LITERATURA /NATEČAJI /2017

 

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO SAMOZALOŽNIŠKO KNJIGO V LETU 2016

 

REZULTATI

Komisija - v sestavi Goran Gluvić, pisatelj in dramaturg, ter Barbara Rigler, svetovalka za literarno dejavnost - je natančno pregledala vse prispele publikacije in se odločila, da izbere kar dva zmagovalca v svojih skupinah oziroma literarnih zvrsteh ter podeli še posebno priznanje:

 

a) Zmagovalka med pesniškimi zbirkami (tako za odrasle kot otroke)  je knjiga Doživetja naseljenosti (Ljubljana, 2016),  avtor Dušan Marolt. Knjiga je bila izbrana kot najboljša med nominiranimi zbirkami poezije, in sicer:  Naročje spirale Slavice Tesovnik, Zatočišče spomina Vesne Kirbiš in Geneza Jerneja Kusterleta.

Utemeljitev zmagovalne poezije v samozaložbi z letnico 2016:

Poezija Dušana Marolta z naslovom Doživetja naseljenosti je intimna izpoved skozi metafore drobnih pripetljajev in vsakdanjika, sestavljena iz treh ciklov, v katerih razgalja samopodobo v odnosih s svetom, ki ga obkroža. Pesmi so napisane z natančno občutljivostjo in razumsko strastjo, kar je bolj redek pojav v slovenski poeziji.

 

b) Zmagovalka med proznimi besedili (tako za odrasle kot otroke) je knjiga z naslovom Porcelanasti človek (Ljubljana, 2016), avtor Damjan Jensterle. Knjiga je bila izbrana kot najboljša med nominiranimi proznimi besedili z naslovi:  vidi veni strici Bojana Sršena, Podobice krhanja Milana Marklja, Fatamorgazičnosti Jožeta Simčiča, Jaz Bojana Krevha in Bili so hudi, a tudi lepi časi Maksa Starca.

Utemeljitev zmagovalne zgodbe v samozaložbi z letnico 2016:  

Proza, pripoved Damjana Jensterleta  z naslovom Porcelanasti človek, nam prikazuje življenje, v katerem nastopa izrazita drugačnost. Avtizem. Posebnost te proze  je, da se avtor loti tematike z vsem svojim arzenalom: s poetičnostjo, angažmajem in  posrednim postavljanjem različnih vprašanj.  Skozi ta čustva spretno krmari in nam postavi  čudovito ogledalo o naši družbi in naši samovšečnosti, v katerega ne pogledamo radi.

 

Posebno priznanje podeljujemo Jerneju Kusterletu za knjigo Zbrano delo Emanuela Kolmana (Jesenice, 2016).  Jernej Kusterle je knjigo uredil, oblikoval ter napisal spremno besede. S tem je potegnil iz pozabe odlično poezijo in zanimivega pesnika postavil pred današnje bralce. Jernej Kunsterle je opravil delo, ki bi ga morale opraviti pristojne institucije, ki so za tako delo tudi pristojne.

 

Čestitamo vsem trem avtorjem!

 

Dodatne informacije

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si