LITERATURA /NATEČAJI /2015

 

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO SAMOZALOŽNIŠKO KNJIGO V LETU 2014

REZULTATI

 

Na letošnji razpis JSKD RS za najboljšo samozaložniško knjigo izdano v letu 2014 je prispelo šestindvajset knjig 23 avtorjev in avtoric ter ene literarne skupine. Natečaj je namenjen vsem samozaložnikom, ki so lani sami izdali pesniško zbirko, prozo, dramska besedila ali slikanice, letos smo posebej upoštevali tudi literarne zbornike. Avtorji oz. literarne skupine so morali sami kriti stroške izdaje ali del stroškov za tisk pridobiti s pomočjo sponzorjev. Osnovni pogoj natečaja je leposlovje v slovenščini.  

Do roka je na naš naslov prišlo 9 proznih knjig, 8 pesniških zbirk, 7 knjig z otroško vsebino (pesem ali proza, od tega je bila 1 elektronska knjiga otroških pesmi), 2 antologiji oz. literarna zbornika.

Komisija - v sestavi Goran Gluvič, pisatelj in dramaturg, in Barbara Rigler, svetovalka za literarno dejavnost - je natančno pregledala vse prispele publikacije ter se odločila, da podeli priznanja v štirih kategorijah, in sicer:

  1. Slikanice in knjige za otroke – priznanje prejme Bojana Bučar za knjigo z naslovom Zgodbice za Neli (ilustracije Jelena Lasan, Ljubljana, 2014). Za to priznanje sta bili nominirani tudi knjigi Jaz, Aljaž, in moj bratranec Dinozaver Irene Cigale in Deček z velikimi podplati Ivane Mestnik.

  2. Pesniške zbirke – priznanje prejme Dragomila Šeško za pesniško zbirko Svetlobe v temo! (Brežice, 2014). V tej kategoriji so bile nominirane tudi zbirke:  Sedemdeset Zlatke Levstek, Kodeljice Alenke Mihorič, Skoz to okno gledam svet in svet me použiva skozenj Davida Ahačiča ter Druga stran lune Jožice Udovč Krhen.

  3. Proza - priznanje prejme Gregor Božič za roman Ko zacvetijo lilije (Ljubljana, 2014). Za prozno delo sta bila nominirana tudi Dekle z juga Ivana Šege in Bajberli Ivane Čreslovnik.

  4. Zborniki/Antologije - priznanje prejme Železarska lirika. Antologija jeseniških pesnikov (Jesenice, 2014). Dobro oceno je dobil tudi zbornik Bele stopinje.

 

Med štirimi finalisti je komisija ocenila, da je delo Gregorja Božiča Ko zacvetijo lilije izmed štirih izbranih najbolj ustrezno glede kriterijev izdajanja knjig v samozaložbi. Goran Gluvič je o knjigi zapisal: "Gregor Božič je s suvereno pisavo ustvaril roman o jutri in še bolj o danes v maniri fantastike, ki uspešno korespondira z Zamjatinom, Orwellom in drugimi, ki odkrivajo hobotnice, ki nas sužnjijo na prefinjen način."
Vsem štirim finalistom bomo podelili priznanje – zmagovalcu/zmagovalki pa še objavili recenzijo v reviji Mentor – na državnem srečanju literatov seniorjev, V zavetju besede: v petek, 13. novembra 2015, na  Bledu. Vabilo bomo še poslali! Čestitamo!

 

Dodatne informacijemag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si