LITERATURA / NATEČAJI / ROŠEVI DNEVI

 

RAZPIS

 

Roševe dneve, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev, že tridesetič prirejamo v spomin na znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša. Srečanje je najprej združevalo avtorje iz celjskih osnovnih šol, kasneje se je razširilo na širšo regijsko raven, pred petnajstimi leti pa je postalo državno, namenjeno vsem mladim ustvarjalcem, ki pišejo v slovenščini, v Sloveniji in zamejstvu.  

 

POGOJI ZA SODELOVANJE

Na natečaju lahko sodelujejo učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol.
Vsaka šola lahko sodeluje z enim ali dvema avtorjema. Prijavi ju njun mentor oz. mentorja v eni prijavnici.


Tematiki sta dve:            

a) prosta tematika

b) ustvarjalcem je ponujen literarni izziv z naslovom Na drugi strani (sanj, realnosti,   prijateljstva, Zemlje, begunstva, sreče, znanja itd.)  

 

KOMISIJA

Strokovno komisijo bosta sestavljala: dr. Barbara Simoniti, sodobna slovenska (mladinska) pisateljica, prevajalka in literarna znanstvenica, ter Boštjan Gorenc – Pižama, slovenski raper, igralec, komik in prevajalec. Oba sta zelo znana slovenskim šolarjem in bralcem kvalitetne literature (Simonitijeva z večkrat nagrajenimi Močvirniki, Pižama z aktualnimi sLOLvenski klasiki 1). Komisija bo izmed vseh poslanih prispevkov izbrala dvajset najboljših. Izbrani mladi avtorji bodo sodelovali na enodnevni literarni delavnici, ki jo bomo pripravili 22. marca 2017 v Celju, vodil pa jo bo Pižama. Na srečanje bomo povabili tudi mentorje izbranih avtorjev in zanje v istem času pripravili posebno izobraževalno delavnico, ki jo bo vodila dr. Simoniti.

Vse stroške s prehrano in strokovnim delom za izbrane avtorje in njihove mentorje plačajo organizatorji. Delavnice za mentorje se lahko udeležijo tudi mentorji neizbranih avtorjev in drugi mentorji literarne dejavnosti, vendar na svoje stroške (prehrana). Izbrane prispevke bomo objavili v posebnem literarnem zborniku, ki bo izšel ob srečanju in 30-letnem jubileju.

 

PRIJAVE IN POŠILJANJE PRISPEVKA

Literarni prispevek naj bo rezultat ustvarjanja v šolskem letu 2016/2017 in še neobjavljen. Lektorirano literarno besedilo pod šifro (brez imena avtorja) je treba poslati na e-naslov: mentor@jskd.si, zadeva: Roševi dnevi 2017 in naziv šole (npr. RD 2017 - OŠ Slovenija).

Zadnji rok za oddajo besedil in spletno prijavo je

ponedeljek, 16. januarja 2017.

Dolžina prispevka je omejena:

- proza in dramatika do največ tri tipkane strani (do 5400 znakov s presledki),

- poezija do največ dve pesmi.


Vsak prispevek mora biti lektoriran in označen samo s šifro; podatke o avtorju in mentorju pa je treba vpisati v spletno prijavnico, ki je dodana razpisu. Prispevek naj bo zapisan v wordu, pisava times new roman, velikost 12, enojen razmik, brez posebnih grafičnih in drugih oblikovanj, dodatkov in fotografij.


Podatke o avtorju, mentorju in šoli je potrebno vpisati v spletno prijavnico:

e-prijavnica

 

Za natečaj:

UO Roševi dnevi –
Mojca Kolin, Ljudmila Conradi, Lucija Hajnšek, Živko Beškovnik, Sebastijan Volavc, Barbara Rigler

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

                                                    

 

 

rezultati šolska glasila

e-prijavnica

 

Zbornik Roševih dnevov

 

Soorganizatorja: