaj:

UO Roševi dnevi –
Mojca Kolin, Ljudmila Conradi, Lucija Hajnšek, Živko Beškovnik, Barbara Rigler

 

 

 

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

                                                    

 

 

 

 

Zbornik

 

 

Soorganizatorja: